Organisatie Dam tot Damloop gaat koelbaden inzetten

door 5 sep, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Sportorganisatie Le Champion gaat op zondag 22 september voor het eerst koelbaden inzetten tijdens de jaarlijkse Dam tot Damloop, met 50.000 deelnemers het grootste hardloopevenement van Nederland. Na een risicoanalyse is besloten twee koelbaden te positioneren in de slotkilometer en twee exemplaren na de finish.

De koelbaden zijn bedoeld om hardlopers met een hitteberoerte ter plekke snel en effectief medische hulp te kunnen bieden. Een hitteberoerte kan levensbedreigend zijn. Sinds twee jaar is er een landelijke expertgroep actief om de aanpak van hitteproblematiek bij hardloopevenementen te verbeteren. Le Champion, de organisator van de Dam tot Damloop, heeft nu een samenwerking met verschillende partijen gesloten om te komen tot een professionele en medisch verantwoorde inzet van koelbaden. De medische instanties hebben hun vertrouwen uitgesproken en steunen deze proef.

“De gezondheid van mensen, daar doen we het allemaal voor”, aldus algemeen directeur Ron van der Jagt van Le Champion. Als organisator van het grootste hardloopevenement van Nederland voelt Le Champion de verantwoordelijkheid om de best mogelijke medische hulpverlening te organiseren voor het geval van calamiteiten. ‘‘Wij zien het als onze morele plicht om de veiligheid en gezondheid van onze deelnemers zo goed mogelijk te waarborgen. Met onze sportevenementen willen wij zoveel mogelijk mensen – jong en oud – inspireren om te sporten en te bewegen, om bij te dragen aan vitale mensen en een gezonde samenleving. Daar hoort dit dus ook bij.’’

Voor de pilot met koelbaden bij de Dam tot Damloop van 2019 is Le Champion een samenwerking aangegaan met: het Nederlandse Rode Kruis, het Mobiel Medisch Team (MMT), het Zaans Medisch Centrum (ZMC), de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), VUmc, de Ambulance Amsterdam en iCoolsport.nl ijsbaden. Onder leiding van het Radboud UMC zullen de ervaringen geëvalueerd en gedeeld worden met de landelijke expertgroep. Vanaf het begin maakt Le Champion deel uit van deze landelijke expertgroep voor hitteproblematiek bij hardloopevenementen, samen met onder andere wetenschappers, de Atletiekunie en het Nederlandse Rode Kruis.

Van der Jagt benadrukt het belang van deze brede krachtenbundeling: “We gaan alle kennis uit binnen- en buitenland benutten, waaronder bijvoorbeeld de ervaring van de Boston Marathon. Dit is de best denkbare coalitie voor eerste hulp en medische zorg voor dit evenement.”

Bij elk koelbad, gevuld met ijskoud water, zal een spoedeisende hulp arts aanwezig zijn. Bovendien zal het Mobiel Medisch Team inclusief verpleegkundige fungeren als supervisor. Mochten lopers onverhoopt in de problemen komen door een hitteberoerte, dan krijgen zij direct de beste zorg. Een loper met een hitteberoerte kan ter plekke direct in het koelbad gelegd worden, en hoeft niet eerst naar het ziekenhuis te worden gebracht. Ter plekke agressief koelen is van groot belang. De te hoog opgelopen lichaamstemperatuur moet snel worden verlaagd, zodat de schade aan het lichaam als gevolg van de hitteberoerte wordt beperkt. Onderdompeling in een ijskoud bad is de meest effectieve koelmethode, omdat hiermee het grootste lichaamsoppervlak in contact komt met het koude water, wat de warmteafgifte bevordert.

Initiatiefnemer van de landelijke expertgroep is Joost Fonville, die zijn zoon Arthur verloor aan een hitteberoerte als deelnemer aan de Dam tot Damloop in 2014. Joost Fonville is opgelucht dat de organisatie samen met de zorgverleners deze stap nu onderneemt:

“Het overlijden van onze zoon èn van een deelneemster in 2016 aan de gevolgen van een hitteberoerte zijn de aanleiding geweest om de landelijke expertgroep op te richten. Als landelijke expertgroep hebben we veel initiatieven genomen om het fenomeen hitteberoerte onder de aandacht te brengen van de lopers, de organisatoren en de zorgverleners bij hardloopevenementen. Als het je overkomt, is snel koelen de enige remedie. De zorgverlening moet bij het constateren van een oververhitting direct ‘de koelreflex’ hebben. Het inzetten van koelbaden, naast de bestaande koelmethoden, levert dan de best mogelijke zorg. Iedereen in de landelijke expertgroep is daarom blij met dit initiatief. Deze pilot is niet alleen voor de Dam tot Damloop van belang: het kan immers bij elk hardloopevenement in ons land gebeuren en we hopen dan ook dat andere organisatoren het voorkomen en behandelen van hitteberoertes ter harte nemen en koelbaden in de zorgvoorziening op gaan nemen.”

Meer informatie over de koelbaden is te vinden op www.damloop.nl en op www.rodekruis.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!