London Marathon – Kipchoge vs Bekele

door 29 sep, 2020Gastbloggers, Hardloopnieuws, Peter de Groof0 Reacties

Select 2024Select 2024

Beste lezers,

Nog één weekje slapen! Enfin, nog één weekje overdag werken, en ’s nachts slapen, en dan is het zover: de London Marathon!

De eerste “Major” (sinds de marathon van Tokyo) die opnieuw kan plaatsvinden. Helaas niet voor Jan met de pet, want voor deze 40ste editie, moet Jan met de pet het met een virtuele editie stellen.

De elite-lopers kunnen opnieuw aan de bak, en het deelnemersveld mag er wezen: bij de heren is er een regelrechte clash tussen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele. Hun (officiële) tijden op de marathon: 2:01:39 voor Kipchoge, en 2:01:41 voor Bekele. Die strijd zou dus, in principe, voor vuurwerk moeten zorgen.

De lezers mogen gerust eens een gokje wagen, over wie het gaat halen?

Zelf zou ik er geen geld op durven inzetten, het zijn twee absolute wereldtoppers, en het is lastig te voorspellen wat covid deed met hun voorbereiding de afgelopen maanden.

Kipchoge lijkt nog steeds z’n Stoïcijnse zelf:

I am really feeling good, having trained for the last three months and now I am waiting for the big day. I will be concluding my training on Saturday and depart for London on Sunday. I have already taken a Covid-19 test where I have been cleared having tested negative. I am eager to go and represent my country in London marathon”.

Voor Bekele zouden de kaarten iets minder gunstig liggen, maar dat weten we enkel van horen zeggen:

We know that Ethiopia has had some difficult times politically over the past few months and that Kenenisa has not always been able to train in the way he would normally”.

Naast Kipchoge en Bekele zijn er een hele rist andere toppers, waaronder de Ethopiërs Mosinet Geremew en Mule Wasihun die respectievelijk tweede en derde eindigden in de 2019 editie.

Dit zijn (naast Kipchoge en Bekele) de toppers die we zullen kunnen bewonderen aanstaande zondag:

 • Mosinet GEREMEW (ETH) 2:02.55
 • Mule WASIHUN (ETH) 2:03.16
 • Tamirat TOLA (ETH) 2:04.06
 • Marius KIPSEREM (KEN) 2:04.11
 • Shura KITATA (ETH) 2:04.49
 • Vincent KIPCHUMBA (KEN) 2:05.09
 • Gideon KIPKETER (KEN) 2:05:51

Het weze duidelijk, wat in het voetbal België – Nederland is, is in de marathon Kenya – Ethopië.

Er doet ook één bekende Brit mee, Sir Mo Farah. Hij zal een aantal Britse atleten pacen in functie van hun Olypische kwalificatie (Jonny Mellor, Chris Thompson, Ross Millington, etc.).

In plaats van het gebruikelijke parcours, zullen er maar liefst 19 rondjes gelopen worden, van 2.15 kilometer, rondom St. James Park, en dan nog een rondje extra van 1 kilometer en 345 meters, tot aan de finish. Toch wel een bijzondere constellatie, voor een marathon, maar naar verluidt zou het een bijzonder snel parcours zijn.

De veiligheidsmaatregelen zijn draconisch zijn, met strikte (covid-)testing protocollen, een heuse “biosecure bubble”, en een hotel waar enkel atleten mogen verblijven. Het wordt dus, helaas pindakaas, een wedstrijd zonder publiek.

Kipchoge kan de wedstrijd voor de vijfde keer winnen, in zes jaar tijd.

De meeste analisten zien Kipchoge toch als favoriet, en dat is misschien ten onrechte want als Bekele 2:01:41 in de benen heeft, dan kunnen we toch mooie dingen verwachten van hem. Het palmares van Bekele oogt indrukwekkend: Olympisch kampioen op de 5.000 meter en op de 10.000 meter (2 maal), Wereldkampioen 5.000 meter en op de 10.000 meter (vier maal!), Wereldkampioen veldlopen (zes maal!), en ga zo maar door. Op de marathon was dit zijn progressie tot dusver:

 • 2014: marathon van Parijs (1ste) – 2:05.03
 • 2014: marathon van Chicago (4de) – 2:05.51
 • 2016: marathon van Londen (3de) – 2:06.36
 • 2016: marathon van Berlijn (1ste) – 2:03.03
 • 2017: marathon van Londen (2de) – 2:05.57
 • 2018: marathon van Londen (6de) – 2:08.53
 • 2019: marathon van Berlijn (1ste) – 2:01.41

Bekele is geen nieuwkomer, al in 2004 liep hij een historische finale op de Olympische Spelen in Griekenland (10.000 meter), met Haile Gebrselassie. Bekele liep toen aan de leiding en besloot doodleuk om onderweg even te wachten op Gebrselassie:

Ik dacht als Haile erbij komt kan hij misschien via zijn eindsprint nog een medaille veilig stellen. Zilver of brons. Nee, geen goud. Die wilde ik. Ik was ook niet bang om te wachten. Het was misschien een risico, maar ik voelde me ontzettend sterk. Uiteindelijk won ik en werd Haile vijfde. Na afloop heeft hij me bedankt.

Kipchoge dan weer, loopt wellicht nog op een roze wolk: als eerste mens liep hij de marathon onder de twee uur in Wenen.  Dat gebeurde weliswaar op een niet officieel parcours, met ietsje te veel hazen, met voorts nog enkele andere truken van de foor, en met véél discussie over de speciaal ontworpen loopschoenen.

Voor beide toppers was er trouwens slecht nieuws, namelijk dat hun prijzengeld wordt gehalveerd.

Vorig jaar viel er nog 313.000 dollar te verdienen aan prijzengeld. Een beetje profvoetballer moet voor dat bedrag al gauw een hele week trainen, is de ietwat bittere conclusie. Nu, volledigheidshalve, er vallen ook allerlei bijkomende bonussen te behalen, vorig jaar was dat 850.000 dollar, zelfs gedeeld door twee kan dat de smart misschien enigszins verzachten :-)

Tot slot is het toch érg hoopgevend dat deze marathon kan doorgaan (terwijl zoveel andere grote marathons werden geannuleerd), toch ook omdat de London Marathon van groot belang is voor de “charities” (goede doelen) allerhande, alsdus de race director:

This event really is about society coming together in circumstances that we believe are entirely fitting for where society is in its fight against Covid-19: £10bn is still needed by charities. And what we are doing is unique, inspiring, and I really do believe it will live long in everyone’s memory as a fitting way to celebrate the 40th race

Zo. Voor wie deze marathon volgende week virtueel gaat lopen: héél veel succes!

En van de lezers zou ik uiteraard graag willen horen wat hun pronostiekje is, voor zondag?

Met sportieve groeten,

Peter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!