Enschede Marathon is veel meer dan een eendaags evenement

door 10 feb, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Enschede Marathon barst van de ambitie. Het bekende hardloopevenement (op zondag 19 april a.s. alweer toe aan de 52e editie) wil veel meer zijn dan een eendaags evenement.

Vorig jaar werd al een start gemaakt door nauwe samenwerking met de Universiteit Twente, Saxion en Roessingh Research & Development. “Dit jaar zijn we er helemaal klaar voor om zowel de lopers als de inwoners van de stad meer te bieden dan alleen een hardloopevenement”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “We willen als Enschede Marathon onderscheidend zijn en dat gaan we op veel manieren laten zien. We willen het hele jaar door van ons laten horen, en organiseren ook buiten de marathon allerlei activiteiten.”

Nieuwe huisstijl en website

Als oudste marathon van Nederland heeft Enschede Marathon natuurlijk een schat aan ervaring. “We staan erom bekend dat alles bij ons heel goed geregeld is”, aldus Melief. “Er zijn perfecte faciliteiten voor de deelnemers, alles is op loopafstand, de verzorging onderweg is uitstekend, er zijn douches voor iedereen en dan hebben we ook nog eens een snel parcours.Maar we willen meer. We willen ook de lopers helpen zichzelf te verbeteren. ‘Geniet van jouw vooruitgang!’ is dan ook onze nieuwe slogan.” Om alle ambitie te onderstrepen is er een nieuwe huisstijl ontwikkeld en gaat vanavond de gloednieuwe website live. “De nieuwe website gaat meer bieden dan alleen informatie over het evenement”, zegt Melief. “Het wordt een echt kennisplatform waar je als loper terecht kunt voor de laatste wetenschappelijke kennis over hardlopen, de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding, handige loopschema’s, vul maar in. Op die manier kunnen we het hele jaar in dialoog kunnen blijven met onze deelnemers. We willen graag iedereen die wil hardlopen graag een handje helpen, het hele jaar door!”

Enschede Marathon Congres ‘Where Science Meets the Runner’

Congres ‘Where Science Meets the Runner’

Een andere manier om kennis te delen is het organiseren van een aantal inspirerende congressen. Zo wordt vanavond voor de tweede keer samen met Universiteit Twente en Roessingh Research & Development het congres ‘Where Science Meets the Runner’ georganiseerd. Een aantal topsprekers zullen in collegezaal De Waaier op de UT spreken over (zeker voor lopers) relevante en interessante onderwerpen. Vooraf zullen er een aantal clinics en een fotoworkshop worden gegeven. Het doel is om, evenals vorig jaar, wetenschappelijke kennis over het hardlopen op een laagdrempelige en toegankelijke manier over te brengen. “Als Universiteit Twente zijn we er trots op dat we de samenwerking met Enschede Marathon verstevigd hebben”, aldus Victor van der Chijs, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Twente. “Enschede Marathon is voor ons een belangrijke partner om de maatschappelijke impact van ons onderzoek en onderwijs te tonen. Zo biedt Enschede Marathon een podium om ons werk op het gebied van data science in de praktijk te brengen. Bovendien helpen onze wetenschappers vanuit verschillende disciplines tijdens de beide congressen op de UT de deelnemers om zich optimaal voor te bereiden op hun race van het jaar. Denk aan de laatste tips vanuit bewegingswetenschappen, voeding en psychologie. Verder groeit de groep UT-medewerkers en -studenten die meedoet elk jaar, ook dat is een mooie ontwikkeling. Enschede Marathon is een groeiende en verbindende parel in Twente.”

Programma

17.30 – 18.30 uur: Loopclinic door Marti ten Kate en Ingrid Prigge,
Clinic blessurepreventie door Lesley Smit en Ynze Keulstra van Topvorm Twente en Clinic sportfotografie door Barbara Kerkhof

Congres

18.30 uur: Inloop met koffie/thee
19.00 uur: Opening door Sandra Melief, directeur Enschede Marathon
19.05 uur: Bioritmiek – Ed de Bruin Wat is de invloed van ons bioritme op onze (sport)prestaties?
19.35 uur: Hoe hardloopdata ons gedrag beïnvloeden – Armagan Karahanoglu
Wat doen we met onze hardloopdata? En hoe beïnvloedt al die informatie ons hardloopgedrag?
20.05 uur: Looptechniek – Marit Zandbergen
Waarom wordt je looptechniek slechter als je moe wordt? En wat kun je daaraan doen?
20.30 uur: Afsluiting, napraten met hapje en drankje

Get Ready!

Voorafgaand aan de marathon zal op donderdag 16 april a.s. een tweede congres worden georganiseerd ‘Get Ready!’. Hierbij ontvangen de lopers nog meer interessante informatie over hardlopen. Tijdens dit congres legt Marijke Schotanus uit hoe je Flow in je leven krijgt en geeft ze de laatste tips om helemaal Zen aan de start te verschijnen; vertelt Hein Daanen, een expert op het gebied van warmteregulatie, hoe je om kunt gaan met (extreme) warmte of koude tijdens het sporten en komt data-expert Joost Kok aan het woord over thema sport en veiligheid. “De lopers komen naar de campus van de Universiteit Twente en wij als wetenschappers geven hen daar graag een duwtje in de rug door slimme adviezen”, zegt Kok. Ten slotte geeft Gianni Romme tijdens het congres een praktische voorbeschouwing. Vanuit zijn ervaring als topsporter geeft hij waardevolle tips waar iedereen op zondag 19 april zijn of haar voordeel mee kan doen.

