Zaterdag 26 oktober uitgeroepen tot Nationale Plogdag

door 21 okt, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Joggen en plastic oprapen – oftewel ploggen – heeft in Nederland flink aan populariteit gewonnen. Maar een Nationale Plogdag om deze natuurvriendelijke sporttrend landelijk onder de aandacht te brengen ontbrak nog. Daarom roepen het Wereld Natuur Fonds en buitenwinkel Bever zaterdag 26 oktober uit tot Nationale Plogdag. Tijdens Nationale Plogdag zijn er vanuit 12 Bever-winkels, verspreid over heel Nederland, plogruns.

Het landelijke startschot wordt om 10 uur ’s ochtends in het Amsterdamse Vondelpark gegeven door Constance Steenkamp, programmamanager Amsterdam Plastic Smart City, Stephanie Verbeek, hoofd oceanen bij het Wereld Natuur Fonds en Bever-CEO Pieter Saman. Tientallen Nederlanders ploggen vervolgens vijf kilometer om te werken aan hun conditie en plastic afval op te ruimen. 

Plasticproblematiek in Nederland is groot

‘Plogging’ is een trend in Zweden die ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent, en jogging. Mensen die het liever wat rustiger aan doen, kunnen gaan ‘plandelen’, de wandelvariant van ploggen. Dat steeds meer mensen ‘ploggen’ is een goed signaal, aldus Stephanie Verbeek, maar we zijn er nog niet. 

Verbeek:“Nog steeds vinden we overal in de natuur plastic. We zien het in overvloed op stranden in Indonesië, in het afgelegen Noordpoolgebied, maar ook in Nederland zwerft enorm veel plastic rond. Naar schatting belandt alleen in Nederland al per jaar 10 miljoen kilo plastic op straat. Veel plastic zwerfafval belandt via rivieren in de Noordzee, waar het de ‘plastic soep’ vergroot. Het Wereld Natuur Fonds zet zich op allerlei manieren in tegen plasticvervuiling. Nationale Plogdag is voor ons bijzonder. Voor het eerst gaan we in heel Nederland, samen met veel sportievelingen, de plasticvervuiling verminderen.

Doe ook mee aan de Nationale Plogdag

Om van buiten te kunnen blijven genieten, moeten we goed voor onze buitenomgeving zorgen. ‘Plog’ of ‘plandel’ daarom ook mee, vandaag, morgen, de 26e en alle andere dagen dat je naar buiten gaat. Voor meer informatie over de Nationale Plogdag en aanmelding voor een plogrun bij jou in de buurt kun je terecht op: www.bever.nl. Kun je niet meedoen aan de plogrun? Bij alle Bever-winkels kun je die dag een plogpakket (bestaand uit een set handschoenen en een afvalzak) gratis ophalen.

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest