Je immuunsysteem versterken – 5 tips

door 30 sep, 2020Gastbloggers, Hardlooptips, Peter de Groof0 Reacties

Select 2024Select 2024

Beste lezers,

Vandaag viel ten onze de Libelle in de bus, dat is altijd een vrolijk moment.

Aldus lazen wij een razend boeiend artikel, dat begon met de vraag: 

“Heb je zelf een héérlijke groentebouillon gemaakt, en gezeefd, en zit je nu met een restje aan gekookte soepgroenten?”

En vervolgens krijg je dan als lezer een bijzonder creatieve tip over wat gedaan. Helaas, en daar moeten wij toch eerlijk over zijn, de laatste keer dat wij zelf een héérlijke groentebouillon hebben gemaakt, en laat staan gezeefd, stamt uit de tijd dat de Arabieren ons nog volop chanteerden met een artificieel lage olieproductie, en dientengevolge, met artificieel hoge olieprijzen.

Destijds zei ik dan, tegen wie het hoorde wilde, en toch ook, tegen wie beduidend minder interesse vertoonde: “Mannekes, mannekes, als we nu eens allemaal gauw een setje zonnepanelen op ons dak gooien, dan zullen die Arabieren wel gauw anders piepen, met hun artificieel hoge olie-prijzen!”

Maar goed, wie denkt dat er destijds werd geluisterd naar ondergetekende, die wil ik – bij deze – graag van zijn of haar illusies afhelpen. 

Zelfs m’n bloedeigen ouders zeiden destijds: “Allez manneke, zwijgt, eet uw eten op, maakt uw huiswerk, en dat we u niet meer horen. Met die onnozele zonnepanelen altijd. En gelieve daar in het openbaar niet meer over te beginnen, want zo vallen wij elke keer dik in affronten“.

Enfin, in ieder geval, in de Libelle deze week staat toch maar mooi een artikeltje dat voor élke hardloper van groot belang is: hoe je je immuunsysteem in topconditie kan houden?

Deze klassiekers zijn:

  1. Voldoende water drinken.
  2. Gezond eten, en indien mogelijk, je restjes aan gekookte soepgroenten optimaal benutten.
  3. Voldoende bewegen. Het zou mij eerlijk gezegd lelijk tegenvallen als ik dàt aan de eerwaarde lezers moet uitleggen!
  4. Voldoende slapen.
  5. Aan stressmanagement doen. Duurt het dit keer ‘ns wat langer om een federale regering op de been te brengen? Trek het je niet aan, het zou nu voor alle momenten zijn, en anders is er morgen gewoon opnieuw een dag.

Bon. Dat zijn de basics, vaneigens.

En dan nu, het echte werk.

Bij hardlopen heb je lichte en matige inspanningen, en die zouden naar verluidt zelfs goed zijn voor je immunsysteem. Persoonlijk ben ik een enorme voorstander van lichte en matige inspanningen, maar in m’n wekelijks loopschema, wordt daar toch niet altijd rekening mee gehouden, heb ik al moeten vaststellen.

En dus, het is bij de langdurige & zware inspanningen, dat de spreekwoordelijke kat op de koord komt.

De vraag is waar de grens licht, natuurlijk. Volgens een – weliswaar ouder nummer – van Libelle ligt de grens op 75 minuten, uiteraard afhankelijk van de intensiteit:

Als je dagelijks 30 à 60 minuten aan lichte lichaamsbeweging doet, stimuleer je de circulatie van witte bloedcellen en andere immuuncellen. Hierbij moet je denken aan wandelen, hardlopen of fietsen. Echter, vanaf 75 minuten ligt dit anders: uit onderzoek blijkt dat wanneer je langer dan 75 minuten onafgebroken aan het sporten bent, je door je glycogeenvoorraad heen bent. Je lichaam gaat dan de aanmaak van cortisol stimuleren, en laat dit nu net een aanslag zijn op je immuunsysteem!” (link)

David Nieman benadrukt daarbij vooral de intensiteit:

David Nieman, die het verband tussen training en een verhoogde weerstand tegen virale infecties aantoonde, definieert ‘gematigde inspanningen’ als ‘aerobe tempo’s’. Dit zijn snelheden waarbij je nog geen significante stijging van het lactaat ondervindt. Voor wie twijfelt: dat is een inspanning waarbij je nog makkelijk kan praten. Een rustige duurloop dus” (link)

Hoe kunnen we hier dan aan werken?

Vijf tips, speciaal voor u:

1. Wat ik zelf af en toe neem: spirulina & ginseng.  Nu ook bevestigd door Decathlon: “Spirulina  bestaat uit wonderbaarlijke microalgen die helpen tegen vermoeidheid. Het voedingsmiddel bij uitstek bij een grote energiedip, spirulina is niet alleen bijzonder rijk aan eiwitten, maar ook een bron van ijzer, chlorofyl en bètacaroteen, waardoor het een uitstekende bron van antioxidanten is. Het levert ook een groot deel van de vitamines uit de B-groep. Ginseng is een stimulerende plant en zou ook een positieve werking hebben bij depressie, als u bv. vindt dat de totstandkoming van een regering nu toch wel héél lang begint te duren. Het is een adaptogene plant, met positieve effecten die het lichaam doeltreffend ondersteunen bij zware vermoeidheid” .

