London Marathon – Kipchoge vs Bekele

door 29 sep, 2020Gastbloggers, Hardloopnieuws, Peter de Groof0 Reacties

Pre-Zomer Pre-Zomer

Beste lezers,

Nog één weekje slapen! Enfin, nog één weekje overdag werken, en ’s nachts slapen, en dan is het zover: de London Marathon!

De eerste “Major” (sinds de marathon van Tokyo) die opnieuw kan plaatsvinden. Helaas niet voor Jan met de pet, want voor deze 40ste editie, moet Jan met de pet het met een virtuele editie stellen.

De elite-lopers kunnen opnieuw aan de bak, en het deelnemersveld mag er wezen: bij de heren is er een regelrechte clash tussen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele. Hun (officiële) tijden op de marathon: 2:01:39 voor Kipchoge, en 2:01:41 voor Bekele. Die strijd zou dus, in principe, voor vuurwerk moeten zorgen.

De lezers mogen gerust eens een gokje wagen, over wie het gaat halen?

Zelf zou ik er geen geld op durven inzetten, het zijn twee absolute wereldtoppers, en het is lastig te voorspellen wat covid deed met hun voorbereiding de afgelopen maanden.

Kipchoge lijkt nog steeds z’n Stoïcijnse zelf:

I am really feeling good, having trained for the last three months and now I am waiting for the big day. I will be concluding my training on Saturday and depart for London on Sunday. I have already taken a Covid-19 test where I have been cleared having tested negative. I am eager to go and represent my country in London marathon”.

Voor Bekele zouden de kaarten iets minder gunstig liggen, maar dat weten we enkel van horen zeggen:

We know that Ethiopia has had some difficult times politically over the past few months and that Kenenisa has not always been able to train in the way he would normally”.

Naast Kipchoge en Bekele zijn er een hele rist andere toppers, waaronder de Ethopiërs Mosinet Geremew en Mule Wasihun die respectievelijk tweede en derde eindigden in de 2019 editie.

Dit zijn (naast Kipchoge en Bekele) de toppers die we zullen kunnen bewonderen aanstaande zondag:

 • Mosinet GEREMEW (ETH) 2:02.55
 • Mule WASIHUN (ETH) 2:03.16
 • Tamirat TOLA (ETH) 2:04.06
 • Marius KIPSEREM (KEN) 2:04.11
 • Shura KITATA (ETH) 2:04.49
 • Vincent KIPCHUMBA (KEN) 2:05.09
 • Gideon KIPKETER (KEN) 2:05:51

Het weze duidelijk, wat in het voetbal België – Nederland is, is in de marathon Kenya – Ethopië.

Er doet ook één bekende Brit mee, Sir Mo Farah. Hij zal een aantal Britse atleten pacen in functie van hun Olypische kwalificatie (Jonny Mellor, Chris Thompson, Ross Millington, etc.).

In plaats van het gebruikelijke parcours, zullen er maar liefst 19 rondjes gelopen worden, van 2.15 kilometer, rondom St. James Park, en dan nog een rondje extra van 1 kilometer en 345 meters, tot aan de finish. Toch wel een bijzondere constellatie, voor een marathon, maar naar verluidt zou het een bijzonder snel parcours zijn.

De veiligheidsmaatregelen zijn draconisch zijn, met strikte (covid-)testing protocollen, een heuse “biosecure bubble”, en een hotel waar enkel atleten mogen verblijven. Het wordt dus, helaas pindakaas, een wedstrijd zonder publiek.

Kipchoge kan de wedstrijd voor de vijfde keer winnen, in zes jaar tijd.

De meeste analisten zien Kipchoge toch als favoriet, en dat is misschien ten onrechte want als Bekele 2:01:41 in de benen heeft, dan kunnen we toch mooie dingen verwachten van hem. Het palmares van Bekele oogt indrukwekkend: Olympisch kampioen op de 5.000 meter en op de 10.000 meter (2 maal), Wereldkampioen 5.000 meter en op de 10.000 meter (vier maal!), Wereldkampioen veldlopen (zes maal!), en ga zo maar door. Op de marathon was dit zijn progressie tot dusver:

 • 2014: marathon van Parijs (1ste) – 2:05.03
 • 2014: marathon van Chicago (4de) – 2:05.51
 • 2016: marathon van Londen (3de) – 2:06.36
 • 2016: marathon van Berlijn (1ste) – 2:03.03
 • 2017: marathon van Londen (2de) – 2:05.57
 • 2018: marathon van Londen (6de) – 2:08.53
 • 2019: marathon van Berlijn (1ste) – 2:01.41

Bekele is geen nieuwkomer, al in 2004 liep hij een historische finale op de Olympische Spelen in Griekenland (10.000 meter), met Haile Gebrselassie. Bekele liep toen aan de leiding en besloot doodleuk om onderweg even te wachten op Gebrselassie:

Ik dacht als Haile erbij komt kan hij misschien via zijn eindsprint nog een medaille veilig stellen. Zilver of brons. Nee, geen goud. Die wilde ik. Ik was ook niet bang om te wachten. Het was misschien een risico, maar ik voelde me ontzettend sterk. Uiteindelijk won ik en werd Haile vijfde. Na afloop heeft hij me bedankt.

Kipchoge dan weer, loopt wellicht nog op een roze wolk: als eerste mens liep hij de marathon onder de twee uur in Wenen.  Dat gebeurde weliswaar op een niet officieel parcours, met ietsje te veel hazen, met voorts nog enkele andere truken van de foor, en met véél discussie over de speciaal ontworpen loopschoenen.

Voor beide toppers was er trouwens slecht nieuws, namelijk dat hun prijzengeld wordt gehalveerd.

Vorig jaar viel er nog 313.000 dollar te verdienen aan prijzengeld. Een beetje profvoetballer moet voor dat bedrag al gauw een hele week trainen, is de ietwat bittere conclusie. Nu, volledigheidshalve, er vallen ook allerlei bijkomende bonussen te behalen, vorig jaar was dat 850.000 dollar, zelfs gedeeld door twee kan dat de smart misschien enigszins verzachten :-)

Tot slot is het toch érg hoopgevend dat deze marathon kan doorgaan (terwijl zoveel andere grote marathons werden geannuleerd), toch ook omdat de London Marathon van groot belang is voor de “charities” (goede doelen) allerhande, alsdus de race director:

This event really is about society coming together in circumstances that we believe are entirely fitting for where society is in its fight against Covid-19: £10bn is still needed by charities. And what we are doing is unique, inspiring, and I really do believe it will live long in everyone’s memory as a fitting way to celebrate the 40th race

Zo. Voor wie deze marathon volgende week virtueel gaat lopen: héél veel succes!

En van de lezers zou ik uiteraard graag willen horen wat hun pronostiekje is, voor zondag?

Met sportieve groeten,

Peter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Practice Happy Yoga

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.
Happy yoga maand abonnement

Lees ook

12 Marathons lopen in een jaar voor het goede doel

12 Marathons lopen in een jaar voor het goede doel

Henny Rietveld (51) heeft een bijzonder doel:  hij wil in 12 maanden tijd  12 marathons volbrengen in 12 verschillende provincies. Met deze actie zet hij zich in voor KWFk ankerbestrijding. Een uitzondering is op 10 september 2022 waar Henny i.p.v....

The North Face presenteert: Free to Run

The North Face presenteert: Free to Run

Op 10 september 2021 stond Stephanie Case aan de startlinie van een van de meest slopende ultra-afstandsraces ter wereld: TOR450. 155 uur later, met 450 afgelegde kilometers en meer dan 32.000 meter hoogteverschil achter de rug op slechts 4,5 uur...

Pin It on Pinterest