Record: 184.236 deelnemers aan de Wings for Life World Run halen samen € 4,1 miljoen op voor ruggenmergonderzoek

door 11 mei, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Nooit eerder namen zoveel mensen tegelijk deel aan een hardloopevenement: afgelopen zondag renden bij de Wings for Life World Run 184.236 deelnemers uit 195 landen voor degenen die dat niet kunnen. In totaal werd 4,1 miljoen euro ingezameld voor ruggenmergonderzoek via inschrijfgelden en donaties. De Zweed Aron Anderson (66,8 km) won voor de derde keer bij de mannen na overwinningen in 2017 en 2018, terwijl de Russische Nina Zarina (60,2 km) haar derde opeenvolgende titel pakte, na overwinningen in 2019 en 2020. De lopers en rolstoelgebruikers hadden in 2021 gemiddeld 12,3 km afgelegd tegen de tijd dat de bewegende finishlijn hen inhaalde en passeerde. Het mooie van de Wings for Life World Run is dat iedereen meetelt als finisher.

“Ik heb er geen woorden voor. Het aantal deelnemers is zoveel groter dan waar we van durfden te dromen. Ik kan alleen maar zeggen: dank je wel aan iedereen die vandaag met ons heeft gerend, gewandeld of gerold”, aldus Anita Gerhardter, CEO van de non-profit stichting Wings for Life. “Samen hebben we vandaag het leven gevierd en een ongelooflijk bedrag opgehaald om te helpen een geneeswijze voor dwarslaesies te vinden.”

Achtste editie

De achtste editie van de Wings for Life World Run was een spectaculair evenement dat niet alleen de wereldwijde hardloopgemeenschap samenbracht, maar ook als run heel wat te bieden had: Sommigen liepen alleen, of in ontelbare kleine groepjes, door zonovergoten landen in Midden-Europa, soms met besneeuwde bergen op de achtergrond, terwijl anderen in de vroege ochtend of in de schemering langs de oceaan liepen; en één vrouw werd zelfs rennend door hoog gras in Afrika gespot terwijl giraffen toekeken. De weersomstandigheden in de 151 landen varieerden enorm, van koude regen in Ierland en Spanje tot sneeuwval in Noorwegen en warm, zonnig weer in Griekenland.

Alle deelnemers gingen wereldwijd op precies hetzelfde tijdstip van start, maar niet op dezelfde plaats. Wel waren de lopers en rolstoelgebruikers virtueel met elkaar verbonden via de Wings for Life World Run App. De app vormde de basis voor de speciale hardloop community met inspirerende opmerkingen en berichten van de chauffeurs van de virtuele Catcher Car, die 30 minuten na de start van de lopers begon te achtervolgen als een bewegende finishlijn. Via de app konden de deelnemers het lang verloren evenementgevoel opnieuw beleven:

Gert-Jan Oskam en Ydwer van der Heide, beide gediagnostiseerd met een dwarslaesie, namen deel aan de Wings for Life World Run in Wijk aan Zee. Het doel van Gert-Jan Oskam was 100 meter, zonder stimulator. En dat heeft hij ruimschoots gehaald! Gert-Jan werd na 130 meter ingehaald door de finish: ‘’Ik ben super blij, maar ook moe. Dat ik 30 meter verder liep, dan ik van plan was. Dat is prachtig’’.

Ydwer van der Heide ging voor 1 km in zijn rolstoel. Zijn wilskracht bleek zelfs twee keer zo groot: Ydwer perste met een geweldige eindsprint een prachtig resultaat eruit. Hij wist de virtuele Catcher Car 2 km voor te blijven.

‘’Ik kan het niet geloven, dit had ik niet verwacht. Mijn eerste doel was 1 km. Toen had ik halverwege ineens dat doel al gehaald. Wellicht was het de wind in de rug bergop of het onweer dat ook achter me aan kwam. Maar ik had met de training maar 2 rondjes hier gereden en nu 12 in totaal. Ik zal wel lekker slapen vanavond.’’

Van beginnende hardlopers tot ervaren ultralopers, de deelnemers van de Wings for Life World Run waren uiteenlopend. Iedereen kon mee doen: Het unieke wedstrijdconcept maakte het mogelijk voor hardlopers en rolstoelgebruikers met totaal verschillende vaardigheidsniveaus om samen te lopen voor een goed doel. Sinds 2014 hebben in totaal 925.096 deelnemers meegedaan aan de wereldwijde ‘charity run’, zijn er 9.034.954 kilometers afgelegd en is er 33,3 miljoen euro opgehaald. 100% van alle inschrijfgelden en donaties gaan rechtstreeks naar ruggenmergonderzoek.

Inschrijving open voor 2022

De datum voor de negende editie van de Wings for Life World Run is al vastgesteld. De volgende run zal plaatsvinden op 8 mei 2022. De inschrijving is al geopend.

Alle resultaten en informatie over hoe in te schrijven voor de 2022 run zijn te vinden op www.wingsforlifeworldrun.com.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!