De Atletiekunie heeft in het voorjaar van 2019 diverse leveranciers en aannemers uitgedaagd om een atletiekbaan volledig te hergebruiken, te recyclen. Samen met GCC Sportsurfaces ging Gemeente Venlo deze uitdaging aan en werd er volmondig ja gezegd.
Deze unieke en duurzame pilot vindt plaats bij Scopias Atletiek in Venlo. Dankzij de ondersteuning en instemming van zowel de gemeente als het verenigingsbestuur is dit de eerste atletiekbaan in Nederland die volledig gerecycled wordt. GCC Sportsurfaces is specialist in het aanleggen, renoveren en onderhouden van sportaccommodaties. Zij hebben deze oproep met beide handen aangegrepen en zijn daarmee het eerste bedrijf in Nederland dat deze 100% gerecycledeatletiekbaan gaat realiseren.
De bestaande outdoor atletiek sportvloer wordt omgetoverd naar een nieuwe outdoor atletiek sportvloer met slechts een kleine hoeveelheid aan nieuw geproduceerd materiaal. Gemeente Venlo wil graag een voorloper zijn in duurzame oplossingen, zo werd daar eerder al de meest duurzame rotonde van Nederland aangelegd.
Bij de Atletiekunie is een gezonde leefomgeving en een beter milieu al jaren een belangrijk thema binnen het beleid. Het past ons dan ook dat wij als eerste sportbond dit initiatief omarmen en mede realiseren. Bob Thomassen, projectleider accommodatiezaken bij de Atletiekunie is verheugd over dit unieke traject. “Dit is echt fantastisch: de atletieksport heeft een wereldprimeur met deze duurzame pilot! We zijn de eerste sport die een atletiekbaan 100% kunnen recyclen en hergebruiken. Dit is goed nieuws voor onze sport.”
Minder CO2 uitstoot
Op dit moment worden atletiekbanen, wanneer deze gesloopt worden, afgevoerd en wordt de baan van begin af aan helemaal opnieuw opgebouwd. Het afvoeren van een atletiekbaan is een zeer tijdrovend proces dat bovendien slecht is voor het milieu. De atletiekbanen worden in Zuid Duitsland verbrand en het materiaal kan dus niet opnieuw gebruikt worden.
Om het milieu te besparen, wordt de atletiekbaan van Scopias geshredderd waarbij de kunststof vermalen wordt tot kleine korreltjes. Deze korreltjes worden vervolgens opnieuw gebruikt als onderlaag van de nieuwe baan. Het is de eerste atletiekbaan in Nederland die volledig hergebruikt wordt want de vereniging krijgt letterlijk de oude baan weer terug met haar oorspronkelijke bestemming. Het hele proces van recyclen zal ongeveer drie weken in beslag nemen.
Voordelen
- CO2 uitstoot wordt verminderd doordat er geen vrachtwagens naar Duitsland rijden om de oude atletiekbaan af te voeren en daarna te verbranden
- In plaats van nieuwe ‘gebruikte’ autobanden wordt gebruikt gemaakt van de oude atletiekbaan voor de onderlaag
0 reacties