.

Brooks lanceert Run Fund en onderzoekt mentaal effect van hardlopen

door 26 feb, 2021Hardloopnieuws, Kleding en schoenen, Schoenen0 Reacties

SportSport

Brooks lanceert het Run Fund: een fonds dat is bedoeld om creatieve en inspirerende ideeën die tijdens het hardlopen ontstaan tot leven te brengen. Zo blijkt uit onderzoek dat hardlopen niet alleen een positieve impact heeft op de fysieke gezondheid, maar óók op de gemoedstoestand. Zo zorgt hardlopen voor lagere stress- en concentratieniveaus, waardoor je in een flow terechtkomt waarin nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Deze vernieuwende kracht van het hardlopen – het ‘Runfulness-effect’ – wil Brooks ontsluiten door te investeren in de beste creatieve brainwaves die hieruit voortkomen, waaruit een internationale vakjury vijf winnaars zal kiezen. Het beste idee wordt beloond met 100.000 dollar en de vier andere ideeën met 25.000 dollar.

Brooks Running heeft in samenwerking met gedrags- en hersenwetenschappers het effect van hardlopen op de hersenen onderzocht. Uit dit pilotonderzoek (N=10) blijkt dat hardlopen kan helpen een bepaalde mindset te bereiken, zodra stress- en concentratieniveaus in de hersenen tegelijkertijd afnemen. “Wij geloven dat hardlopen
goed is voor je lichamelijke, maar óók voor je mentale gezondheid. Uit ons onderzoek komt naar voren dat hardlopen je in een flow kan brengen die iets losmaakt: nieuwe ideeën, verrassende inzichten en creatieve invalshoeken”, vertelt Matthew Dodge, Managing Director van Brooks Running in EMEA. “Om zulke ideeën werkelijkheid te laten worden, hebben we het Run Fund in het leven geroepen. Omdat we geloven dat mensen terwijl zij hardlopen de kracht kunnen vinden om de weg naar verandering in te slaan.”

‘Runfulness’

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met prof. Olivier Oullier, een wereldwijd erkend wetenschapper op het gebied van neuromarketing. Het onderzoek richtte zich op het monitoren van stress- en concentratieniveaus voor, tijdens en na het hardlopen. Ook is gemeten hoe visuele en auditieve omgevingen de gemoedstoestand beïnvloeden. Tijdens het onderzoek droegen hardlopers draadloze hersensensoren van EMOTIV die de elektrische activiteit in de hersenschors registreerden. “Hardlopen is één van de meest geliefde methodes om een goede lichamelijke gezondheid te behouden. Maar er is geen gezondheid zonder gezonde hersenen en hardlopen is óók goed voor ons brein”, benadrukt Oullier. “Hiervan zijn lang niet alle hardlopers zich echter bewust. Zo bleek dat de meeste respondenten zich niet realiseerden dat hun stressniveau dankzij het
hardlopen was afgenomen, terwijl dit duidelijk bleek uit onze metingen voor en na het hardlopen.”

Afname van stress en concentratie

Uit het onderzoek komt naar voren dat ‘Runfulness’ optreedt als de stress- en concentratieniveaus gelijktijdig afnemen. Dit kan ertoe leiden dat mensen in een gemoedstoestand terechtkomen waarin zij zich kunnen losmaken van hun omgeving en dagelijkse zorgen: het ‘Runfulness’-effect. Naast het neurowetenschappelijke onderzoek hebben hardlopers uit zeven Europese landen – Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje – deelgenomen aan een Runfulness-enquête
van Brooks (N=155). Het doel was in kaart te brengen welk effect hardlopen heeft op de mentale toestand van mensen die dit regelmatig doen en of dit hen op nieuwe ideeën brengt die hun leven hebben veranderd. Dat geldt voor maar liefst 80 procent van de hardlopers. Doordat ze zich ontspannen, voelen zij nieuwe ideeën opborrelen, die soms aanleiding kunnen zijn van belangrijke veranderingen. Tegelijkertijd zeggen 9 op de 10 hardlopers dat ze denken aan dingen waar ze normaal gesproken niet aan denken.

Runfulness campagne

Om het positieve effect dat hardlopen heeft op het lichamelijk en mentale welzijn onder de aandacht te brengen, heeft Brooks een campagne gelanceerd waarin ‘Runfulness’ centraal staat. In deze campagne is een hoofdrol weggelegd voor de nieuwe Glycerin 19, Brooks’ allerzachtste hardloopschoen, met meer DNA LOFT-demping dan ooit. Deze tussenzooldemping bestaat uit een combinatie van EVA-schuim, rubber en lucht. De Glycerin 19 zorgt kilometer na kilometer voor een zachte landing en is verkrijgbaar als neutrale of ondersteunende schoen.

Tags: Brooks

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Black Friday Deals voor hardlopers

Black Friday Deals voor hardlopers

Je kan er niet omheen, overal zie je Black Friday deals voorbij komen en tegenwoordig zelfs deals die een week of zelfs langer duren. Maar zijn er ook leuke Black Friday Deals voor hardlopers? Jazeker die zijn er ook, hieronder een paar leuke deals...

Eliud Kipchoge maakt in 2023 Marathondebuut in Boston

Eliud Kipchoge maakt in 2023 Marathondebuut in Boston

Foto: NN Running Team NN Running Team-atleet Eliud Kipchoge maakt volgend jaar op 17 april zijn Boston Marathondebuut. De Keniaanse wereldrecordhouder op de Marathon zet de volgende stap in zijn legendarische carrière die al heeft geleid tot vier...

Pin It on Pinterest