Hardlopen en het coronavirus, hoe ga je er mee om

door 20 mrt, 2020Hardlooptips0 Reacties

SportSport
Coronavirus

Het coronavirus is nu al zo’n 1,5 jaar actief en het zal nog wel even duren voordat we van het virus af zijn. Sportief Nederland is wel sinds het coronavirus massaal aan het hardlopen om toch zo fit mogelijk te blijven. Maar waar moet je allemaal opletten als je naar buiten gaat?

Weer nieuwe maatregelen vanaf 13 november

De volgende maatregelen zijn sinds 13 november weer van kracht:

  • Publiek is niet toegestaan. Niet bij trainingen en niet bij wedstrijden. Ook niet bij (cross)wedstrijden in de openbare ruimte. 
  • Het horecagedeelte in clubhuizen mag tot 20.00 uur open zijn voor iedereen die op de vereniging aanwezig mag zijn. Houd je daarbij aan de maatregelen van 6 november (zie hieronder).
  • In het horecagedeelte van het clubhuis en op de terrassen zijn vaste zitplaatsen
  • Na 20.00 uur mag er wel gewoon doorgetraind worden. Je kunt alleen niet meer naar de kantine. 
  • Houd je, als je niet aan het sporten bent, aan de 1,5 meter afstand (vanaf 13 jaar).

Ga alleen naar buiten

Ga zo vaak mogelijk alleen op pad of alleen met je partner. Het RIVM adviseert ook om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden en houd minimaal 1,5 meter afstand. Hardlopen in een loopgroepje kan weer. Maar houd wel die 1,5 meter afstand en ga na afloop niet te lang bij elkaar ‘hangen’, maar ga zo snel mogelijk naar huis om lekker te douchen of een lekker warm bad te nemen.

Loop niet te lang achter iemand aan, ga een stukje opzij of haal hem/haar in. Als je gaat inhalen loop dan op tijd naar de andere kant van de weg en haal dan diegene in. Neem niet onnodig risico door vlak langs iemand te lopen om in te halen.

Veel mensen hebben de neiging om tijdens het hardlopen even op de grond te spugen en/of de ‘neus te legen’. Doe dit niet! Stop even en snuit je neus in een papieren zakdoek.

Doe rustig aan

Ga niet te hard van stapel, zeker niet als je normaal nooit aan hardlopen doet. Als je een rustig stukje loopt is het goed en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Ga je te zwaar trainen, dan heeft dat een negatieve invloed op het immuunsysteem en ben je juist vatbaarder voor virussen.

Als laatste; zorg goed voor je lichaam. Eet gezond (veel groenten en fruit) om het immuunsysteem te versterken. Drink voldoende, zeker als je sport, drink dan ongeveer 2,8 liter water per dag. Op niet sport dagen drink je zo’n 2 liter water per dag.

Slaap voldoende ook dit maakt je lichaam sterk. En voel je een verkoudheid en/of griepje opkomen, ga dan gewoon niet naar buiten.

En het aller beste is natuurlijk een loopband in je eigen huis, maar dat is niet voor iedereen weggelegd helaas.

Niet naar buiten

En mochten we op een gegeven moment echt niet meer naar buiten mogen. En we hebben niet de faciliteiten om te gaan hardlopen en/of te gaan fietsen binnen om onze conditie op peil te houden, dan kan er altijd nog gelezen worden over hardlopen. Er zijn genoeg hardloopboeken waar je uit kan kiezen.


Voor alle richtlijnen en vragen omtrent COVID-19 verwijzen we door naar:


Bronnen: Atletiekunie en het RIVM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Muziek terwijl u rent

Muziek terwijl u rent

Bij mij is het meestal een kwestie van hollen of stilstaan. Ja, tijdens een trainingsloop stop ik wel eens even om uit te puffen of om een riviercruiseschip te fotograferen (een uit de hand gelopen hobby). Maar hier bedoel ik het figuurlijk: of ik...

Speciaal hardloopprogramma InScience rondom Stevensloop

Speciaal hardloopprogramma InScience rondom Stevensloop

De Alfa Laval Stevensloop en wetenschapsfilmfestival InScience slaan de handen ineen met een hardloopprogramma op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart. Op vrijdagavond draait de film Kipchoge: The Last Milestone. Op zaterdagavond lopen de deelnemers aan...

Pin It on Pinterest