Organisatie Dam tot Damloop geeft advies voor deelnemers i.v.m. warme weersomstandigheden

door 18 sep, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport
Dam tot Damloop

Deelnemers aan de Dam tot Damloop worden komende zondag waarschijnlijk geconfronteerd met tamelijk warme weersomstandigheden. Tijdens de 10 Engelse Mijl tussen Amsterdam en Zaandam zal het kwik tot maximaal 23 graden Celsius uitkomen. In overleg met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), die betrokken is bij de medische inzet bij de Dam tot Damloop, heeft organisator Le Champion advies voor deelnemers over hoe om te gaan met hardlopen in de warmte.

In zijn algemeenheid worden alle deelnemers opgeroepen zich bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s en tijdens de Dam tot Damloop goed te luisteren naar lichaamssignalen. Ken je eigen grenzen en stel mogelijk je doelen naar beneden bij. Le Champion wijst de deelnemers daarnaast op de volgende tips:

  • Ga beheerst van start en controleer je tempo, vermijd grote tempowisselingen;
  • Draag lichte, ademende kleding, zodat het zweet makkelijk kan verdampen;
  • Drink voldoende en wissel water af met sportdrank, voor de toevoeging van zout;
  • Drink grote slokken per keer, frequent kleine slokjes prikkelt de maag minder goed, waardoor de maagontlediging trager is;
  • Maak gebruik van een Rode Kruispost, wanneer je je niet goed voelt. Op de route van de Dam tot Damloop vind je om de 500 meter een medische post;
  • Signaleer je iemand die niet meer verantwoord bezig is, spreek hem/haar hierop aan of waarschuw een medewerker van de organisatie of het Rode Kruis.
  • Heb je al eens eerder problemen gehad met de warmte, dan is er een verhoogd risico op herhaling. Wees dan extra voorzichtig.

Inzet koelbaden

Organisator Le Champion gaat zondag voor het eerst ook een pilot met koelbaden uitvoeren. Na een risicoanalyse is besloten twee koelbaden te positioneren in de slotkilometer en twee exemplaren na de finish. De koelbaden zijn bedoeld om hardlopers met een hitteberoerte ter plekke snel en effectief medische hulp te kunnen bieden. Een hitteberoerte kan levensbedreigend zijn. Voor de pilot is Le Champion een samenwerking aangegaan met: het Nederlandse Rode Kruis, het Mobiel Medisch Team (MMT), het Zaans Medisch Centrum (ZMC), de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), Amsterdam UMC, de Ambulance Amsterdam en iCoolsport.nl ijsbaden.

Meer advies op de website

Op de pagina van de Dam tot Damloop is meer informatie terug te vinden over lopen bij warme weersomstandigheden, de risico’s die men loopt en tips om de risico’s te verminderen. De organisatie vraagt alle deelnemers zijn/haar eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen, zodat iedereen op gezonde wijze de finishstreep haalt.

Of kijk voor meer tips voor hardlopen in warm weer op Hardlooptips.nl

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Practice Happy Yoga

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.
Happy yoga maand abonnement

Lees ook

Wat voor weer wordt het tijdens de Dam tot Damloop?

Wat voor weer wordt het tijdens de Dam tot Damloop?

Het weekend verloopt in Amsterdam en Zaandam ronduit wisselvallig. Zowel bij de activiteiten op zaterdag als bij de hoofdwedstrijd op zondag moet rekening worden gehouden met natte omstandigheden. Daarbij wordt het maximaal 16 graden en waait er...

Pin It on Pinterest