Dawit Wolde snelste bij enerverende ontknoping van jubilerende CPC Loop Den Haag

door 8 mrt, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Dawit Wolde winnaar CPC loop 2020
Foto: Bart Hoogveld

De 45ste CPC Loop Den Haag beleefde een enerverende ontknoping. In de laatste meters sprintten vier Afrikanen voor de zege. De Ethiopiër Dawit Wolde was de snelste. De Ethiopiër finishte in 59 minuten en 58 seconden, en bleef zijn Keniaanse rivalen Kelvin Kiptum, Bernard Kimani en Moses Koech respectievelijk één, twee en vijf tellen voor.

Wolde, een bescheiden en rustige atleet, was niet de uitgesproken favoriet. De atleet stond bij de start niet eens te dringen op de eerste rij. ,,Maar na vijftien kilometer dacht ik: dit is mijn race, ik voelde dat ik kon winnen,’’ sprak hij na afloop nadat hij met een duim omhoog had geposeerd voor de fotografen. ,,Ik ben erg blij met deze overwinning. De kou en de wind deden mij niks.’’

Michel Butter snelste Nederlander CPC loop 2020
Foto: Bart Hoogveld

Michel Butter eindigde als beste Nederlander op de 11de plaats, in 1.03.22. ,,Ik kom net terug van een trainingskamp in Kenia. Ik heb daar hard doorgetraind en ben tevreden met mijn tijd,’’ oordeelde de Noord-Hollander. ,,Het ging volgens plan. Ik voelde me goed, de benen waren goed.’’

De ‘CPC’ was voor Butter een test voor de NN Marathon Rotterdam op zondag 5 april. Ook winnaar Wolde en nummer drie Kimani, die beiden een persoonlijk record scoorden, verschijnen in de Maasstad aan de start. De als tweede geëindigde Kiptum zal daar fungeren als een van de tempomakers.

Butter: ,,Omdat er veel wind stond, probeerde ik aanvankelijk zoveel mogelijk te schuilen in een groep. Na vijftien kilometer vond ik het tijd om mezelf echt te testen. Door de wind was de slotfase zwaarder dan ik had verwacht.’’

Met de wetenschap dat de wind de laatste drie, vier kilometer heftig tegenspel zou bieden, gingen de toppers in hoog tempo van start. Ze kwamen na 15 kilometer door in 42.37. Met nog twee kilometer te gaan, bestond de kopgroep nog uit zes atleten. Dat leidde tot een van de spannendste finales uit de historie van de NN CPC Loop Den Haag.

Joyline Chemutai winnares CPC- oop 2020
Foto: Bart Hoogveld

Vrouwen

Bij de vrouwen zegevierde de Keniaanse Joyline Chemutai in 1.09.44, een dik persoonlijk record. Ook Jill Holterman, op de vierde plaats de beste Nederlandse, overtrof zichzelf aanmerkelijk: van 1.13.19 naar 1.11.41. Ze voldeed na een slim gelopen race aan de limiet van 1.13.00 voor de EK atletiek in Parijs, eind augustus. Bo Ummels, bij de NN CPC Loop Den Haag uitgevallen, had die kwalificatie-eis al eerder gelopen.

De 45ste NN CPC Loop Den Haag telde 35.000 deelnemers op verschillende onderdelen. Nieuw was de CPC4ALL, speciaal voor deelnemers die een hulpmiddel zoals een loopfiets, handbike of een rolstoel nodig hebben. De Scholenloop was traditioneel de grootste van het land.

Deelneemster Hanneke Schreuder (39) vatte het evenement (motto: #BEINSPIRED) kernachtig samen: ,,Goede organisatie. Mooi parcours. Fijne sfeer. Veel toeschouwers langs de kant. Lekkere muziek. Een uitstekende warming-up. Een feest.’’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!