Dam tot Damloop gaat dit jaar niet door

door 12 mei, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Het bestuur van sportorganisatie Le Champion heeft moeten besluiten dat de Dam tot Dam evenementen in het weekend van 19 en 20 september 2020 niet door kunnen gaan. Het besluit volgt na overleg met de burgemeester Jan Hamming, vanuit zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio, de wethouder Sport van de gemeente Zaanstad en vertegenwoordigers van de betrokken veiligheidsdiensten. De gemeente Amsterdam is eveneens betrokken en steunt het besluit. Belangrijke overwegingen voor de afgelasting zijn: de gezondheid van deelnemers en toeschouwers, de druk op de medische hulpdiensten en de maatregelen van het kabinet ten aanzien van grote evenementen.

“Wij brengen mensen in beweging om daarmee bij te dragen aan een gezonde samenleving. De gezondheid van deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers is dus altijd ons eerste uitgangspunt. Wij hebben de afgelopen periode zorgvuldig onderzocht hoe we met minder deelnemers en creatieve oplossingen kunnen komen tot varianten die veilig en verantwoord zijn. Dit blijkt echter niet haalbaar. Alle betrokkenen betreuren de situatie. Het gezamenlijke overleg bevestigt het wederzijdse vertrouwen en het hechte partnerschap dat we de afgelopen 36 jaar met elkaar hebben opgebouwd.” aldus Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion.

Wethouder Sport, Gerard Slegers: “In heel Nederland kijken vele mensen jaarlijks uit naar het Dam tot Dam Weekend. De sportieve uitdaging, de sfeer en de gezelligheid. Helaas is Le Champion vanwege de corona-maatregelen genoodzaakt om de evenementen af te gelasten. Een moedig, maar logisch besluit. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles! Wij hopen alle lopers en bezoekers volgend jaar weer te mogen verwelkomen in ons prachtige Zaanstad.”

Le Champion begrijpt als geen ander dat het voor alle sporters een grote teleurstelling is om niet deel te kunnen nemen aan de Dam tot Dam evenementen. Een groot deel van de ingeschreven deelnemers is lid van Le Champion of afkomstig van een bedrijf of groep. Zij kunnen hun inschrijving nog annuleren, waarmee ze recht hebben op restitutie van de inschrijfkosten. Voor de overige deelnemers wordt gekeken naar een eventuele compensatie. Alle deelnemers worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

Historisch besluit

Het Dam tot Dam weekend is normaal gesproken met 83.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Tijdens het derde weekend van september stonden er vier evenementen gepland: de Dam tot Dam Wandeltocht, Damloop by night, Dam tot Dam FietsClassic en Dam tot Damloop. Het is voor het eerst in de historie dat deze evenementen niet door kunnen gaan. Het hoofdonderdeel, de Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam, bestaat al sinds 1985. De Dam tot Damloop is sindsdien met 46.000 deelnemers uitgegroeid tot de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. In de loop der jaren werden er ook evenementen voor wandelaars en fietsers toegevoegd aan het programma en volgde in 2014 als laatste de Damloop by night. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft Le Champion eerder al twintig evenementen moeten afgelasten. Directeur Ron van der Jagt: “Dat we nu ook genoodzaakt zijn om de Dam tot Dam evenementen aan deze lijst van afgelastingen toe te voegen, is natuurlijk bijzonder spijtig. Wij willen niets liever dan zoveel mogelijk mensen – jong en oud – inspireren om te sporten en te bewegen. Dat staat nu even helemaal stil. We zijn inmiddels aan het kijken wat voor (virtuele) alternatieven we kunnen bieden. Verder kijken we hoopvol naar een toekomst zonder coronacrisis. Want één ding is de afgelopen tijd in Nederland wel duidelijk geworden: mensen willen lekker naar buiten, zoeken beweging en gaan massaal fietsen, hardlopen en wandelen.”

Welke gevolgen de afgelasting van de Dam tot Damloop heeft voor jou als deelnemer, lees je in onderstaande Q&A van de organistaie. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, stuur dan de organisatie een bericht via deze link.

Q: Krijg ik als individuele deelnemer mijn inschrijfgeld terug?
A: Het besluit heeft voor onze organisatie een enorme impact. Wij vragen dan ook om jouw begrip en geduld als het gaat om de vraag hoe we omgaan met deze situatie. Zodra wij meer kunnen delen over de eventuele mogelijkheden van compensatie, zullen wij jou persoonlijk informeren.

Q: Krijg ik als lid van Le Champion mijn inschrijfgeld terug?
A: Leden van Le Champion kunnen hun inschrijving inclusief eventueel bestelde extra’s kosteloos annuleren t/m 11 augustus. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Q: Krijg ik als businessteam mijn inschrijfgeld terug?A: Bedrijven die zich hebben ingeschreven voor de Dam tot Dam Businessloop kunnen hun inschrijving annuleren t/m 11 augustus. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Tot 15 juni wordt er 10% administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering van 15 juni t/m 11 augustus 2020 wordt er 50% van de kosten van het/de geannuleerde team(s) en extra bestellingen in rekening gebracht. Na 11 augustus 2020 vindt er geen restitutie meer plaats van zowel de inschrijfkosten als de eventuele extra bestellingen.

Q: Krijg ik als goede doel mijn inschrijfgeld terug?A: Goede doelen die zich hebben ingeschreven voor de Dam tot Damloop of Damloop by night kunnen hun inschrijving annuleren t/m 11 augustus. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Tot 15 juni wordt er 10% administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering van 15 juni t/m 11 augustus 2020 wordt er 50% van de kosten van het/de geannuleerde team(s) en extra bestellingen in rekening gebracht. Na 11 augustus 2020 vindt er geen restitutie meer plaats van zowel de inschrijfkosten als de eventuele extra bestellingen.

Q: Krijg ik als clubcardhouder mijn inschrijfgeld terug?A: Clubcardhouders (goede doelen met een driejarige verbintenis met Le Champion) die zich hebben ingeschreven voor de Dam tot Damloop en/of Damloop by night kunnen hun inschrijving annuleren. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Voor clubcardhouders maken we dit jaar een uitzondering op de algemene voorwaarden. In plaats van het recht op 50% restitutie van het inschrijfgeld en eventueel bestelde extra’s, wordt er tot 15 juni 2020 alleen 10% administratiekosten in rekening gebracht. Het is daarbij niet verplicht om in 2021 en 2022 opnieuw een aanmelding te doen voor de Dam tot Dam Clubcard teams.

Bij annulering van 15 juni t/m 11 augustus 2020 wordt er 50% van de kosten van het/de geannuleerde team(s) en extra bestellingen in rekening gebracht. Na 11 augustus 2020 vindt er geen restitutie meer plaats van zowel de inschrijfkosten als de eventuele extra bestellingen.


Bekijk hier welke hardloopwedstrijden er afgelast zijn.


Voor alle richtlijnen en vragen omtrent COVID-19 verwijzen we door naar:


Hardlopen en coronavirus, hoe ga je er mee om

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!