Letesenbet Gidey verpulvert wereldrecord bij 36e Zevenheuvelenloop

door 17 nov, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport
Letesenbet Gidey wint Zevenheuvelenloop in wereldrecord

Letesenbet Gidey heeft bij de 36e NN Zevenheuvelenloop een weergaloos wereldrecord op de 15 kilometer bij de vrouwen gelopen: 44:20. De 21-jarige Ethiopische ging gedurfd van start en vertoonde geen enkel verval. Aan de finish hield ze 1.17 min op het oude wereldrecord over. Bij de mannen won Stephen Kissa van het NN Running Team in 41.49 na een spannende eindsprint met Edwin Kiptoo. De deelnemers liepen in een bontgekleurd herfstdecor en kregen met de Ooho drankballetjes en houten medaille twee noviteiten voorgeschoteld. Ook het NK Running Blind beleefde haar primeur.

Wereldrecord

Gidey maakte met het wereldrecord waar wat ze vooraf al aankondigde. Direct na de start verschool de Ethiopische atlete zich achter haar twee hazen en liep in een razend tempo over de Nijmeegsebaan naar de Zevenheuvelenweg. Hier schakelde ze haar tempo op en met een razendsnelle laatste 5 km in 14.37 denderde ze naar de finish. Gidey maakte het afgelopen jaar naam op de cross en de atletiekbaan, maar vestigde met haar wereldrecord in Nijmegen ook direct haar naam in de wegatletiek. Atletenmanager Jos Hermens van Global Sports Communication kon slechts één woord bedenken voor het record van Gidey: “Episch”.  

De tweede plaats was net als vorig jaar weggelegd voor Evaline Chirchir. Zij finishte in een persoonlijk record van 46.33. Eva Cherono eindigde als derde in 48.15.

Strijd bij de mannen

De mannen maakten er een spannende strijd van tot aan de finish. In een bloedstollende eindsprint wist Stephen Kissa de Keniaan Edwin Kiptoo te verslaan. De sterkste mannen bleven lang aan elkaar gewaagd. Kissa en Kiptoo maakten pas op de Groesbeeksweg uit wie de opvolger van Joshua Cheptegei werd. Kissa trok aan het langste eind in 41.49 en is daarmee de opvolger van zijn trainingsgenoot Cheptegei. Twee seconden na Kissa finishte Kiptoo als tweede en Moses Koech na 42.06 als derde.

Nederlanders

Susan Krumins werd net als vorig jaar de best Nederlandse loopster, in het totale damesveld eindigde Krumins als vijfde. De ambassadrice van de Stichting Zevenheuvelenloop finishte in 49.35.

De vooraf verwachtte tweestrijd tussen Khalid Choukoud en Mohamed Ali bleef uit, omdat laatstgenoemde een stuk sterker bleek dan de Hagenaar. Ali verbeterde zijn persoonlijke besttijd naar 43.57 en werd net als vorig jaar beste Nederlander. Khalid Choukoud volgde in 44.36. De Amerikaanse Nederlander Benjamin de Haan completeerde het podium met beste Nederlanders na 44.50. Bij de Nederlandse vrouwen werd Susan Krumins vergezeld door Jill Holterman (51.17) en Saskia Weinans (52.58). Het Topteam van de Radboudumc won de Centralpoint Bedrijvenloop.

Primeurs

De vlekkeloos verlopen 36e NN Zevenheuvelenloop werd, naast het wereldrecord van Gidey, gekenmerkt door drie primeurs: de introductie van de Ooho, de introductie van de houten medaille en het NK Running Blind. 6000 lopers testten de Ooho’s; balletjes van zeewier en gevuld met Iso-Lemon van AA Drink. De ervaring van de deelnemers wordt nog beoordeeld. Indien de test is geslaagd worden in de toekomst 67.000 bekertjes overbodig. De houten medaille werd aan de finish uitgereikt aan alle deelnemers die een medaille besteld hadden. De herinnering is geproduceerd in Nederland en gemaakt van afvalhout en het link is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Met de Ooho en houten medaille is weer een grote stap gezet in de verdere verduurzaming van de NN Zevenheuvelenloop.

Uniek was ook het eerste Nederlands kampioenschap voor visueel beperkte hardlopers. Deze deelnemers aan het NK Running Blind hadden een eigen start en startschot vanaf de Groesbeekseweg. Alle deelnemers werden begeleid door een buddy. Bij de vrouwen was het duo Johanny Gelens met buddy Henk Visser het snelste (1:12.58). Theo Grabijn met buddy Marianne Lankelma werden Nederlands kampioen bij de mannen (1:13.17).

Bekijk hier alle uitslagen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Pin It on Pinterest