
Het coronavirus is al sinds maart van dit jaar actief en het zal nog wel even duren voordat we van het virus af zijn. Sportief Nederland is wel sinds het coronavirus massaal aan het hardlopen om toch zo fit mogelijk te blijven. Maar waar moet je allemaal opletten als je naar buiten gaat?
Nieuwe maatregelen vanaf 15 december (Update 23 februari met versoepelingen)
Gisteren (14 december) heeft premier Rutte vanuit het Torentje aangekondigd dat Nederland in vergaande lockdown gaat voor de komende vijf weken (tot en met dinsdag 19 januari 2021). Dit heeft ernstige gevolgen voor de sport. Update 23 februari: de lockdown is verlengd tot en met 23 maart. Ook de avondklok is tot dan nog steeds van kracht.
Vanaf woensdag 3 maart mogen kinderen en jongvolwassenen t/m 26 jaar samen op de sportaccommodatie buiten, zonder afstandsbeperking, trainen.
- onderlinge wedstrijden op de club zijn toegestaan (reizen moet beperkt worden, geen publiek)
De volgende maatregelen blijven van kracht:
- er mag alleen buiten gesport worden (sportscholen, sporthallen en krachthonken gaan dicht);
- buiten mag iedereen vanaf achttien jaar sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen;
- kinderen tot 18 jaar kunnen buiten in teamverband, zonder afstandsbeperking, blijven trainen;
- onderlinge wedstrijden op de club zijn toegestaan (reizen moet beperkt worden, geen publiek)
Naast de bovengenoemde maatregelen gaat er vanaf zaterdag 23 januari een avondklok in. Dit betekent dat je na 21:00 uur tot en met 04:30 uur niet buiten mag hardlopen.
Ga alleen naar buiten
Ga zo vaak mogelijk alleen op pad of alleen met je partner. Het RIVM adviseert ook om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden en houd minimaal 1,5 meter afstand. Hardlopen in een loopgroepje kan weer. Maar houd wel die 1,5 meter afstand en ga na afloop niet te lang bij elkaar ‘hangen’, maar ga zo snel mogelijk naar huis om lekker te douchen of een lekker warm bad te nemen.
Loop niet te lang achter iemand aan, ga een stukje opzij of haal hem/haar in. Als je gaat inhalen loop dan op tijd naar de andere kant van de weg en haal dan diegene in. Neem niet onnodig risico door vlak langs iemand te lopen om in te halen.
Veel mensen hebben de neiging om tijdens het hardlopen even op de grond te spugen en/of de ‘neus te legen’. Doe dit niet! Stop even en snuit je neus in een papieren zakdoek.
Doe rustig aan
Ga niet te hard van stapel, zeker niet als je normaal nooit aan hardlopen doet. Als je een rustig stukje loopt is het goed en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Ga je te zwaar trainen, dan heeft dat een negatieve invloed op het immuunsysteem en ben je juist vatbaarder voor virussen.
Als laatste; zorg goed voor je lichaam. Eet gezond (veel groenten en fruit) om het immuunsysteem te versterken. Drink voldoende, zeker als je sport, drink dan ongeveer 2,8 liter water per dag. Op niet sport dagen drink je zo’n 2 liter water per dag.
Slaap voldoende ook dit maakt je lichaam sterk. En voel je een verkoudheid en/of griepje opkomen, ga dan gewoon niet naar buiten.
En het aller beste is natuurlijk een loopband in je eigen huis, maar dat is niet voor iedereen weggelegd helaas.
Niet naar buiten
En mochten we op een gegeven moment echt niet meer naar buiten mogen. En we hebben niet de faciliteiten om te gaan hardlopen en/of te gaan fietsen binnen om onze conditie op peil te houden, dan kan er altijd nog gelezen worden over hardlopen. Er zijn genoeg hardloopboeken waar je uit kan kiezen.
Voor alle richtlijnen en vragen omtrent COVID-19 verwijzen we door naar:
Bronnen: Atletiekunie en het RIVM