Data science

Tijdens de marathon zelf zullen er om de vijf kilometer matten liggen, die informatie over het hardlopen zullen delen met de Universiteit Twente. “Onze onderzoekers staan te popelen om met big data aan de gang te gaan”, aldus Joost Kok, die naast wetenschapper tevens decaan is van de UT-faculteit EWI. “Maar er zijn hordes, want big data raakt aan privacy. Daarom zoeken we de terreinen op waar mensen vaak vrijwillig data afstaan. Sport is zo’n voorbeeld. De samenwerking met de Enschede Marathon biedt een mooie kans om met data science aan de slag te gaan, het systeem op de campus te benutten en de regio gezamenlijk iets te bieden. Op deze manier krijgt Enschede de vooruitstrevendste marathon van Nederland!”

Twee van Enschede

Het was vorig jaar een primeur: De Twee van Enschede, een supergezellige recreatieve loop van twee Engelse Mijl (3,2 km) in het centrum van Enschede op zaterdag 18 april, de dag voor de Enschede Marathon. De start is om 19.00 uur midden in de stad, op de Oude Markt, waar de deelnemers ook finishen. “Het was afgelopen keer al meteen een ontzettend leuk loopfeestje”, zegt Melief. “Het gaat bij de Twee van Enschede dan ook puur om de fun, en niet om de race. Echt iedereen, jong en oud, getraind en minder getraind, kan meedoen. Juist door de Twee van Enschede laten we zien dat Enschede Marathon een evenement voor al haar inwoners is, en dat we als Enschede Marathon bij willen dragen aan een gezonde leefstijl. En met maar liefst 950 vrijwilligers aan het werk vervult Enschede Marathon een belangrijke maatschappelijk rol.”

Grote sociale betekenis

Dat de Enschede Marathon meer voor de stad betekent dan alleen een sportevenement, wordt van harte onderschreven door de gemeente Enschede. “Enschede is terecht trots op haar marathon”, zegt Niels van den Berg, wethouder Sport. “Niet alleen omdat het de oudste marathon van het land is, maar het toont de stad op haar best. Van organisatie tot deelnemers en publiek. Samen komen ze tot grootse prestaties. De marathon is daarmee niet alleen een geweldig sportevenement, maar ook van grote sociale betekenis. We doen het voor en met elkaar.”Evenals vorig jaar is de start en finish van alle afstanden van Enschede Marathon op het H.J. van Heekplein. “Ook die locatie draagt ertoe bij dat het echt een stadsfeest wordt”, stelt Melief.“Vorig jaar bleek wel dat er door op het Van Heekplein te starten en te finishen, er veel meer contact ontstaat tussen lopers, sponsoren en publiek, waardoor er nog meer gezelligheid en sfeer is.”

Beeldbepalend evenement

Onlangs werd Enschede Marathon wederom uitgeroepen tot een van de vijftien Beeldbepalende Evenementen van de provincie Overijssel in de periode 2020-2023. Het betekent dat Enschede Marathon volgens provincie Overijssel van hoge kwaliteit is, kleur geeft aan Overijssel en bovendien de aantrekkelijkheid versterkt van de provincie voor zowel inwoners als bezoekers. Uiteraard is de organisatie erg blij met de uitverkiezing. “Het is een bevestiging van de grote waarde die Enschede Marathon heeft voor de stad en de regio”, zegt Sandra Melief. “De provincie heeft bij de selectie de lat bewust hoog gelegd en geselecteerd op gevestigde evenementen met een goed aanbod. En daar horen wij dus ook bij.”

Bronzen Label

Dat Enschede Marathon niet voor niets grote ambities heeft, bleek eind 2019 ook al uit de toekenning van het Bronzen Label van de IAAF (Internationale Atletiek Federatie). “Het Bronzen Label is een internationaal kwaliteitskenmerk en wordt alleen verleend wanneer je als wedstrijdorganisatie op essentiële onderdelen hoge punten scoort”, legt Melief uit. “Er zijn nogal wat voorwaarden waar je aan moet voldoen op het gebied van deelnemersveld, het parcours en de faciliteiten voor deeelnemers. Ook vindt er vooraf een Technical Meeting plaats en worden er verplichte dopingcontroles uitgevoerd.” Een dergelijke erkenning laat zien dat de organisatie van Enschede Marathon sterk geprofessionaliseerd is, zegt Melief. “Anders gezegd: we doen het gewoon goed met z’n allen. Het is natuurlijk ook een garantie voor de deelnemers, want die weten dat ze meedoen aan een evenement dat op alle fronten van hoog niveau is.”

Kijk voor meer informatie over Enschede Marathon op https://www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!