.

Ook geen Enschede Marathon voor elitelopers

door 26 jan, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport

Dat Enschede Marathon, die gepland stond op 18 april 2021, dit jaar niet in de gebruikelijke vorm door kon gaan, was al enige tijd duidelijk. Want ook al is het vaccinatieprogramma inmiddels gestart, de coronapandemie zal ons dagelijks leven nog wel even blijven beïnvloeden. Toch had de organisatie de wens om – nu alle grote marathons naar het najaar zijn verplaatst – een elitemarathon te organiseren. Helaas blijkt dit, tot teleurstelling van organisatie en toplopers, ook niet haalbaar.

Sprankje hoop

“We hadden de afgelopen tijd een sprankje hoop dat het zou lukken om een marathon voor elitelopers te organiseren”, zegt marathondirecteur Sandra Melief. “Door een groot tekort aan wedstrijden moeten veel marathonlopers zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen en het was geweldig geweest als ze dat in Enschede hadden kunnen doen. Maar naarmate de maatregelen verder werden aangescherpt zagen we de kansen daarop meer en meer verdampen.”

Financiële consequenties Coronamaatregelen

Door de vele onzekerheden, waaronder de verwachte derde golf en de steeds strengere maatregelen werd het organiseren van een marathon steeds meer omgeven door financiële onzekerheden.

“Een elitemarathon organiseren kost veel geld”, zegt Melief. “Vooral in Coronatijd. Denk aan het meerdere dagen in quarantaine brengen van 200 atleten in een hotel, het vervoer met bussen naar de start, extra veiligheidsmaatregelen voor het waarborgen van de 1,5 meter, diverse testen en uiteraard het prijzengeld.” Melief vindt het ontzettend jammer dat het niet door kan gaan. “We hebben de afgelopen periode heel wat aanmeldingen gekregen van topatleten die erg graag wilden starten. Het gaat mij dan ook aan het hart hen te moeten teleurstellen.” 

Maatschappelijk

Naast de tekortschietende financiële middelen vindt de organisatie het echter ook maatschappelijk gezien niet verantwoord om in een tijd als deze, waarin de maatregelen alleen maar zwaarder worden, een evenement te organiseren. “Onze grootste wens was om naast de elite ook een grote groep amateurs deel te laten nemen”, benadrukt Melief. “Maar daar kan momenteel uiteraard geen sprake van zijn.” De organisatie hoopt dat er later in het jaar toch nog een evenement kan worden georganiseerd. “Maar hoe en wat, daar is op dit moment nog niets concreets over te zeggen. Zodra daar meer bekend over is laten we dat uiteraard weten.” 

De startbewijzen van deelnemers die zich al hadden ingeschreven voor 2020 en 2021 zullen kosteloos worden doorgeschoven naar de nieuwe datum.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Singelloop Enschede plant voedselbos aan in Boekelo

Singelloop Enschede plant voedselbos aan in Boekelo

Op zaterdag 10 december steken tientallen vrijwilligers de schop in de grond en wordt het Singelloop-voedselbos aangeplant in Boekelo (gemeente Enschede). Het goede doel van de Menzis Singelloop Enschede kon dit jaar op zoveel donaties rekenen dat...

Eliud Kipchoge maakt in 2023 Marathondebuut in Boston

Eliud Kipchoge maakt in 2023 Marathondebuut in Boston

Foto: NN Running Team NN Running Team-atleet Eliud Kipchoge maakt volgend jaar op 17 april zijn Boston Marathondebuut. De Keniaanse wereldrecordhouder op de Marathon zet de volgende stap in zijn legendarische carrière die al heeft geleid tot vier...

Pin It on Pinterest