Evaline ChirChir en Solomon Berihu winnen Dam tot Damloop. Laatste twee startgroepen niet gestart.

door 22 sep, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
 Evaline Chirchir winnares Dam tot Damloop 2019

Voor het tweede jaar op rij is de man-vrouw wedstrijd bij de Dam tot Damloop gewonnen door een vrouw. De 21-jarige Evaline Chirchir uit Kenia liep samen met landgenote Irene Cheptai een tactische wedstrijd. De dames hadden met elkaar afgesproken vanaf de start gelijk vol gas te geven, om zo de extra geldprijs voor de overall winnaar zeker te stellen. Het was uiteindelijk Chirchir die als eerste na 50.32 minuten in Zaandam over de finish kwam. De voorsprong van 6.04 minuten die de vrouwen op de mannen hadden gekregen in Amsterdam, werd door de heren niet meer goedgemaakt. De eerste man over de finish was Solomon Berihu uit Ethiopië in een tijd van 45.51 minuten.

De Dam tot Damloop ging vanochtend onder prachtige omstandigheden vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam van start. De Nederlandse atletes besloten direct de snel startende Afrikaanse loopsters te laten gaan, waardoor er vanaf de eerste kilometer een kopgroep van slechts drie loopsters overbleef. Evaline Chirchir, Irene Cheptai en Selamawit Dagnachew liepen de eerste 10 km samen op, daarna moest de Israëlische Dagnachew de overige twee laten gaan. De twee Keniaanse dames werkten vervolgens optimaal samen, door kop over kop richting de finish te lopen. Chirchir wist uiteindelijk met een sprint in de laatste meters de overwinning veilig te stellen. Ze kwam met haar eindtijd van 50.32 minuten slechts twee seconden tekort voor het verbeteren van het parcoursrecord. Sinds de introductie van de man-vrouw wedstrijd in 1986 is het de vrouwen slechts acht keer eerder gelukt om de mannen voor te blijven. Eerste Nederlandse op het podium was Bo Ummels (56.29 minuten).

Solomon Berihu winnaar

Anders dan bij de vrouwen, bleven de mannen na de start iets langer bij elkaar. Na tien minuten ontstond pas de eerste splitsing en kozen lopers als Michel Butter, Stan Niesten, Edwin de Vries en Ronald Schröer voor hun eigen tempo. Alleen de voormalig Somalisch vluchteling Mohamed Ali kon de kopgroep van internationale lopers nog een aantal kilometer volgen. Vanaf het 8 km-punt werd door Solomon Berihu en John Langat de versnelling ingezet. Joel Ayeko moest op dat moment even terugzakken, sloot toch weer aan, maar was vanaf het 14 km-punt definitief gelost. De achterstand op de vrouwen is op dat moment niet meer te overbruggen. Het was tenslotte Berihu die vandaag over de beste benen beschikte. Hij klokte een eindtijd van 45.51 minuten, Langat werd tweede in 46.20 minuten. Mohamed Ali kwam als eerste Nederlander en vierde overall over de finish in 43.46 minuten.

Meer informatie en alle uitslagen zijn terug te vinden op www.damloop.nl.

Laatste twee startgroepen niet van start uit medische voorzorg

Vandaag heeft Le Champion besloten de laatste twee startgroepen van de Dam tot Damloop niet te laten starten. Dit om het risico te voorkomen dat er een capaciteitsgebrek zou ontstaan in de medische hulpverlening aan de deelnemers. Door deze beslissing konden 4.000 van de 46.000 deelnemers niet regulier starten.

Een moeilijk besluit en op de eerste plaats vervelend voor de betreffende hardlopers. Op dit moment beraden we ons op de vraag hoe om te gaan met deze situatie. Zodra wij hier meer over kunnen delen, zullen wij de deelnemers informeren. Wij vragen iedereen om begrip in deze.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest