Brooks lanceert Run Fund en onderzoekt mentaal effect van hardlopen

door 26 feb, 2021Hardloopnieuws, Kleding en schoenen, Schoenen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Brooks lanceert het Run Fund: een fonds dat is bedoeld om creatieve en inspirerende ideeën die tijdens het hardlopen ontstaan tot leven te brengen. Zo blijkt uit onderzoek dat hardlopen niet alleen een positieve impact heeft op de fysieke gezondheid, maar óók op de gemoedstoestand. Zo zorgt hardlopen voor lagere stress- en concentratieniveaus, waardoor je in een flow terechtkomt waarin nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Deze vernieuwende kracht van het hardlopen – het ‘Runfulness-effect’ – wil Brooks ontsluiten door te investeren in de beste creatieve brainwaves die hieruit voortkomen, waaruit een internationale vakjury vijf winnaars zal kiezen. Het beste idee wordt beloond met 100.000 dollar en de vier andere ideeën met 25.000 dollar.

Brooks Running heeft in samenwerking met gedrags- en hersenwetenschappers het effect van hardlopen op de hersenen onderzocht. Uit dit pilotonderzoek (N=10) blijkt dat hardlopen kan helpen een bepaalde mindset te bereiken, zodra stress- en concentratieniveaus in de hersenen tegelijkertijd afnemen. “Wij geloven dat hardlopen
goed is voor je lichamelijke, maar óók voor je mentale gezondheid. Uit ons onderzoek komt naar voren dat hardlopen je in een flow kan brengen die iets losmaakt: nieuwe ideeën, verrassende inzichten en creatieve invalshoeken”, vertelt Matthew Dodge, Managing Director van Brooks Running in EMEA. “Om zulke ideeën werkelijkheid te laten worden, hebben we het Run Fund in het leven geroepen. Omdat we geloven dat mensen terwijl zij hardlopen de kracht kunnen vinden om de weg naar verandering in te slaan.”

‘Runfulness’

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met prof. Olivier Oullier, een wereldwijd erkend wetenschapper op het gebied van neuromarketing. Het onderzoek richtte zich op het monitoren van stress- en concentratieniveaus voor, tijdens en na het hardlopen. Ook is gemeten hoe visuele en auditieve omgevingen de gemoedstoestand beïnvloeden. Tijdens het onderzoek droegen hardlopers draadloze hersensensoren van EMOTIV die de elektrische activiteit in de hersenschors registreerden. “Hardlopen is één van de meest geliefde methodes om een goede lichamelijke gezondheid te behouden. Maar er is geen gezondheid zonder gezonde hersenen en hardlopen is óók goed voor ons brein”, benadrukt Oullier. “Hiervan zijn lang niet alle hardlopers zich echter bewust. Zo bleek dat de meeste respondenten zich niet realiseerden dat hun stressniveau dankzij het
hardlopen was afgenomen, terwijl dit duidelijk bleek uit onze metingen voor en na het hardlopen.”

Afname van stress en concentratie

Uit het onderzoek komt naar voren dat ‘Runfulness’ optreedt als de stress- en concentratieniveaus gelijktijdig afnemen. Dit kan ertoe leiden dat mensen in een gemoedstoestand terechtkomen waarin zij zich kunnen losmaken van hun omgeving en dagelijkse zorgen: het ‘Runfulness’-effect. Naast het neurowetenschappelijke onderzoek hebben hardlopers uit zeven Europese landen – Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje – deelgenomen aan een Runfulness-enquête
van Brooks (N=155). Het doel was in kaart te brengen welk effect hardlopen heeft op de mentale toestand van mensen die dit regelmatig doen en of dit hen op nieuwe ideeën brengt die hun leven hebben veranderd. Dat geldt voor maar liefst 80 procent van de hardlopers. Doordat ze zich ontspannen, voelen zij nieuwe ideeën opborrelen, die soms aanleiding kunnen zijn van belangrijke veranderingen. Tegelijkertijd zeggen 9 op de 10 hardlopers dat ze denken aan dingen waar ze normaal gesproken niet aan denken.

Runfulness campagne

Om het positieve effect dat hardlopen heeft op het lichamelijk en mentale welzijn onder de aandacht te brengen, heeft Brooks een campagne gelanceerd waarin ‘Runfulness’ centraal staat. In deze campagne is een hoofdrol weggelegd voor de nieuwe Glycerin 19, Brooks’ allerzachtste hardloopschoen, met meer DNA LOFT-demping dan ooit. Deze tussenzooldemping bestaat uit een combinatie van EVA-schuim, rubber en lucht. De Glycerin 19 zorgt kilometer na kilometer voor een zachte landing en is verkrijgbaar als neutrale of ondersteunende schoen.

Tags: Brooks

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!