Laban Mutai wint Marathon Eindhoven in nieuw pr en er waren meer pr’s vandaag

door 13 okt, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Laban Mutai wint Marathon Eindhoven

De 30-jarige Laban Mutai heeft de 36e editie van de Marathon Eindhoven op zijn naam geschreven in een tijd van 2.06.40. Hij verbeterde daarmee zijn persoonlijke record met bijna één minuut. De Keniaan eindigde vorig jaar nog als tweede in de Marathon Eindhoven. Zijn concurrenten Reuben Kerio en John Lagat, werden respectievelijk nummers 2 en 3 en hebben een uitzonderlijke prestatie neergezet. Deze nog jonge atleten kwamen vlak na elkaar over de finish en liepen beiden hun personal best, te weten 2.07.00 en 2.07.11. Lagat verbeterde zijn beste marathontijd met meer dan drie minuten.

Vrouwen

Betty Chepleting kwam als eerste vrouw over de finish in een tijd van 2.28.43. De Keniaanse eindigde vorig jaar nog als tweede in dé marathon van Brabant. Ook zij verbeterde haar persoonlijke record, met maar liefst twee minuten en 35 seconden. Chepleting bleef de nummer twee, de Ethiopische Zewdnesh Ayele, ruim tien minuten voor. Derde dame werd de Belgische Karen van Proeyen. Zij finishte in een tijd van 2.42.13 en werd daarmee Belgisch kampioene. Kim Dillen, de Nederlandse favoriete,  verscheen wel aan de start, maar heeft helaas niet kunnen finishen. Dillen is uitgestapt bij kilometerpunt 30.

Nederlandse atleten

Khalid Choukoud was de favoriet bij de Nederlanders. Zijn pr van 2.10.52 liep hij in 2014 tijdens zijn debuut in Rotterdam. De 33-jarige Haagse atleet kwam naar Eindhoven om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo. Khalid vertrok in de tweede groep, op een schema van 2.10. Op 10 km liep Khalid nog keurig op schema en kwam hij door op 30.58. Khalid voelde zich goed, liep op het halve marathon punt nog op een schema van 2.09. Na 25 km stapte zijn haas eruit en moest hij iets toegeven. Ook de wind speelde hem na 30 km parten. Choukoud finishte in 2.12.56, helaas niet genoeg voor de kwalificatie voor de OS, waar hij 2.11.30 voor op de klok moest zetten, maar wel een kleine minuut sneller dan in Rotterdam eerder dit jaar.

In het rijtje van Greg van Hest, Luc Krotwaar en Harm Sengers, stond vandaag nieuw Brabants talent aan de start, Bjorn Koreman. Bjorn liep een geweldige race en kon rekenen op veel support van het Eindhovense publiek. Helaas stopte zijn haas na 18 km en moest hij alleen verder. Desalniettemin voltooide Bjorn zijn eerste marathon in een prachtige tijd van 2.17.26 en werd hiermee na Choukoud de tweede Nederlander. ‘Er zit nog veel rek in, hij ontwikkelt zich goed op alle afstanden en is in potentie ooit goed voor 2.12’, aldus zijn coach Bram Wassenaar.

Gerd Devos kwam als eerste Belg over de finish en werd daarmee Belgisch Kampioen op de marathonafstand in een tijd van 2.23.42.

Medaille Marathon Eindhoven 2019

De traditioneel tweede zondag in oktober begon met een spat regen, maar al snel kwam de najaarszon tevoorschijn. Om 09.45 uur ging de AON City Run van start. Deze populaire 5 km afstand is jaarlijks uitverkocht. Om 11.15 uur gingen de jongste ‘topatleten’ van start. Het maximale aantal van 3000 kinderen maakten de start op het 18 Septemberplein extra feestelijk. De lopers van verreweg het grootste onderdeel van het marathonweekend, de halve marathon, begonnen om 13.30 uur aan hun race en de Jumbo 10 km was de afsluiter van deze sportieve dag.

Op zaterdag was het marathonweekend al gestart met twee nieuwe onderdelen, een wandeltocht over 12,5 en 20 km en de ‘gratis’ Renewi Plogging Run. Met de introductie van de Plogging run is de stad ‘schoongemaakt’ voor de marathon. Er werd door de deelnemers maar liefst 220 kg aan zwerfafval opgehaald. Ook kwamen de helden en heldinnen van de 5KM4ALL in actie. Bij de ‘5KM4ALL’ leggen de deelnemers het parcours af op een alternatieve wijze. Zo kon men wandelen, deelnemen met een rolstoel, handbike, step of als Nordic Walker.

Ook op innovatiegebied werden weer vele lopers voorzien van sensoren, gadgets en slimme pillen. Wethouder Steenbakkers was een van de deelnemers die tijdens zijn deelname aan de Jumbo 10km liep met een slimme pil en live zijn kerntemperatuur liet meten. Dit alles maakt de Marathon Eindhoven een prachtig Brainport evenement en de gezelligste marathon van Nederland. In totaal namen 23.500 deelnemers deel. Zij hebben met elkaar ruim €124.000 opgehaald voor KWF.

De Marathon Eindhoven vindt in 2020 plaats op 10 en 11 oktober 2020.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!