Voorts is er nog een ellenlange lijst van allerlei andere supplementen en vitaminen en mineralen (vitamine D, vitamine C, zink, etc.), uiteraard kunnen die gezonde voeding, voldoende slaap, etc. niet vervangen.

2. Je spiermassa goed verzorgen (voeding, krachttraining, etc.) zou in deze optiek nuttig zijn: “Je spiermassa is erg belangrijk voor je immuunsysteem. Met name de eiwitten in onze spieren zorgen ervoor dat je lichaam antistoffen en enzymen kan produceren. Zorg dus ook dat je dagelijks voldoende eiwitten met de voeding binnenkrijgt om deze spiermassa te behouden en het liefst nog te vergroten, gemiddeld ca 100 gram eiwit/dag verdeeld over 6 maaltijden”.

Dit lezen we ook bij de AtletiekUnie, dat krachttraining zorgt voor meer weerbaarheid, minder ontstekingen bij zwaardere trainingsprikkels, en dus minder cortisol, waardoor er weer meer spieropbouw en botopbouw mogelijk wordt, en zo wordt dat dus een positieve cirkel (link)

3. Vervolgens een tip, uit een artikel dat in samenwerking met Libelle werd opgesteld, en dat handelt over de nagels. Die niet enkel van esthetisch belang zijn, wel in tegendeel: “Houd je nagels kort! Misschien klinkt dit als een rare tip, maar lange nagels kunnen een voedingsbodem vormen voor ziektekiemen en bacteriën. Ze zijn daarnaast ook moelijker schoon te maken dan korte nagels. Knip je vingernagels dus lekker kort!” 

4. Een koude douche. Niet gemakkelijk natuurlijk. Als je ’s morgens dan eindelijk uit je nest bent geraakt, dan is er niets zo zalig als een weldoende warme douche. Edoch, 30 seconden koud water kan al het verschil maken! “Na de douche, de kraan nog 30 seconden op standje ‘maximale kou’ zetten blijkt veel voordelen te hebben voor de gezondheid. Deze koude douche activeert de witte bloedcellen van het immuunsysteem en zet het lichaam aan vet te verbranden. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is gebleken dat mensen die gedurende 3 maanden iedere dag 30 seconde koud afspoelden, significant minder ziek waren. En koud douchen leidt ook nog eens tot een sneller herstel na het sporten” (link).

5. Kussen! Jawel, beste lezers. En niet van die kleine, onschuldige, droge kusjes hé. Neen, dus echt, tongzoenen maar. Wel best zorgen dat er voorafgaandelijk een zekere mate van wederzijds akkoord bestaat over deze tip.

Indien niet, dan weigert de schrijver dezes elke vorm van aansprakelijkheid.

Maar dus, zodra er een wederzijds akkoord bestaat, hoe je dan vooral niet in:

“We komen steeds meer te weten over de unieke microben die zich in je mond bevinden: 10 miljard, en voor iedere mens is de samenstelling uniek. Zoen je iemand hartstochtelijk en minstens 10 seconden – met de tong – dan wissel je 80 miljoen microben uit. Reden te meer voor onderzoekers om te zien wat voor effect dit heeft. En wat blijkt: je traint op deze manier je immuunsystemen!” 

Ziezo.

Die laatste tip lijkt me een wel zéér aangename manier om het immuunsysteem een duwtje in de rug te geven.

Dus beste lezers, vanaf nu stellen wij voor, als dagelijkse routine:

1) een flinke & intense kus aan de persoon naast wie u wakker wordt, zo die akkoord zou gaan

2) een koude douche als de spreekwoordelijke haring niet wil braden

3) op gezette tijden de nageltjes knippen

4) op niet-loopdagen eens een kwartiertje krachttraining voorzien,

En tot slot, 5) af en toe een tabletje ginseng en/of spirulina, om het geheel door te spoelen.

Een stevig virusje dat dan nog enige kans op succes wil boeken, bij u!

Voor alle duidelijkheid, de basis is en blijft natuurlijk voldoende water drinken, gezond eten, voldoende slapen, en dan nog hopen dat wij bij wijze van stressmanagement snel een stabiele federale regering mogen hebben!

En bij deze nodigen wij de lezers van harte uit om hun allerbeste tips & tricks inzake het verstevigen van hun immuunsysteem in de groep gooien?

Met sportieve groeten,

Peter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Hardlopen doe je met je koppie

Hardlopen doe je met je koppie

Le Champion lanceert campagne om sporters en toeschouwers bekender te maken met hyperthermie Sportorganisatie Le Champion gaat zich nog actiever inzetten om hyperthermie, een te hoge lichaamstemperatuur tijdens het sporten, bij hardlopers te...

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!