Ook geen Enschede Marathon voor elitelopers

door 26 jan, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport

Dat Enschede Marathon, die gepland stond op 18 april 2021, dit jaar niet in de gebruikelijke vorm door kon gaan, was al enige tijd duidelijk. Want ook al is het vaccinatieprogramma inmiddels gestart, de coronapandemie zal ons dagelijks leven nog wel even blijven beïnvloeden. Toch had de organisatie de wens om – nu alle grote marathons naar het najaar zijn verplaatst – een elitemarathon te organiseren. Helaas blijkt dit, tot teleurstelling van organisatie en toplopers, ook niet haalbaar.

Sprankje hoop

“We hadden de afgelopen tijd een sprankje hoop dat het zou lukken om een marathon voor elitelopers te organiseren”, zegt marathondirecteur Sandra Melief. “Door een groot tekort aan wedstrijden moeten veel marathonlopers zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen en het was geweldig geweest als ze dat in Enschede hadden kunnen doen. Maar naarmate de maatregelen verder werden aangescherpt zagen we de kansen daarop meer en meer verdampen.”

Financiële consequenties Coronamaatregelen

Door de vele onzekerheden, waaronder de verwachte derde golf en de steeds strengere maatregelen werd het organiseren van een marathon steeds meer omgeven door financiële onzekerheden.

“Een elitemarathon organiseren kost veel geld”, zegt Melief. “Vooral in Coronatijd. Denk aan het meerdere dagen in quarantaine brengen van 200 atleten in een hotel, het vervoer met bussen naar de start, extra veiligheidsmaatregelen voor het waarborgen van de 1,5 meter, diverse testen en uiteraard het prijzengeld.” Melief vindt het ontzettend jammer dat het niet door kan gaan. “We hebben de afgelopen periode heel wat aanmeldingen gekregen van topatleten die erg graag wilden starten. Het gaat mij dan ook aan het hart hen te moeten teleurstellen.” 

Maatschappelijk

Naast de tekortschietende financiële middelen vindt de organisatie het echter ook maatschappelijk gezien niet verantwoord om in een tijd als deze, waarin de maatregelen alleen maar zwaarder worden, een evenement te organiseren. “Onze grootste wens was om naast de elite ook een grote groep amateurs deel te laten nemen”, benadrukt Melief. “Maar daar kan momenteel uiteraard geen sprake van zijn.” De organisatie hoopt dat er later in het jaar toch nog een evenement kan worden georganiseerd. “Maar hoe en wat, daar is op dit moment nog niets concreets over te zeggen. Zodra daar meer bekend over is laten we dat uiteraard weten.” 

De startbewijzen van deelnemers die zich al hadden ingeschreven voor 2020 en 2021 zullen kosteloos worden doorgeschoven naar de nieuwe datum.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Nienke Brinkman schittert in winderige CPC Loop Den Haag

Nienke Brinkman schittert in winderige CPC Loop Den Haag

De 47ste NN CPC Loop Den Haag is gewonnen door de Keniaan Brian Kiptoo (1.00.53), maar de opmerkelijkste prestatie leverde Nienke Brinkman. Ze triomfeerde bij de vrouwen en liep ondanks de lastige wind de halve marathon in een persoonlijk record...

Pin It on Pinterest