Belgisch recordhouder marathon Bashir Abdi vastgelegd voor Egmond Halve Marathon

door 24 dec, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl

De NN Egmond Halve Marathon heeft op zondag 12 januari een wereldtopper aan de start staan. Bashir Abdi uit het NN Running Team is de grote favoriet voor de overwinning van deze winterklassieker. De 30-jarige atleet behaalde dit jaar twee keer een top tien-notering in een grote marathon. Zo werd hij in Londen 7e in 2.07.03, om vervolgens met een 5e plaats in Chicago opnieuw zijn eigen nationaal record te verbeteren naar 2.06.14. Organisator Le Champion is zeer verheugd dat Abdi het nieuwe wedstrijdseizoen start in Egmond.

De in Somalië geboren Bashir Abdi is vanaf zijn twaalfde opgegroeid in België. Geïnspireerd door de prestaties van Mo Farah begon hij met hardlopen. De jonge Abdi bleek een zeer getalenteerde loper te zijn en al na twee jaar vertegenwoordigde hij zijn land op het EK Cross Country. Een carrière op de baan volgde met als hoogtepunt een zilveren medaille op het EK 10.000 meter in 2018. Sinds dit jaar is Abdi aangesloten bij het NN Running Team en heeft hij in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast zijn prestaties in Londen en Chicago, verbrak hij bij de Groet uit Schoorl Run het parcoursrecord van de 10 km naar 28.07 en werd hij vijfde bij de Great North Run in Newcastle.

Het internationale deelnemersveld van de NN Egmond Halve Marathon bestaat verder uit Mikael Ekvall uit Zweden (PB halve marathon 1.02.29 en 8e Dam tot Damloop 2019), Ahmed El Mazoury uit Italië (PB halve marathon 1.02.39 en 10e Parelloop 2019) en Allan Biwott uit Kenia (PB 10 km 28.16, debuut op de halve marathon).

Damesveld

Naar verwachting zal de kopgroep bij de vrouwen worden aangevoerd door Tsehay Gemechu, eveneens een atlete uit het professionele NN Running Team. De 21-jarige atlete uit Ethiopië is op dit moment één van de snelste dames ter wereld op de halve marathon. Op de ‘Half marathon/10K World Ranking List’ van de IAAF neemt ze de tweede plaats in, achter Sifan Hassan. In 2019 won Gemechu de 10.000 meter op de All African Games en bij de New Delhi Half Marathon verbrak ze het parcoursrecord naar 1.06.00. Haar deelname aan de NN Egmond Halve Marathon past perfect in haar voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokyo. Gemechu krijgt op het uitdagende parcours concurrentie van landgenote Shure Demise, die dit jaar 3e werd op de Tokyo Marathon en in 2017 een 5e plaats behaalde op het WK marathon.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Foto: Atletiekunie Het jaar 2023 was een mooi atletiek jaar, het einde daarvan is bijna in zicht en dat betekent dat we de komende tijd kunnen gaan terugblikken. We gaan de individuele prestaties van onze Nederlandse atleten nog eens goed bekijken....

Pin It on Pinterest