Sterk topveld bij de 15e Venloop

door 10 mrt, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Op zondag 29 maart staat er bij de vijftiende editie van de Weir Venloop wederom een sterk topveld aan de start. De wedstrijd is bij de mannen sinds 2015 jaarlijks terug te vinden in de top dertig van ’s-Werelds beste wegwedstrijden over 5 t/m 30 km. Het parcoursrecord in Venlo staat bij de mannen op 59.44 minuten (Stephen Kiprop in 2018 en Geoffrey Yegon in 2016). Bij de vrouwen is de snelste tijd 67.49 minuten (Nancy Kiprop in 2018).

De snelste man op de startlijst van dit jaar is de Keniaan Silas Kipruto. Hij liep de halve marathon al eens in 59.39 minuten en werd in 2010 vierde bij de wk halve marathon in het Chinese Nanning. Afgelopen jaar won hij in Amerika de River Bridge Run, 10 km in 27.58 minuten. Hij krijgt concurrentie van oud wereldkampioen (2013) op de cross Japhet Korir. Zijn persoonlijk record van 60.07 minuten op de halve marathon liep hij in 2017 te Lille.

De hoogstgeplaatste atleet op de nieuwe wereldranglijsten van de internationale atletiekbond is de Keniaan Vincent Kiprotich Kibet. Hij staat 41e en zal in Venlo zijn debuut op de halve marathon maken. Afgelopen jaar won hij de Würzburger Residenzlauf en liep deze wedstrijd over 10 km in 27.35 minuten. Een andere opvallende debutant is de Ethiopiër Chala Regasa Ketema. Hij won vorig jaar in Valencia de 10 km in 27.23 minuten.

Andere kanshebbers voor de overwinning zijn de Kenianen Alfers Lagat (in 2015 winnaar van de Weir Venloop in 60.33 minuten, destijds een parcoursrecord), John Langat (4e bij de Weir Venloop in 2019), Victor Kiplangat (vorig jaar 60.16 minuten in het Franse Montbéliard), de Ethiopiër Tesfahun Aklnew (liep dit jaar 60.10 in Barcelona) en de Marrokkaan Hicham Amghar (in 2018 in 60.23 winnaar van de halve marathon van Marrakesh).

De Nederlandse topatleten richten zich dit jaar vooral op de marathon van Rotterdam maar met Niek Blikslager en Luuk Maas staan er in Venlo wel twee beloftevolle debutanten aan de start. Niek werd afgelopen weekend derde bij de Nederlandse cross Kampioenschappen en Luuk liep dit jaar in Valencia een tijd van 29.10 minuten op de 10 km. De Limburgse toppers Roel Wijmenga, afgelopen jaar derde bij de Nederlandse marathon Kampioenschappen, en Ricardo Floris geven eveneens acte de présence.

Vrouwen

Bij de vrouwen staat het sterkste veld ooit aan de start. Topfavoriet is de Ethiopische debutante Zenebu Fikadu, zij werd vorig jaar tiende bij de wereldkampioenschappen cross country in het Deense Aarhus. Tegenstand krijgt ze onder andere van haar landgenote Haven Hailu Desse. Zij won afgelopen jaar de halve marathon van Egmond en werd in 69.57 minuten tweede bij de halve marathon van Zwolle.

Uit Kenia komen Veronicah Nyaruai Wanjiru, Winfridah Moraa Moseti en Vibian Chepkirui. Veronicah won in 2017 in 67.58 minuten de halve marathon van Houston. Winfridah liep vorig jaar in 69.07 minuten naar de winst in Udine. Vibian won dit jaar in 69.28 minuten de halve marathon van Santa Pola.

Diane van Es zal in Venlo haar debuut maken op de halve marathon. De jonge Nederlandse atlete werd afgelopen zondag in Kraggenburg voor het eerst in haar carrière Nederlands cross Kampioen. Haar doel is om in Venlo de limiet van 73.00 minuten voor de Europese Kampioenschappen in Parijs te lopen.

Tags: Venloop

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!