Khalid Choukoud en Michel Butter blikvangers nationaal topveld tijdens Dam tot Damloop

door 6 sep, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport
Dam tot Damloop

Bij de Dam tot Damloop op zondag 22 september wordt het Nederlandse topveld aangevoerd door Khalid Choukoud en Michel Butter. Voor beide atleten past de 10 Engelse Mijl wedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam in hun voorbereiding op een najaarsmarathon. Naast Butter en Choukoud gaan ook Stan Niesten en Roy Hoornweg strijden om een hoge klassering. De snelste internationale atleten op de startlijst zijn de Belg Koen Naert en de Ethiopische atleten Ayele Abshero en Chala Regasa.

Bij de 35e editie van Nederlands grootste hardloopevenement zijn de ogen gericht op Khalid Choukoud, als het gaat om de eerste plek bij de Nederlanders. Hij heeft ten opzichte van zijn concurrenten de snelste tijd op de 10 Engelse Mijl staan. Afgelopen weekend verbrak hij in Tilburg het Nederlands record op deze afstand: 46.18. Choukoud is in voorbereiding op de marathon van Eindhoven.

Ook voor Michel Butter is de Dam tot Damloop een uitstekend moment om zijn snelheid te testen voor de TCS New York City Marathon. Eerder liet Butter al zien in strijdmarathons goed mee te kunnen komen met de wereldtop. Zo liep hij in 2017 in New York na een spannende finale naar de 6e plaats. Butter doet maar liefst voor de 12e keer mee aan de Dam tot Damloop.

Hardlooptalent Stan Niesten kiest na een succesvol baanseizoen (tweede NK 5.000 meter) nu weer voor de weg. Eerder dit jaar kwam hij tijdens de NN Egmond Halve Marathon als tweede Nederlander over de finish en tijdens de Groet uit Schoorl Run behaalde hij het brons op het NK 10 km (29.03). Roy Hoornweg, die dit jaar werd toegevoegd aan het NN Running Team, loopt op zondag 22 september na flink wat blessureleed weer zijn eerste wedstrijd.

Internationale lopers

Organisator Le Champion heeft voor de internationale wedstrijd een viertal sterke atleten vastgelegd. Zo maakt de regerend Belgisch kampioen op de halve marathon, Koen Naert, zijn debuut bij de Dam tot Damloop. Deze baanspecialist loopt sinds 2015 ook marathons. En dat doet hij niet onverdienstelijk: hij plaatste zich voor de Olympische Spelen in Rio en behaalde daar een 21e plaats. In 2018 deed hij geweldige zaken door een gouden medaille te winnen op de marathon tijdens het EK in Berlijn. Dit jaar verbeterde hij in Rotterdam zijn persoonlijk record op de klassieke afstand naar 2.07.39.

Ayele Abshero uit Ethiopië eindigde al twee keer eerder op het podium van de Dam tot Damloop. Zo werd hij tweede in 2008 (PR 10 Engelse Mijl 45.24) en derde in 2010. Abshero won daarnaast de NN Egmond Halve Marathon, Zevenheuvelenloop en Dubai Marathon en werd eerder dit jaar tweede tijdens de Hamburg Marathon. Landgenoot Chala Regasa is een onbekende in Nederlandse wegwedstrijden. Hij heeft een PR op de 10 km staan van 27.23. Met deze tijd verbrak hij afgelopen januari het parcoursrecord van de Valencia 10K.

Tenslotte komt Napoleon Solomon uit Zweden ook een gooi doen naar een plek op het podium. De ASICS atleet is gespecialiseerd in de 3.000 meter steeplechase en daarnaast bekend van zijn winst in eigen land bij de Lidingöloppet 30 km, de grootste cross country wedstrijd ter wereld.

Live te volgen

De start van de Dam tot Damloop is zondag 22 september om 10:19 uur op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De vrouwen starten 6.04 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords bij de Dam tot Damloop. De wedstrijd is live te volgen op NH en AT5.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Kelvin Kiptum verpulvert parcoursrecord Londen Marathon

Kelvin Kiptum verpulvert parcoursrecord Londen Marathon

Kelvin Kiptum wint Londen Marathon. Foto: Bob Martin voor London Marathon Events Kelvin Kiptum heeft vandaag in Londen een nieuw parcoursrecord gelopen op de Marathon. De Keniaan was dicht bij de tijd van Kipchoge’s wereldrecord uit 2019. Kiptum...

Geslaagde jubileumeditie Meppel City Run

Geslaagde jubileumeditie Meppel City Run

Zondag 4 juni was het eindelijk zover; de jubileumeditie van de Scania Meppel City Run. Na maanden van voorbereiding stonden meer dan 150 vrijwilligers klaar om er een geweldige editie van te maken. Het stralende weer zorgde voor blije gezichten en...

Pin It on Pinterest