Razendsnelle Ethiopische marathonlopers vastgelegd voor Amsterdam Marathon

door 26 sep, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Topatleten Ayele Abshero, Solomon Deksisa en Tadu Abate gaan strijden om de winst tijdens de TCS Amsterdam Marathon op zondag 20 oktober. Het Ethiopische drietal gaat proberen om het zeer scherpe parcoursrecord van 2.04.06 aan te scherpen. Abshero is op papier de snelste met een toptijd van 2.04.23. Deksisa kwam vorig jaar als derde over de finish in het Olympisch Stadion van Amsterdam in 2.04.40. Tadu Abate won dit voorjaar de Hamburg Marathon.

Ayele Abshero

Ayele Abshero heeft goede herinneringen aan Nederland. Zo won hij al drie keer de NN Egmond Halve Marathon (2011, 2014 en 2019). Het persoonlijk record van de 28-jarige marathonloper is met 2.04.23 van wereldniveau. Hij liep deze tijd tijdens zijn marathondebuut in 2012 in Dubai, die hij glansrijk won. Daarna volgden er nog podiumplaatsen bij de marathons van Londen (3e in 2013) en Hamburg (2e in 2019). Voor Ayele is de deelname aan de TCS Amsterdam Marathon een mogelijkheid om revanche te nemen op zijn landgenoot Tadu Abate, die hem dit voorjaar met één seconde versloeg tijdens de Hamburg Marathon.

Solomon Deksisa

Solomon Deksisa verpulverde vorig jaar zijn persoonlijk record in Amsterdam. Met bijna twee minuten scherpte hij zijn beste tijd aan tot 2.04.40. Voordat de 25-jarige Ethiopiër deze snelle tijd liep was 2018 al zeer succesvol. Hij won in dat jaar al in januari de marathon van Mumbai en in april de Hamburg Marathon.

Tadu Abate

Tadu Abate is met 22 jaar de jongste atleet uit Ethiopië. De getalenteerde loper debuteerde vorig jaar in Hamburg met een tweede plaats. Vervolgens liep hij in Amsterdam naar een zevende plek in 2.06.47. De stijgende lijn trok hij dit jaar door: hij won in Hamburg zijn eerste grote marathon.

Eerder werd al bekend dat Abdi Nageeye kiest voor de TCS Amsterdam Marathon. Hij gaat proberen om zijn Nederlands record van 2.06.17 te verbreken. Bovendien is hij de torenhoge favoriet voor de Nederlandse marathontitel, die in de hoofdstad behaald kan worden.

TCS Amsterdam Marathon

De TCS Amsterdam Marathon neemt op de wereldranglijst snelste marathonsteden de zesde plaats in en mag zich sinds 2018 ook de snelste marathon van Nederland noemen. De Keniaan Lawrence Cherono liep vorig jaar ruim een minuut van het oude parcoursrecord af: 2.04.06. Hoogtepunten in het parcours zijn de start en finish in het Olympisch Stadion, de passage onder het Rijksmuseum door en de kilometers langs de Amstel en door het Vondelpark.

De drie hoofdafstanden van de TCS Amsterdam Marathon zijn volledig uitverkocht. Op zondag 20 oktober staan er 45.000 deelnemers aan de start van de marathon, Mizuno Halve Marathon en TCS 8 km. Met name de klassieke afstand maakt met een recordaantal van 17.000 inschrijvingen een flinke groei door. Opvallend is ook de toename van het aantal buitenlandse deelnemers. Al jaren is de marathon van organisator Le Champion het meest internationale sportevenement van Nederland.

Meer informatie over het evenement: www.tcsamsterdammarathon.nl

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest