Global Sports Communication-atleten uitmuntend op Olympische Spelen in Tokio

door 9 aug, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

De Olympische Spelen zijn voorbij, maar de geweldige prestaties van de atleten van Global Sports Communication (GSC) en hun medailles zijn er nu om van na te genieten. Aan het einde van een week vol spannende races namen de GSC-atleten in totaal 19 medailles mee naar huis: 8 gouden medailles, 5 zilveren medailles en 6 bronzen medailles.

Er waren te veel opmerkelijke prestaties om op te noemen, maar de belangrijkste daarvan was de poging van Sifan Hassan om drie Olympische titels te winnen. Hassan vocht om de eerste titel op de 5.000 meter te winnen in 14:36,79. Met een val in de heats van de 1.500 meter en met vermoeide benen tijdens de finale van de 1500 meter pakte ze toch een knappe derde plek. En ten slotte stond ze an de start van de olympische 10.000 meter om daar de titel te pakken in 29:55.

De Keniaanse Faith Kipyegon was indrukwekkend op 1.500m, in de laatste ronde liep ze weg om haar Olympische titel te prolongeren. Terugkomen om een Olympische titel te verdedigen is niet eenvoudig, en Kipyegon deed het met kracht en finesse en won in een Olympisch record van 3:53.11.

In de 10.000 vrouwen, waar Hassan de titel pakte, liep ook de Ethiopische Letesenbet Gidey, wereldrecordhouder op deze afstand, een zware race. Ze liep het grootste gedeelte aan kop en werd uiteindelijk derde in 30:01.

Gidey’s mannelijke tegenhanger en wereldrecordhouder op de 10.000 meter en 5.000 meter, Joshua Cheptegei uit Oeganda, nam het Olympisch goud mee naar huis op de 5.000 meter in een tijd van 12:58.15 na het winnen van zilver op de 10.000 meter.

Paul Chelimo uit de VS vocht hard op het laatste rechte stuk van de 5.000 meter en dook naar de streep om de derde plek te bemachtigen.

Een van de grootste verrassingen in de afstandsraces was de overwinning van Peruth Chemutai in de 3.000 meter steeple chase voor vrouwen. Chemutai liep een nationaal record van 9:01.45 en werd daarmee de allereerste Olympisch kampioen van Oeganda. De Keniaanse Hyvin Kiyeng pakte ook een bronzen medaille in de race.

In de worp onderdelen schitterden ook de Chinese supersterren Gong Lijiao en Liu Shiying. Lijiao won goud in het kogelstoten met een worp van 20,58 meter, een persoonlijk record. Shiying pakte ook de titel in het speerwerpen met een seizoens beste tijd van 66,34.

De medaille telling op de baan werd afgerond door de Nederlander Terrence Agard en Isaac Makwala uit Botswana, die respectievelijk zilver en brons mee naar huis namen op de 4×400 meter estafette.

Last but not least, de Olympische marathon voor mannen. Het bleek een spannende race en een groot succes. De Keniaanse legende, Eliud Kipchoge, verdedigde zijn Olympische titel door goud te winnen in een indrukwekkende 2:08:38. Zoals hij zo vaak doet, voerde hij het bevel over het veld en nam de controle over met nog 30 km te gaan om zijn overwinning veilig te stellen. Hij heeft twee van de vijf snelste tijden ooit op de Olympische marathon. Abdi Nageeye liep een van de beste races uit zijn carrière en eindigde als tweede achter Kipchoge en won zijn eerste Olympische medaille.

Jos Hermens: “De voorbereidingen voor deze Olympische spelen waren voor alle atleten moeilijk. Door COVID-19 waren de mogelijkheden voor wedstrijden en voor trainingskampen beperkt en werd het reizen beperkt. Ik ben dan ook onder de indruk van de resultaten van onze groep atleten en hoe zij zich in deze bijzondere tijden hebben kunnen voorbereiden en op de top van hun kunnen zijn. Ik ben trots op de 19 medailles die onze groep heeft gewonnen. Het is een mooie beloning voor al het harde werk en de steun die iedereen binnen Global Sports Communication in de begeleiding van deze sportsterren steekt. Met deze resultaten kunnen we in de toekomst verder bouwen aan mooie nieuwe sportmomenten. Medailles zijn niet de enige maatstaf voor succes. Verschillende atleten die hun ultieme dromen niet hebben verwezenlijkt, hebben zich klaargestoomd voor toekomstig succes in de sport op het hoogste niveau. Nu kijken ze uit naar Parijs 2024!”