Naar buiten, de natuur in!

door 26 jan, 2021Anja Hoenselaar, Gastbloggers, Hardlooptips, Hardlopen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het belangrijk om in beweging te zijn, fit te blijven en aan je weerstand te werken. Fijn om nu een buitensporter te zijn, want naast dat dit ‘gewoon’ nog kan, zijn de gezondheidsvoordelen die dit met zich meebrengt ook mooi meegenomen!

Genieten in de natuur

Minder spanning en boosheid

Socioloog Jolanda Maas onderzoekt ruim tien jaar de relatie tussen natuur en gezondheid en werkt als senior onderzoeker bij de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Volgens Maas is het goed om stil te staan bij de toegevoegde waarde van sporten in de buitenlucht. Zo is een work-out in een natuurlijke omgeving goed voor je fysieke conditie en extra goed voor je mentale gesteldheid. Verschillende studies die kijken naar de voordelen van buiten sporten ten opzichte van binnen, laten zien dat mensen die in een natuurlijk omgeving bewegen, positievere emoties ervaren dan mensen die binnen sporten.

Volgens de socioloog blijkt uit de studies ook dat buitensporters minder last hebben van spanning, boosheid en depressie en dat zij zich energieker en plezieriger voelen na afloop van een training.

“Dat we positief reageren op een groene omgeving is evolutionair bepaald. Vanuit vroeger zijn we gewend om te overleven in een natuurlijke omgeving”, aldus Maas.

Buiten sporten is gezonder dan binnen

Natuur boven tl-buizen

Een ander bijkomend voordeel is het UV-licht waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt, iets dat essentieel is voor je botten en immuunsysteem. Niet verkeerd met zo’n virus dat rondgaat. Daarnaast kan buiten sporten motiverend werken. “Zo laat een onderzoek zien dat mensen die in de natuur bewegen, dit langer volhouden. Een andere studie laat zien dat mensen vaker aangeven dat ze de activiteit die ze buiten hadden ondernomen nog een keer wilden herhalen.”

De ideale plek om buiten te sporten is wat Maas betreft dus een groene setting, zoals een bos, park of groenstrook. “Zonlicht, frisse lucht en de blootstelling aan een natuurlijke omgeving gaan boven een sportschool met tl-buizen.”

Lekker slapen

Door buiten te bewegen, profiteer je van het buitenlicht. Dat licht is veel krachtiger dan het licht van lampen. En dat helpt bij het afstellen van je biologische klok en je hormoonhuishouding. Vooral voor de productie van het slaaphormoon melatonine is dat belangrijk. Ben je overdag lekker veel buiten geweest, dan maak je ’s avonds meer melatonine (slaaphormoon) aan en slaap je beter.

Een groene omgeving doet goed

Groter effect

Het zien van bomen en de kleur groen maakt dat bewegen nog krachtiger helpt ontspannen. Engelse onderzoekers lieten mensen trainen op een lopende band, terwijl ze keken naar een muur waarop ‘natuur’ of een stedelijke omgeving te zien was. Van het bewegen alleen ging al een positief effect uit. De bloeddruk daalde, de stemming verbeterde, net als het gevoel van eigenwaarde. Het effect was echter veel groter als de deelnemers keken naar een prettige, groene omgeving.

Naar buiten dus, en het liefst niet het rondje door de wijk, maar lekker de natuur in!

ps. Moeite met de kou? Lees dan mijn blog https://runandread.com/2018/12/27/hardlopen-in-de-kou-9-tips/


Geraadpleegde bronnen:
Positive health effects of the natural outdoor environment in typical populations in different regions in Europe (PHENOTYPE): a study programme protocol, Jolande Maas ea, VU Medisch Centrum.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Garmin lanceert de HRM-Fit hartslagmeter voor vrouwen

Garmin lanceert de HRM-Fit hartslagmeter voor vrouwen

Garmin kondigt vandaag de HRM-Fit™ aan, onze nieuwste hartslagmeter speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Je klemt de HRM-Fit gemakkelijk aan medium en hoge ondersteuning sport-bh’s, zodat je op een comfortabele manier zeer nauwkeurig trainingsgegevens...

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!