Nederlandse atletiektop start het nieuwe jaar tijdens Egmond Halve Marathon

door 4 jan, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Egmond Halve Marathon

De Nederlandse wedstrijdlopers gaan zich op zondag 12 januari tijdens de NN Egmond Halve Marathon mengen in het internationale deelnemersveld. Organisator Le Champion heeft voor de 48e editie Michel Butter, Ronald Schröer, Bart van Nunen, Khalid Choukoud, Mohamed Ali, Frank Futselaar, Roy Hoornweg en Stan Niesten vastgelegd. Daarnaast hebben de zusjes Bo en Britt Ummels, Miranda Boonstra, Andrea Deelstra en Jill Holterman hun deelname aan de beruchte winterklassieker toegezegd.

De NN Egmond Halve Marathon staat bekend om het gevecht tussen de Nederlandse atleten en de buitenlandse toplopers. Dat de Nederlanders in Egmond in tegenstelling tot bij andere grote wedstrijden niet kansloos zijn, heeft alles te maken met het unieke en zware karakter van deze halve marathon. Michel Butter liep al vaak mee in Egmond met als beste prestatie een tweede plaats in 2009. Butter heeft zich de afgelopen maand in Kenia voorbereid op de winterklassieker en het nieuwe wegseizoen. Als inwoner van Egmond heeft het uitdagende parcours over het strand en door de duinen ook voor Ronald Schröer geen verrassingen meer. Bovendien draait Schröer al twee decennia mee aan de nationale top. Afgelopen jaar kwam hij in de Noord-Hollandse badplaats als eerste Nederlander over de finish (9e overall). Daarna liep hij in april in Düsseldorf met 2.16.00 een nieuw PR op de marathon, waarmee hij bewees dat er nog altijd rek zit in zijn loopvermogen. Khalid Choukoud is eveneens geen onbekende in Egmond. Hij haalde door de jaren heen al vijf top-10 noteringen. Indruk maakte Choukoud in september, toen hij in Tilburg het officieuze Nederlands record op de 10 Engelse Mijl aanscherpte tot 46.18.

Bart van Nunen en Stan Niesten maken op zondag 12 januari hun debuut bij de NN Egmond Halve Marathon. Mohamed Ali, Frank Futselaar en Roy Hoornweg stonden al eens eerder aan de start in Egmond en strijden dit jaar ook mee voor de eretitel beste Nederlander.

Nederlandse vrouwen

De strijd bij de Nederlandse vrouwen is van tevoren geen uitgemaakte zaak. Bo Ummels heeft misschien wel de beste papieren. Ze boekte dit jaar veel progressie met een aantal PR’s op afstanden tussen de 10.000 meter en de halve marathon. Daarnaast maakte Ummels bij de TCS Amsterdam Marathon een indrukwekkend debuut op de klassieke afstand: ze liet een tijd van 2.32.34 noteren en werd daarmee Nederlands kampioene. De kracht van haar zusje Britt Ummels ligt met name op de middellange afstanden op de baan. Toch kan ze in wegwedstrijden ook aardig uit de voeten. Miranda Boonstra is de meest ervaren loopster aan de start. Ze liep al zes keer eerder mee in Egmond. Haar hoogste klassering was een 8e plaats in 2013. Marathonloopster Andrea Deelstra presteert het best onder koele omstandigheden. Het is dus geen toeval dat de NN Egmond Halve Marathon vrijwel elk jaar deel uitmaakt van haar winterprogramma. Haar PR op de 21,1 km werd ook ooit in Egmond gelopen (1.13.37 in 2012). Jill Holterman stond in 2018 als eerste Nederlandse dame op het podium en verkeert op dit moment in zeer goede vorm. Haar PR op de halve marathon werd vorige maand nog verbeterd, toen ze in Dronten naar een tijd van 1.13.19 snelde. En haar beste tijd op de 15 km (51.17) realiseerde ze een maand eerder, tijdens de Zevenheuvelenloop.

Live uitzending

De NN Egmond Halve Marathon gaat vanaf 12.16 uur van start met de vrouwen. Om 12.25 uur klinkt het startschot op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee voor het mannenveld. De wedstrijd wordt live uitgezonden door NH Sport en RTV 80.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!