Brooks beloont Brits duurzaam initiatief ‘Earth Runs’ met 100.000 dollar

door 30 mei, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Om creatieve en inspirerende ideeën die tijdens het hardlopen zijn ontstaan tot leven te brengen, heeft Brooks het Run Fund gelanceerd. Brooks heeft het Britse project ‘Earth Runs’ vandaag uitgeroepen tot de eerste winnaar van het Run Fund. Het project wordt beloond met 100.000 dollar, omdat het de kracht van hardlopers benut door het planten van bomen op basis van de kilometers die zij afleggen. Vier andere kandidaten hebben een prijs van 25.000 dollar ontvangen om ook hun ideeën verder te kunnen realiseren.

Kandidaten konden hun projecten aanmelden in vier categorieën: Gezondheid & Welzijn, Samenleving & Maatschappelijke Verantwoordelijkheid, Technologie & Innovatie en Duurzaamheid & Milieu. Op basis van criteria als originaliteit en creativiteit, praktische uitvoerbaarheid en de potentie om een dag, een leven of zelfs de wereld te veranderen, stelde Brooks een shortlist van vijftien kandidaten samen. De running community kon vervolgens via social media stemmen op zijn favoriete ideeën en een vakjury selecteerde wereldwijd de vijf winnaars.

En de winnaar is… ‘Earth Runs’

Natasha Acres, bedenker van het project Earth Runs, is winnaar van de hoofdprijs ter waarde van 100.000 dollar. Met haar initiatief wil zij de kracht van hardlopers benutten door bomen te planten op basis van de afstanden die zij afleggen. Met haar geldprijs gaat Natasha haar ideeën nu verder ontwikkelen. Zo wil zij onder meer kinderen en tieners bij haar project betrekken om te zien welke positieve impact hardlopen op hen en de wereld kan hebben. Natasha richtte Earth Runs in 2020 op met een klein budget en heeft tot nu toe al ruim 5.000 bomen geplant.

“We zijn ons er allemaal van bewust dat we de manier waarop we leven moeten veranderen. Om onze planeet te beschermen, zullen we op een meer duurzame manier moeten leven. De meest effectieve manier om dit te doen, is door de dingen die we al doen aan te passen, zodat veranderingen niet te ingrijpend zijn, maar juist een positief gevoel oproepen”, benadrukt Natasha. “Het belonen van de inspanningen van hardlopers door het planten van bomen vraagt niet om een grote gedragsverandering. Het is ook een geweldige motivatie om te beginnen met hardlopen en hiermee door te gaan. Het resultaat dat je zo kunt bereiken is heel tastbaar, omdat je weet dat er meer bomen in de wereld bijkomen”.

Hardlopen voor verandering

“Hardlopen is méér dan alleen een vorm van lichaamsbeweging. Het kan je ook in een flow en gemoedstoestand brengen die iets losmaakt: nieuwe ideeën, verrassende inzichten en creatieve invalshoeken”, vertelt Matt Dodge, Managing Director van Brooks EMEA. “We vinden het idee van Natasha fantastisch, omdat het de kracht heeft om een dag, een leven of zelfs de wereld te veranderen en we vinden het een eer om haar met het Brooks Run Fun te helpen dit geweldige idee tot leven te brengen.”

Met de steun van Brooks kan Natasha haar project naar een hoger niveau tillen. Hierbij is haar focus gericht op de ontwikkeling van een educatief programma voor scholen en jongerenorganisaties om kinderen te laten zien welke positieve impact zij kunnen bereiken als zij hardlopen: één aangeplante boom kan voor twee mensen voldoende zuurstof voor een heel jaar creëren. Natasha: “Als zij dit weten, kunnen jongeren hele tastbare doelen bereiken en dat geeft hen het gevoel dat hun bijdrage ook over een langere periode verschil kan maken”.

Natasha wil ook haar website www.earthruns.com ontwikkelen tot een professioneel online platform dat bezoekers in staat stelt de afstanden die zij hebben afgelegd te raadplegen en het aantal bomen dat zo is geplant bij te houden. Natascha maakt ook handgemaakte en 100 procent biologisch afbreekbare Earth Runs-medailles, die volledig vrij zijn van plastics. “Je kunt deze medailles ook planten en dan groeien er wilde bloemen uit”, legt zij uit. “Ik heb van verschillende organisaties verzoeken ontvangen of zij deze medailles tijdens events mogen gebruiken, maar ik kon niet voldoen aan de enorme vraag. Nu is er echt een mogelijkheid om een alternatief te creëren voor de goedkope medailles die uiteindelijk vaak in verbrandingsovens terechtkomen”.

Vier andere ideeën met de potentie om de wereld te veranderen

De vier andere winnende projecten zijn elk beloond met 25.000 dollar en zijn achtereenvolgens FARMacy, Running Buddies, Non-Profit en Multimedia Book. Alle informatie over deze projecten is te vinden op www.brooksrunning.nl.

Tags: Brooks

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest