45e Amsterdam Marathon afgelast

door 22 aug, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

De 45e editie van de TCS Amsterdam Marathon die gepland stond voor zondag 18 oktober 2020 is afgelast. Ondanks het sterk aangepaste programma hebben de Gemeente Amsterdam en organisator Le Champion besloten het hardloopevenement te annuleren, gezien het toenemende aantal coronabesmettingen in de hoofdstad. Ook vormt het internationale karakter van de TCS Amsterdam Marathon nu een nadeel. Deelnemers komen uit de hele wereld: in het Olympisch Stadion zouden normaal gesproken 140 verschillende nationaliteiten aan de start staan. De startbewijzen van de tot nu toe ingeschreven deelnemers worden doorgezet naar de 46e editie op zondag 17 oktober 2021.

Toename coronabesmettingen haalt streep door aangepast programma 

De afgelopen maanden heeft sportorganisatie Le Champion samen met partners er alles aan gedaan om zowel top- als breedtesport mogelijk te maken. De organisatie had veel vertrouwen in het compleet aangepaste programma met minder deelnemers. Echter heeft de ontwikkeling van het coronavirus in de laatste weken ervoor gezorgd dat het niet meer verantwoord is om vanuit de gemeente een vergunning te verstrekken voor de TCS Amsterdam Marathon 2020.

Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion, is teleurgesteld en tegelijkertijd begripvol: “Het is bijzonder spijtig dat we de TCS Amsterdam Marathon moeten afgelasten vanwege de coronacrisis. Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te laten sporten en bewegen, om bij te dragen aan een gezonde samenleving. De gezondheid van mensen is dus altijd ons eerste uitgangspunt. Wij wilden dan ook niets liever dan de TCS Amsterdam Marathon op een veilige en verantwoorde manier te laten plaatsvinden, met een aangepaste editie. Tot een maand geleden waren we optimistisch. Maar de ontwikkeling van de coronacrisis in de afgelopen weken, zowel in Nederland als ook internationaal, maakt het helaas onmogelijk om door te gaan.”

Platinum Label

Sinds afgelopen jaar is de TCS Amsterdam Marathon, als enige Nederlandse marathon, door de internationale atletiekfederatie World Athletics onderscheiden met het Platinum Label. Daarmee is de TCS Amsterdam Marathon erkend als één van de beste van de wereld en voldoet deze aan de hoogste kwaliteitsmaatstaven. Dit wilde de organisatie van de snelste marathon van Nederland ook nu natuurlijk graag waarmaken.

In het voorjaar volgde de ene na de andere afgelasting in de marathonwereld. Voor Le Champion was dit het moment om de krachten intern en extern te bundelen om tot een passende oplossing te komen voor de TCS Amsterdam Marathon, die vorig jaar 47.000 deelnemers aan de start had. “We hebben alles op alles gezet, in overleg met partners, om te komen tot een haalbaar aangepast programma. Van de twaalf scenario’s bleef er uiteindelijk één alternatief over, waarbij de kwaliteit van onze TCS Amsterdam Marathon gewaarborgd bleef én de 1,5 meter kon worden gehandhaafd. In dit plan was er ruimte voor 12.500 hardlopers, met de internationale eliterace, de Nederlands kampioenschappen en prestatielopers. Zelf hebben we het geloof dat het op deze wijze veilig en dus mogelijk was geweest, echter zijn we de afgelopen weken ingehaald door de realiteit”, aldus René Wit, Race Director van de TCS Amsterdam Marathon.

Olympische Spelen en Nederlands Kampioenschap

Geen onvergetelijke start en finish in het Olympisch Stadion, geen bijzondere passage door het Rijksmuseum en het Vondelpark. Een enorme telleurstelling voor hardlopers uit binnen- en buitenland. Voor de toplopers vallen er ook twee andere mooie prestatiemogelijkheden in het water: voor het vijfde jaar op rij zou het Nederlands kampioenschap voor de marathon in Amsterdam gehouden worden, met favoriet Abdi Nageeye als Nederlands recordhouder aan de start. Ook was er in Amsterdam nog de mogelijkheid tot kwalificatie voor de Olympische marathon van Tokio. De World Athletics heeft onlangs de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen namelijk vervroegd van 1 december naar 1 september 2020.

Virtual TCS Amsterdam Marathon 2020

Josu Devasia, directeur van titelsponsor Tata Consultancy Services (TCS) Nederland: “In het kader van de ontwikkeling van het virus steunen wij de keuze die is gemaakt om het evenement te annuleren. Als titel- en technologiesponsor hebben we ons volledig ingezet voor onze partner Le Champion en een virtual race app gebouwd. Natuurlijk is het erg teleurstellend voor alle ingeschreven deelnemers dat de marathon niet kan plaatsvinden, maar niets is meer belangrijk dan ieders gezondheid en veiligheid. Daarom hopen we dat alle deelnemers mee zullen doen aan de virtuele wedstrijd in de week van zondag 18 oktober.”

Bekijk hier welke hardloopwedstrijden nog meer zijn afgelast.


Voor alle richtlijnen en vragen omtrent COVID-19 verwijzen we door naar:


Hardlopen en coronavirus, hoe ga je er mee om

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!