Ook de Berenloop gaat dit jaar niet door

door 1 sep, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

De Berenloop die op Terschelling zou worden gehouden gaat door het coronavirus niet door. De organisatie kon niet aan de eisen van de gemeente voldoen en zegt het volgende op haar website:

Met heel veel pijn in ons hart moeten we jullie berichten dat de Berenloop dit jaar niet door kan gaan. Ondanks uitgebreide inspanningen, een vuistdik en gedetailleerd covid-19 plan, steunbetuigingen van de Atletiekunie en het NOC*NSF, een alternatief parcours en het inschakelen van vele extra professionals op het gebied van corona-handhaving, is het de ons niet gelukt om groen licht te krijgen voor de Berenloop.

Wij begrijpen heel goed dat we jullie hiermee enorm teleurstellen, en dat spijt ons verschrikkelijk. Het is een beslissing die je als organisatie niet wilt nemen, en we hebben dan ook tot het laatste moment geprobeerd om tegemoet te komen aan de eisen van de vergunningverlener. Helaas bleken al onze aanpassingen en argumenten niet voldoende en bleef de gemeente op het standpunt staan dat het, in deze corona-tijden, niet mogelijk is om een dergelijk evenement op een verantwoorde en veilige manier te organiseren.

Hadden we het eerder kunnen weten? Nee, dat hadden we niet. In juni werd door de gemeente aangegeven dat onze plannen reëel en haalbaar leken, en gingen we ervoor. Vol energie en optimisme, maar ook met realiteitszin. Zo werd het parcours aangepast, de start en finish verplaatst, tijdstippen veranderd, de starts gefaseerd ingedeeld, regels opgesteld voor toeschouwers, etc. etc. Ook hebben we op alle mogelijke manieren advies, expertise en ondersteuning gevraagd van instanties zoals de Atletiekunie en NOC*NSF.

Helaas kregen we vorige week te horen dat – vanwege de recente oplevingen van het coronavirus – het maximale aantal deelnemers van evenementen op Terschelling was bijgesteld naar 250. Dat is natuurlijk geen optie bij een evenement met vier verschillende afstanden en ruim 5.000 deelnemers, en opnieuw zijn wij gaan zoeken naar mogelijke oplossingen. Maandagmiddag bleek, tijdens een gesprek met de gemeente, dat men niet ontvankelijk voor onze argumenten en dat er geen vergunning verleend zou worden. Einde oefening dus.

Retour regeling

Voor de deelnemers betekent het dat iedereen – zoals aangegeven bij de inschrijving – zijn of haar inschrijfgeld retour ontvangt, onder aftrek van 5 euro administratiekosten. Het inschrijfbewijs wordt dus niet doorgeschoven naar volgend jaar, omdat de situatie dan weer compleet anders kan zijn. Het bedrag van de Jeugdloop wordt volledig teruggestort. Verder zijn we bezig om te kijken wat er nog wel mogelijk is, zoals bijvoorbeeld een virtuele Berenloop. Daarbij loop je – ongeacht waar je bent – in een bepaalde periode 5, 10, 21 of 42 kilometer en ontvang je na afloop toch een Berenloopmedaille.

Heb je al een verblijf geboekt op Terschelling? Dan blijf je natuurlijk van harte welkom om er een gezellig en sportief Berenloopweekend van te maken. Er is geen enkele reden om niet te komen, het eiland is groot genoeg, en juist nu is het belangrijk om in beweging te blijven. Er is alleen geen Berenloop, geen Kleintje Berenloop en geen Jeugdloop, en dat is voor iedereen ontzettend zuur. Maar het is niet anders. We hopen van harte iedereen gezond en wel in 2021 weer aan de start te zien van de echte Berenloop!


Bekijk hier welke hardloopwedstrijden nog meer zijn afgelast.


Voor alle richtlijnen en vragen omtrent COVID-19 verwijzen we door naar:


Hardlopen en coronavirus, hoe ga je er mee om

Tags: Berenloop

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!