Susan Krumins en Khalid Choukoud in Montferland Run

door 6 nov, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

In het jaar 2000 zette een piepjonge Kenenisa Bekele met een razendsnelle tijd van 43.09 minuten de internationale Pfixx Solar Montferland Run op de kaart. Nadien reisden vele wereldtoppers – onder wie Haile Gebrselassie, Lornah Kiplagat, Paula Radcliffe en Meseret Defar – af naar ’s-Heerenberg. Ook de Nederlandse topatleten kiezen jaarlijks in de eerste week van december voor deze populaire wegwedstrijd over 15 kilometer. Susan Krumins – vorig jaar in de Zevenheuvelenloop goed voor een geweldige 47.41 minuten – kan zondag 1 december de snelste Nederlandse atlete in de historie van dit evenement worden.

De 48.49 minuten van Lornah Kiplagat uit 2008 lijkt door Krumins in de 24e editie van de Pfixx Solar Montferland Run voor verbetering vatbaar, want Krumins is een ‘vechter pur sang’. Zij bewijst de laatste jaren bovendien dat de langere afstanden op de weg haar zeer goed liggen. Krumins, dit maal bij het WK in Doha op de baan knap 7 e over 10.000 meter, heeft met haar lange, krachtige passen en goede racestrategie in 2018 in Nijmegen veel indruk gemaakt op de 15 kilometer. Eerder dat jaar veroverde Krumins een zilveren medaille op de Europese kampioenschappen 10.000 meter in Berlijn.

Nationaal recordhouder

Bij de mannen strijden Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Mohamed Ali en Frank Futselaar op zondag 1 december vanaf 12.00 uur (de start vindt jaarlijks plaats op de Slotlaan in ’s-Heerenberg) om de eer van ‘snelste Nederlander’. Dit viertal is aan elkaar gewaagd. Khalid Choukoud is sinds afgelopen september (Tilburg Ten Miles) de nieuwe nationaal recordhouder over 10 Engelse mijlen (16,09 kilometer) met 46.18 minuten. Mohamed Ali, geboren in Somalië en sinds enkele jaren in het bezit van het Nederlandse paspoort, was op zondag 20 september de snelste Nederlander in de Dam tot Damloop. Ali finishte knap als vierde en noteerde daar 46.51 minuten over 10 Engelse mijlen.

De 24-jarige Bart van Nunen en de 28-jarige Frank Futselaar behoren tot de ‘nieuwere lichting Nederlandse topatleten’. Zij hebben beiden dit jaar een Nederlandse titel in de wacht gesleept. Van Nunen werd afgelopen maart in Venlo voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de halve marathon na 1.04.24 en Futselaar veroverde een maand eerder in Emmeloord de Nederlandse titel op de cross. Beide atleten dromen echter van deelname aan de Olympische Marathon in Sapporo. Om kwalificatie daarvoor af te dwingen moeten beiden hun persoonlijk record flink aanscherpen. Van Nunen debuteerde vorig jaar in Berlijn met een verdienstelijke 2.13.09 en Futselaar noteerde drie weken geleden in de Marathon in Amsterdam een prima tijd van 2.14.08 (zilver NK marathon). De limiet voor deelname aan de Olympische Spelen is 2 uur 11 minuten en 30 seconden.

Binnenkort maakt de organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run de namen van de internationale toppers bekend.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!