Jip Vastenburg en Bo Ummels aan start van Dam tot Damloop

door 12 sep, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Jip Vastenburg tijdens Dam tot Damloop 2017

Op zondag 22 september tijdens de Dam tot Damloop gaan Jip Vastenburg en Bo Ummels er alles aan doen om zo lang mogelijk met de Afrikaanse loopsters mee te komen. Dit zal echter niet makkelijk worden met twee zeer talentvolle atletes uit Ethiopië en Kenia aan de start van de 10 Engelse Mijl wedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam. Tsehay Gemechu en Evaline Chirchir gelden als de belangrijkste kandidaten voor de zege.

Jip Vastenburg is pas 25, toch maakt ze al heel wat jaren deel uit van de vaderlandse top. In haar eerste seniorenjaar (2014) eiste de loopster meteen haar eerste nationale titel op: tijdens de Groet uit Schoorl Run snelde ze in 32.49 naar de zege op de 10 km. Om haar carrière een nieuwe impuls te geven, stapte Vastenburg eerder dit jaar over naar een sterke Britse trainingsgroep. Met mogelijk een nieuw PR op de 10 Engelse Mijl en misschien zelfs wel een podiumplek, kan ze laten zien of deze overstap zijn vruchten afwerpt.

Bo Ummels hoort samen met haar tweelingzus Britt (in 2017 ook goed voor 59.31 op de Dam tot Damloop) tot de Nederlandse subtop op de lange afstand. Elk jaar komen de Limburgse zussen een stapje dichter bij de absolute top. Zo verbeterde Bo onlangs in Tilburg haar PR op de 10 km tot 34.09. Starten in een marathon tijdens een internationaal toernooi is haar ideaal, de Dam tot Damloop fungeert als prima springplank.

Internationale vrouwen

Om een Ethiopisch nationaal record op de 10 km te lopen moet je van goeden huize komen, maar Tsehay Gemechu kreeg het voor elkaar. In het Spaanse Valencia stoof ze in januari van dit jaar na 30.15 over de finish. De jonge Ethiopische maakt haar debuut tijdens de Dam tot Damloop, maar is niettemin de grote favoriet voor de overwinning.

De Keniaanse Evaline Chirchir is een nieuwe ster aan het hardloopfirmament. Toch is ze inmiddels geen onbekend gezicht meer in het Nederlandse wegcircuit. Zo scoorde ze in 2018 podiumplaatsen tijdens de Zevenheuvelenloop en de Brunssumse Parelloop en in maart van dit jaar wist ze die laatste wegwedstrijd over 10 km zelfs te winnen na een spannende eindsprint tegen haar landgenote Carolyne Jepkosgei. Chirchir is een loopster om in de gaten te houden.

Man-vrouw wedstrijd

De vrouwelijke prominenten starten zondag 22 september om 10.19 uur op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Zij vertrekken exact 6.04 minuten eerder dan de mannen. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords in de Dam tot Damloop. Wie als eerste over de streep komt, wint een extra prijs.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest