Anton was niet zomaar een loper !!!

door 9 okt, 2019Arjan de Haart, Gastbloggers0 Reacties

Select 2024Select 2024

De allereerste keer dat ik Anton tegen het lijf liep was in 2013 bij station Naarden-Bussum. Allebei waren wij, net als een andere man die zich even daarvoor bij mij aansloot, op weg naar de start van de Wallenloop in Naarden. Ik schreef er in mijn verslag van deze loop het volgende over:

Op het perron van station Naarden-Bussum …… werd ik al aangesproken door een man die ook naar Sporthal De Lunet moest. Beneden in de stationshal zag hij een hem bekende loper, een man op leeftijd die net het bord met vertrektijden aan het bestuderen was. De eerste man raakte direct met de tweede in gesprek over het verdwijnen van een kledingstuk dat hij twee dagen eerder in de kleedkamer bij een loop in Jisp vergeten was. De man die mij aansprak bleek over een flinke spraakwaterval te beschikken maar de man op leeftijd bleek later van een memorabeler kaliber. Ik had hem eerder gezien bij de Gaasperplasrun eind maart van dit jaar en dat was niet zo vreemd want deze loper van dik in de 70 bleek bijna iedere dag aan een georganiseerde loop deel te nemen. Zo had hij de dag ervoor nog een halve marathon gedaan in IJsselstein en twee dagen eerder dus een loop in Jisp. Nu ging hij net als ik de 14,5 km verorberen en deze oude rot moet dus wel over een stalen gestel en onverslijtbare beenspieren beschikken. “Ik herstel snel” was zijn commentaar toen ik vroeg of dat niet wat veel van het goede was. De volgende dag zou hij trouwens een loop in Leiden gaan aandoen. Voor zo iemand kun je alleen maar diep respect opbrengen, je blijft op deze manier in beweging, hebt een aangename tijdsbesteding en bent altijd onder de mensen.

Vervolgens kwam ik hem geregeld tegen bij georganiseerde trimlopen. Dat waren altijd de relatief kleinschalige loopjes. Maar als ik het goed gezien heb, heeft Anton ook wel deelgenomen aan de grootste loop van ons land, die van zijn woonplaats naar de gemeente waar hij ooit werkzaam was, gaat, de Dam tot Damloop. En aan die andere megaloop in Mokum, lees daarover verderop in dit relaas. 

Zo nu en dan noemde ik hem in mijn verslagen, vooral die van de Twiskemolenloop:


Twiskemolenloop februari 2014:

Daar sprak ik ook nog even kort de “iedere-dag-loper” die ik eerder vorig jaar mei in Naarden had ontmoet. Deze veteraan ging met de 25 km mee, die op deze dag ook nog eens werd georganiseerd in het kader van de speciale training in de aanloop naar de marathon van Rotterdam. 

Twiskemolenloop december 2014:

Tussen de 6e en 7e km heb ik Anton, de superoude hardloopveteraan die ik al tijden niet meer had gezien, achterhaald. Even had ik in mijn hoofd om hem aan te spreken maar hij liep zo geconcentreerd en in zichzelf gekeerd dat ik hem voorbij gegaan ben zonder een teken van herkenning.

Twiskemolenloop februari 2015:

Pas na 8 km had ik Anton, de oude veelloper, bijgehaald. Deze keer heb ik even een paar woorden met hem gewisseld en hem succes gewenst voor het vervolg van zijn 21,1 km.

Twiskemolenloop oktober 2017:

Vooraf was ik in de kleedkamer trouwens de 81 jaar oude krijger Anton tegengekomen. Dat was na zo’n lange tijd, dat ik mij al eens had afgevraagd of hij niet soms inmiddels de renschoenen aan de wilgen had gehangen. Maar daar was hij dus weer en hij ging de 10 EM verhapstukken, ondanks dat hij wat last had van een blessure. Een week later zou hij van start gaan in Eindhoven bij een onderdeel van de marathon aldaar. Ik heb hem verder na afloop niet meer gezien. In de uitslag was hij wel terug te vinden, maar ontbrak zijn eindtijd. Ik kreeg daarom de indruk dat hij die 16,1 km niet had kunnen voltooien. Gelukkig bleek uit het korte wedstrijdverslag op de Twiskemolenloop-site dat hij wel degelijk was gefinisht en waren er een paar regels aan hem gewijd:

Fit blijven

De 81-jarige Anton Schuurman uit Amsterdam heeft ook een tip, om fit te blijven. “Ik loop nog twee a drie keer per week hard.” Anton is in 1985 begonnen met hardlopen en verschijnt wel vaker aan de start van de Twiskemolenloop. “Er was wel wat harde wind vandaag, maar ach… nu ga ik douchen want dat kan hier tegenwoordig!” lacht de loper, die nog best fit oogt na de finish van de 16 kilometer.

Vechtloop 2018:

Daar zagen ze de oude krijger Anton binnenkomen. Die had hij kort na de start in het voorbijgaan al op de schouder geklopt en ergens onderweg langs de rivier nog eens aanmoedigend toegeroepen toen de oudste nog heen en de jongere alweer terug richting eindstreep ging. Het grappige was dat Peter deze supersenior onlangs ook bij een van de trimlopen in zijn eigen regio was tegengekomen.

Zelf ben ik als 60-plusser ook niet meer de jongste maar ik kom geregeld lopers en loopsters tegen die nog weer een stukje ouder zijn dan ik. Anton spande wat mij betreft de kroon, zowel qua leeftijd alsook wat betreft het aantal kilometers dat hij nog wist te verhapstukken. Dit feit en de grote regelmaat waarmee hij het deed, zijn in mijn beleving uniek. In een van de bekende hardlooptijdschriften stond een paar jaar geleden een artikel over een fenomeen uit het verleden dat toen net voorgoed met een speciale dag was afgesloten: als ik het goed heb onthouden heette dat ‘het hardloopboekje’. Hierin konden lopers bijhouden hoeveel kilometers zij liepen. In het artikel werd vermeld dat Anton van alle aanwezige hardlopers de meeste kilometers vastgelegd had. Niet verbazingwekkend in mijn ogen, omdat ik hem al wat jaartjes had meegemaakt en wist hoeveel en hoe vaak hij liep.

In het archief met resultaten op uitslagen.nl is zijn naam heel veel te vinden. Anton beperkte zich niet tot de trimlopen in de directe omgeving van de hoofdstad maar ging ook van start in plaatsen als Houten, Alblasserdam, Harderwijk, Wieringerwerf, Haastrecht, Woerden, Soest, Apeldoorn en nog vele andere. Hij deed een aantal malen mee aan de Hardloopavondvierdaagse in Amsterdam en rende dan dus vier avonden achter elkaar. Ook schuwde hij de echt grote afstanden niet. Zo staat zijn naam in 2015 nog vermeld in de lijst met finishers van de Amsterdam marathon, die hij toen ruim binnen de 5 uur voltooide. Let wel, een maand later werd hij 79 jaar!!! Exact een week eerder had hij 31,5 km afgelegd bij de Bosmarathon in Soest en 6 dagen na Amsterdam verhapstukte hij gewoon een halve marathon in Schoonhoven. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. De laatste resultaten dateren van midden oktober vorig jaar, toen hij nog een paar 5-kmlopen deed. Korte lopen voor iemand die altijd de voorkeur gaf aan de lange afstanden, wat wellicht een voorteken was. Daarna zijn er geen vermeldingen met zijn naam meer te vinden. Is hij toen ziek geworden?

Bij de Weespse Vechtloop eind juni zagen loopmaatje Peter en ik de met veel applaus begeleide finish van een 80-jarige loper. Direct dachten wij beiden aan- en noemden de naam van Anton als de nog oudere renner. ‘Als hij tenminste nog loopt’, voegde ik daarbij als kanttekening. Op dat moment waren wij geheel onkundig van het feit dat Anton juist drie dagen eerder zijn allerlaatste finish was gepasseerd. Peter kwam zijn overlijdensadvertentie heel toevallig enkele dagen daarna tegen in een krant die hij op zijn werk inkeek. Korte tijd verkeerden wij in onzekerheid of dit daadwerkelijk onze bewonderenswaardige oude loopmakker betrof. Een enkele zoekactie op internet bevestigde de vermoedens. Deze oud-wethouder van Wormerveer (op 31-jarige leeftijd al als zodanig aangesteld) en Zaanstad was inderdaad de superveteraan die meer kilometers per week aflegde en vaker liep dan menige, veel jongere loper of loopster, inclusief mijzelf. Naast de vermelding in het overlijdensbericht van zijn vroegere werkzaamheden zou, in de geest van Dolf Jansen, de aanduiding ‘hardloper’ absoluut niet hebben misstaan. Ik zal zijn markante, vriendelijke doch bescheiden persoonlijkheid en aanwezigheid zeker gaan missen in het Amsterdamse hardloopcircuit. En ik neem aan velen met mij!

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Review:  Brooks Levitate 5

Review: Brooks Levitate 5

Vandaag stapte ik voor het eerst in een Brooks. Een Brooks hardloopschoen. De Brooks Levitate 5 maar liefst. Ja ja! Een heel nieuwe ervaring. Want al 25 jaar loop ik met een ander merk hardloopschoenen. Altijd en eeuwig dezelfde. Zo van:...

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest