Vermindert hardlopen ontstekingen in de gewrichten?

door 2 aug, 2020Blessures, Hardlopen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Zoals de titel het al zegt, vermindert hardlopen daadwerkelijk ontstekingen in de gewrichten? In dit artikel gaan we op zoek naar antwoorden op deze vraag. We weten in ieder geval wel dat hardlopen, oftewel in beweging blijven goed is voor je lichaam, maar of dit ook specifiek goed is voor artrose, weten we nog niet.

Wat is artrose?

Om de vraag vanuit de titel te kunnen beantwoorden, moeten we eerst het begrip artrose definiëren. Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit gaat. Dit kan leiden tot pijn, die vaak ontstaat wanneer je na een periode van rust weer gaat bewegen. Artrose kan op verschillende plekken optreden, zoals artrose in voet, vingers, knie, heup en onderrug. Op dit moment hebben bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland te kampen met deze aandoening. Benieuwd naar de laatste weetjes en cijfers over artrose? Dan is de website van bewegenzonderpijn.com wellicht iets voor jou!

Wat zegt het onderzoek?

Uit recent onderzoek is gebleken dat ook hardlopen een positieve bijdrage kan leveren aan de gezondheid als je artrose hebt. Na het hardlopen zou de hoeveelheid ontstekingsbevorderende moleculen in de gewrichten worden verminderd. In het onderzoek werd aangetoond dat hardlopen daarom een beschermende invloed op het kraakbeen heeft.

Het onderzoek is uitgevoerd door gezonde mannen en vrouwen tussen 19 en 35 jaar. 

De onderzoekers constateerden dat de hoeveelheid ontstekingsbevorderende moleculen in de gewrichten verminderen na het hardlopen. Met andere woorden: deze vorm van inspanning kan gewrichtsontstekingen tegengaan.. Dit gebeurde zowel vóór als na het hardlopen. Na 30 minuten rennen was de hoeveelheid ontstekingsbevorderende moleculen in het kniegewricht afgenomen.

Wat kan je nog meer doen tegen artrose?

Als je overgewicht hebt, dan is het verstandig om een dieet te volgen waardoor je afvalt. Elke extra kilo kan het gewricht meer belasten.

Het kan tevens verstandig zijn  om gecertificeerde voedingssupplementen in te nemen die vooraf goedgekeurd zijn. Met behulp van deze voedingssupplementen wordt het lichaam op een natuurlijke manier voorzien van stoffen die van ontstekingsremmend zijn.

Kortom, bewegingswetenschapper Robert Hyldahl geeft aan, dat eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat hardlopen een beschermende invloed op het kraakbeen heeft. Dit betekent dat inspanning kan helpen om degeneratieve gewrichtsziekten te voorkomen, zoals artrose.

Tags: Blessures

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!