Topveld Amsterdam Marathon gepresenteerd op unieke locatie in het Rijksmuseum

door 18 okt, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Amsterdam Marathon persconferentie

Vanmiddag werden in het Rijksmuseum tijdens de persconferentie van de Amsterdam Marathon de grootste kanshebbers voor de wedstrijd van komende zondag gepresenteerd. Solomon Deksisa en Tadu Abate, dé favorieten voor de overwinning én een verbetering van het parcoursrecord van 2.04.06, spraken positief over hun voorbereiding en kansen. Ook Abdi Nageeye verkeert in topvorm en zal gaan mee strijden voor een plek op het internationale podium. Nageeye is bovendien de torenhoge favoriet voor de nationale marathontitel, die in de hoofdstad behaald kan worden. Linet Masai, favoriet bij de dames, hoopt op een tijd onder de 2.23.00.

Amsterdam Marathon Rijksmuseum

Dankzij de samenwerking die hoofdsponsor Mizuno dit jaar heeft met het Rijksmuseum, mocht organisator Le Champion vandaag op deze unieke locatie de belangrijkste topatleten aan de nationale en internationale pers presenteren. Aan tafel zaten de twee Ethiopische topfavorieten Solomon Deksisa en Tadu Abate, oud-wereldkampioen 10.000 meter Linet Masai en Nederlands snelste marathonloper, Abdi Nageeye. 

De strijd om de zege zal waarschijnlijk gaan tussen de razendsnelle Deksisa (25) en Abate (23). Deksisa beschikt met 2.04.40 over het snelste PR en zal gaan proberen het scherpe parcoursrecord van 2.04.06 te verbeteren. Deksisa: “Het parcours is helemaal vlak, daar verheug ik mij enorm op.” Het parcoursrecord staat op naam van de Keniaan Lawrence Cherono, die in 2018 de zege voor zich opeiste.

De Nederlander Abdi Nageeye (30) is klaar om de strijd met de favorieten aan te gaan, hij mikt zelfs op een top drie notering. Hij heeft een ideale voorbereiding gehad, heeft dit jaar al zijn PR’s verbeterd en is blessurevrij. Nageeye: “Ik heb vooral op het mentale vlak groei doorgemaakt, met dank aan mijn coach Patrick Sang. Vroeger ging ik er automatisch van uit dat anderen beter waren. Sinds mijn overwinning tijdens een sterk bezette halve marathon in Japan weet ik dat ik voor niemand onder hoef te doen.” Nageeye gaat zondag tevens zijn Nederlands record aanvallen (2.06.17, Rotterdam, 2019).

Na de afzegging van tweevoudig winnares (2017, 2018) en topfavoriete Tadelech Bekele uit Ethiopië ligt de strijd om de zege bij de vrouwen volledig open. Voor haar opvolging komen een viertal loopsters in aanmerking, van wie Linet Masai (29) de meest bekende is. Deze snelle Keniaanse liet zich in 2009 tot wereldkampioene op de 10.000 meter kronen en vorig jaar finishte ze in Amsterdam als vijfde in een rappe 2.23.46. Masai: “Ik hoop het parcoursrecord te kunnen verbeteren en met een nieuw PR nog beter aansluiting te vinden bij de wereldtop.” Het parcoursrecord is sinds 2012 met 2.21.09 in handen van de Ethiopische Meseret Hailu. Ook Mimi Belete (31) heeft met haar PR van 2.22.29 uitstekende papieren voor de winst, net als Azmera Gebru (24), die vorig jaar derde werd in Amsterdam en in Toronto haar PR opschroefde tot 2.22.52. Voor de nationale titel bij de vrouwen wordt een interessant duel verwacht tussen de ervaren loopster Miranda Boonstra en debutant Bo Ummels.

De atleten werden na afloop van de persconferentie in het kader van het Rembrandtjaar 2019 voor De Nachtwacht door de pers op de foto gezet. En dan nu aftellen tot aanstaande zondag, de start van de TCS Amsterdam Marathon in het Olympisch Stadion, waar de atleten om 9.30 uur zullen beginnen aan hun eigen meesterwerk.

Live te volgen

De wedstrijd wordt in 120 landen bij 190 miljoen huishoudens live uitgezonden. Onder andere op Eurosport 1, Ziggo Sport, NH Sport, AT5 en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl en de Facebookpagina van het evenement. Op zondag vinden naast de marathon ook de Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en diverse kinderlopen plaats.

De actuele startlijst staat op www.tcsamsterdammarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!