Abdi Ali en Djoao Lobles lopen toptijden tijdens ‘De Nacht van de Atletiek’

door 8 sep, 2020Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

De Nacht van de Atletiek staat elk jaar weer bekend als een groot atletiekspektakel in België. Met inachtneming van de coronamaatregelen, heeft ook dit jaar de organisatie weer gezorgd voor wedstrijden op hoog niveau. Een week na het NK wilden de TDR-atleten alles uit het vat halen om hun tijden scherper te stellen. Met name de prestaties van Mahadi Abdi Ali en Djoao Lobles sprongen in het oog, die met hun tijden een plek in de top 10 allertijden lijst hebben gevestigd! 

Negende tijd aller tijden voor Abdi Ali op 1500m

Getergd om een snelle tijd te lopen, staat Abdi Ali aan de start van de 1500 meter mannen A-race. “Het was voor mij een grote kans in Heusden om een harde tijd te lopen. Ik zat in een topserie, en wist dat een sub 3:40 er dik in zat”, aldus Abdi Ali. Met een doorkomst van 55 seconden op de eerste 400 meter was Abdi Ali in de achterhoede te vinden, maar hij hield constant contact met de kopgroep. Na een mooi opgebouwde race, wist hij zich met ingang van de laatste ronde in de kop van de wedstrijd te vestigen.

De laatste ronde weet Abdi Ali nog een mooie versnelling te plaatsen om uiteindelijk als vierde de finish te passeren in een geweldig persoonlijk record van 3:37.43 en de negende tijd allertijden in Nederland. “Soms heb je net die ene magische race nodig waarbij alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Zondag was zo’n race. Ik ben echt super blij met deze tijd”, aldus een opgelaten Abdi Ali.

Bram Anderiessen

In de B-serie maakt Bram Anderiessen zijn opwachting op de 1500 meter. Na een ongelukkig voorval tijdens het NK vorige week, waar Anderiessen na 100 meter al zijn spike verloor en de rest van de wedstrijd op een sok moest uitlopen, was het nog maar de vraag of hij aan de start kon staan. Gelukkig was de wond op zijn voet net genoeg geheeld om deelname mogelijk te maken en mentaal was Anderiessen klaar voor een snelle wedstrijd.

De race werd goed op gang gebracht en Anderiessen is alert te vinden in de kopgroep. Met ingang van de laatste ronde was Anderiessen nog in strijd met Robin van Riel om de winst, maar moest helaas in hem zijn meerdere erkennen. Anderiessen loopt een goede wedstrijd en komt als tweede over de finish in een mooie seizoensbeste tijd van 3:42.97.

Britt Ummels

Ook Britt Ummels laat zien in goede vorm te verkeren. In Heusden komt zij in actie op haar tweede 1500 meter van het seizoen. Na een goede start is zij te vinden in de achtervolgende groep, waar het tempo na 800 meter lijkt terug te zakken.

Het is echter Ummels die het tempo de laatste ronde hard weet aan te trekken en als vijfde de finish weet te passeren in een tijd van 4:10.94, nipt boven haar persoonlijk record. “Met een ultieme poging om onder de 4:10 te lopen, zette ik alles in op een harde laatste ronde. Dit ging goed, helaas net geen persoonlijk record, maar ik voel dat er veel meer in zit!”, aldus een tevreden Ummels. 

Lotte Krause doet ook goede zaken in de snelste serie van het voorprogramma. In een alerte race waar ze continue te vinden is in de kopgroep, komt het aan op een eindsprint, waar ze net aan het kortste eind trekt. Ze komt als tweede de finish gepasseerd in een seizoensbeste tijd van 4:19.19.

In het voorprogramma staan Noah Baltus en Joeri Slagter aan de start. Beide atleten zijn dit seizoen vooral in actie gekomen op de 800 meter, maar maken in Heusden een uitstapje naar de 1500 meter. Baltus loopt een alerte race en komt net tekort in de eindsprint voor de overwinning, maar finisht alsnog dicht in de buurt van zijn persoonlijk record in een tijd van 3:46.92.

Een paar plekken daarachter loopt Slagter een dik persoonlijk record van 3:49.37, waarmee hij voor het eerst onder de 3:50 loopt en laat zien ook goed uit de voeten te kunnen op de 1500 meter. 

Lobles derde aller tijden (junioren) op 800m

De kersverse Nederlands kampioen op de 800 meter, Djoao Lobles, mag in het hoofdprogramma laten zien of hij zijn persoonlijk record nog verder kan aanscherpen. En dat doet hij met verve. In een sterk deelnemersveld had Lobles als opdracht meegekregen om alert te zijn en dicht bij de kopgroep te zitten met ingang van de laatste ronde.

Dit plan voerde hij tot in de precisie uit. “Het was echt een mooie race om te strijden voor elke plek! Van 500 naar 600 meter had ik een goede move en zat ik in de kopgroep. De laatste 100 meter had ik nog een versnelling en werd ik derde in de serie”, aldus Lobles die in een waanzinnige tijd van 1:45.96 over de finish komt. Hiermee nestelt hij zich als derde in de junioren allertijden lijst. 

In de B-race mogen Samuel Chapple en Ryan Clarke laten zien wat ze in huis hebben. Na een goed NK, waar ze respectievelijk als vierde en vijfde eindigden, konden ze vandaag minder goed strijd leveren voor de podiumplaatsen. Chapple komt over de streep in een tijd van 1:50.46, kort gevolgd door Clarke in 1:50.58. 

In het voorprogramma doet Brian Versluis goede zaken door zijn serie te winnen in een mooie tijd van 1:52.99, en laat zien elke wedstrijd weer progressie te maken. Als vijfde komt Twan Pormes de finish gepasseerd in 1:54.92. In de snelste serie van het voorprogramma loopt Jesse Scheltema een alerte race en loopt weer een nieuw persoonlijk record van 1:52.87. 

Sjerps loopt persoonlijk record op 5000m

Edwin Sjerps laat het hele baanseizoen al een stijgende lijn zien. Na zijn persoonlijk record en een finaleplek tijdens de 1500 meter op het NK vorige week liet Sjerps zien goed uit de voeten te kunnen op de korte afstanden. Ook op de 5000 meter is hij beter dan ooit. Na een goed opgebouwde race weet Sjerps de finish te passeren in een tijd van 14:27.48. In dezelfde serie staat ook Sten Stoltenborg aan de start. Na een periode van blessure is Stoltenborg weer prima in training, wat ook te zien is in zijn wedstrijden. De marathonloper benadert zijn oude niveau door de finish te passeren in een tijd van 14:53.07.

(persbericht)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!