Bashir Abdi en Tsehay Gemechu winnen onstuimige editie Egmond Halve Marathon

door 12 jan, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl
Egmond Halve Marathon 2020

De 48e editie van de NN Egmond Halve Marathon werd vandaag gewonnen door de Belg Bashir Abdi. In een stormachtig Egmond aan Zee kwam hij na 1.08.23 in zijn eentje de Boulevard Noord op. De stevige zuidwestenwind zorgde voor de langzaamste tijd sinds 1985.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Ethiopische Tsehay Gemechu, zij klokte een tijd van 1.20.29. Eerste Nederlander was Mohamed Ali, die bijzonder knap als derde man overall eindigde in 1.08.59. Bo Ummels noteerde als beste Nederlandse dame een tijd van 1.24.01 (4e overall).

Bashir Abdi wint Egmond Halve Marathon 2020

Wedstrijd mannen

Het eerste grote loopevenement van het nieuwe jaar vond plaats in een onstuimig Egmond aan Zee. Windkracht 6 tegenwind op het strand stond garant voor een echte strijd tegen de elementen en dat maakt juist dit evenement ieder jaar zo uniek. Na de start gingen de lopers direct het strand op, waar direct een compacte kopgroep werd gevormd van rond de zestig atleten. Het werd een tactisch spel voor de beste positie aan de binnenkant van de groep.

De wedstrijd begon pas echt nadat in Castricum aan Zee het strand werd verlaten. Op de drassige duinpaden werd het tempo gelijk opgevoerd met als resultaat een kopgroep van negen man, met onder andere Bashir Abdi, Allan Biwott, Bernard Kipkemoi, Michel Butter, Ronald Schröer, Khalid Choukoud, Noah Schutte en Mohamed Ali. Na het 13 km-punt gaat de afvalrace verder, Butter en Choukoud zijn de eerste lopers die moeten lossen en daarna ook Schröer en Schutte.

Vanaf het 16 km-punt zijn het Abdi, Biwott en Ali die overblijven voor de strijd om de ereprijzen. Het is tenslotte Abdi, atleet uit het NN Running Team, die over de beste benen beschikt en zijn favorietenrol weet waar te maken. Vanaf de Bloedweg loopt de 30-jarige Belg solo naar de finish. Na afloop was Abdi ontzettend blij met zijn overwinning: “Dit is een hele bijzondere wedstrijd, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Op het strand durfde niemand op kop te lopen, maar daarna barste de strijd los. Ik heb echt genoten van het publiek langs de kant en de goede sfeer.”

Allan Biwott finishte als tweede in 1.08.49 en Mohamed Ali eindigde knap als derde in 1.08.59 en werd daarmee ook eerste Nederlander. De talentvolle Noah Schutte werd tweede Nederlander in 1.09.09, Frank Futselaar mocht de derde plek op het Nederlandse podium innemen (1.09.25).

Tsehay Gemechu wint Egmond Halve Marathon2020 bij de dames

Wedstrijd dames

De vrouwen startten 9.17 minuten eerder dan de mannen (het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en de vrouwen). Ook de dames besloten op het strand dicht bij elkaar te blijven, alleen Andrea Deelstra en Linet Masai probeerden een aantal keer weg te lopen. De groep bereikte uiteindelijk toch samen het keerpunt en vanaf daar besloten Linet Masai en Tsehay Gemechu de versnelling in te zetten. Een aantal kilometer trekken de twee dames samen op, maar het lukt hen niet om de achtervolgende mannen voor te blijven. Na 53 minuten worden ze ingehaald in de traditionele man/vrouw wedstrijd. Daarna is het Gemechu die in haar eentje de koppositie pakt en deze niet meer weggeeft. De 21-jarige Ethiopische wint in een tijd van 1.20.29. Masai wordt tweede (1.21.17) en Bekele derde (1.23.00). Daarna volgt Bo Ummels als eerste Nederlandse (1.24.01). De Egmondse Jill Holterman finisht als tweede (1.24.22) en Andrea Deelstra stond als derde op het nationale podium (1.25.07).

Geslaagde editie

In totaal trotseerden vandaag 17.500 hardlopers de pittige weersomstandigheden. Met name tijdens de kilometers op het strand was het afzien vanwege de harde wind. Toch was het voor de deelnemers vooral ook een mooie uitdaging, die hoort bij het legendarische karakter van de NN Egmond Halve Marathon. De 71-jarige Jaap Wit uit Heerhugowaard volbracht vandaag als enige deelnemer voor de 48e keer de halve marathon. Le Champion kijkt met een goed gevoel terug op deze mooie editie. Een speciaal dankwoord gaat uit naar alle vrijwilligers, sponsors en instanties die tijdens het evenement in weer en wind hebben geholpen.

Opbrengst goede doel

PWN was dit jaar als goed doel verbonden aan de NN Egmond Halve Marathon. Alle deelnemers konden tijdens hun inschrijving een donatie doen aan de organisatie, die zich inzet voor behoud van het duingebied. De cheque met een bedrag van € 17.012,00 werd bij de start uitgereikt door Ruud van der Velde, voorzitter van Le Champion, aan Joke Cuperus, directeur PWN, en Raymond Duindam, manager sector Natuur en Recreatie.

Editie 2021

De volgende editie van de NN Egmond Halve Marathon vindt plaats op zondag 10 januari 2021. De inschrijving gaat begin augustus van start.

Kijk voor de volledige uitslag op www.nnegmondhalvemarathon.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Foto: Atletiekunie Het jaar 2023 was een mooi atletiek jaar, het einde daarvan is bijna in zicht en dat betekent dat we de komende tijd kunnen gaan terugblikken. We gaan de individuele prestaties van onze Nederlandse atleten nog eens goed bekijken....

Pin It on Pinterest