Topatleten klaar voor strijd tegen de elementen tijdens Egmond Halve Marathon

door 10 jan, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport
Egmond Halve Marathon

Tijdens de persconferentie in Strandhotel Golfzang in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgekeken naar de 22e editie van Egmond-Pier-Egmond en de 48e NN Egmond Halve Marathon. Bashir Abdi en Jill Holterman spraken hun verwachtingen uit voor de halve marathon op zondag.

Voor komend weekend zullen de weersomstandigheden weer een belangrijke rol spelen voor de duizenden fietsers en hardlopers. Er wordt flink wat wind voorspeld. Zondag waait het hard met vlagen van windkracht 7 en is het iets natter. Alle ingrediënten voor een enerverende wedstrijd en een prachtige strijd tegen de elementen.

Egmond Halve Marathon

Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de NN Egmond Halve Marathon, waar in totaal 17.500 deelnemers aan meedoen. De vrouwen bijten het spits af met een voorsprong van 9 minuten en 17 seconden op de mannen. Het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en de vrouwen. De man of vrouw die het eerste over de finish komt op de Boulevard Noord, wint een extra prijs. De grootste kanshebsters bij de dames zijn Tsehay Gemechu uit Ethiopië (tweede op de ‘Half marathon/10K World Ranking List’ van de IAAF), Linet Masai uit Kenia (oud-wereldkampioen 10.000 meter) en de Ethiopische Tadelech Bekele (tweevoudig winnares TCS Amsterdam Marathon).

Jill Holterman is een van de favorieten voor het Nederlandse podium. De inwoonster van Egmond aan den Hoef boekte de afgelopen maanden een enorme progressie. Het resultaat van haar besluit om per september haar baan als advocate op te zeggen: “Ik heb altijd de ambitie gehad om te presteren op toernooien, maar door de combinatie met mijn werk kon dat niet. Nu kan ik meer én zwaarder trainen en dus gaat mijn progressie ook sneller.” Zo verbeterde Holterman vorige maand haar PR op de halve marathon naar 1.13.19. Over haar verwachtingen voor zondag zei ze het volgende: “Vanwege de harde wind zal er waarschijnlijk een grote kopgroep gevormd worden op het strand. Ik hoop vervolgens zo lang mogelijk met de voorste dames mee te kunnen komen.” Holterman krijgt voor het Nederlandse podium concurrentie van Andrea Deelstra, Miranda Boonstra en de zusjes Bo en Britt Ummels.

Met Bashir Abdi heeft organisator Le Champion de Belgisch recordhouder op de marathon vastgelegd. Het wordt zijn debuut in de winterklassieker, maar het strand van Egmond aan Zee is niet nieuw voor hem. Abdi’s schoonouders wonen in de badplaats en dus is hij extra gemotiveerd om hier zondag goed te presteren: “Als het weer goed blijft, dan heb ik een goed CV om te winnen.” Sinds dit jaar is Abdi aangesloten bij het NN Running Team en heeft hij in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. “Ik ben heel blij met waar ik nu sta. Na veel blessures en moeilijke momenten ziet de toekomst er rooskleurig uit.” Dat zie je ook terug in zijn prestaties. Zo behaalde de 30-jarige atleet het afgelopen jaar twee keer een top tien-notering in een grote marathon (7e in Londen en 5e in Chicago). Voor Abdi past de NN Egmond Halve Marathon perfect in zijn voorbereidingen op de Olympische Spelen in Tokyo. De bekendste Nederlanders in het mannenveld zijn Michel Butter (tweede plaats in 2009), Ronald Schröer (eerste Nederlander editie 2019) en Khalid Choukoud.

Live te volgen

De NN Egmond Halve Marathon is zondag van 12:00 tot 14:30 uur op televisie live te volgen via NH Sport. Daarnaast is het ook te volgen op de radio en TV live via de regionale zender RTV 80. Op zondagavond is tenslotte een samenvatting van de NN Egmond Halve Marathon te zien bij NOS Studio Sport.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Nienke Brinkman schittert in winderige CPC Loop Den Haag

Nienke Brinkman schittert in winderige CPC Loop Den Haag

De 47ste NN CPC Loop Den Haag is gewonnen door de Keniaan Brian Kiptoo (1.00.53), maar de opmerkelijkste prestatie leverde Nienke Brinkman. Ze triomfeerde bij de vrouwen en liep ondanks de lastige wind de halve marathon in een persoonlijk record...

Pin It on Pinterest