NK 10 km op de weg: battle tussen Douma en Choukoud

door 23 aug, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Richard Douma en Khalid Choukoud zijn aankomende zondag de grootste kanshebbers voor de titel tijdens het Nederlands kampioenschap 10 km. Hardloopwonder Douma is de Nederlands recordhouder op de 5 én 10 km op de weg. De 28-jarige Zaandammer voegt dolgraag een Nederlandse titel aan zijn palmares toe. Olympisch atleet Choukoud stond al tweemaal op het hoogste schavot van het NK 10 km én is zeer gebrand om als winnaar over de finish te komen in het Noord-Hollandse Hem.

Douma verpulverde afgelopen februari het Nederlands record 5 km op de weg van Mike Foppen met vijf seconden naar 13.27 minuten. In Monaco was hij oppermachtig. Een jaar eerder liep de Zaandammer in Valencia naar 28.08 minuten op de 10 km. Daarmee is hij samen met Abdi Nageeye trots Nederlands recordhouder. Opmerkelijke prestaties voor een atleet die eigenlijk specialist is op de 1500 meter op de baan. Afgelopen zomer werd hij voor de vierde keer Nederlands kampioen op deze afstand.

Voor de 35-jarige Choukoud wordt dit de eerste race na de Olympische Spelen in Tokio. De Hagenaar moest na 25 kilometer in het warme Sapporo opgeven met darmproblemen. Momenteel is Choukoud fit en gaat hij vol voor de winst op het snelle parcours in Hem. Hij pakte de titel op de 10 km op de weg in 2011 en 2013 en heeft een persoonlijk record van 28.44 minuten. In zijn loopbaan veroverde hij al 17 Nederlandse titels op de verschillende onderdelen.

Organisator Le Champion verwacht dat deze topatleten er zondag een spannende en snelle race van gaan maken, met tactische spellen op de West-Friese dijk.

Podiumkandidaten

Le Champion meldt verder dat Edwin Sjerps, Mahadi Abdi Ali, Filmon Tesfu, Yorben Ruiter en Lucas Nieuweboer op de startlijst staan. Snelle mannen die voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

Parcours

Het parcours bestaat uit één ronde over 10 km door het West-Friese landschap. Na de start in Venhuizen gaat het parcours via Hem en Oosterleek richting de Westfriese Omringdijk terug naar Venhuizen. Hier lopen de lopers nog een laatste ronde voordat zij finishen. Het parcours is uitermate geschikt voor snelle tijden: het is vlak, verhard en heeft weinig bochten.

De start van het NK 10 km vindt plaatst vanaf 9.30 uur met de vrouwen en 10.15 uur met de heren. Dat is voorafgaand aan de Hemmeromloop, die dit jaar voor de 34e keer plaatsvindt. Traditiegetrouw op de laatste zondag van augustus.

Zie de parcourskaart en starttijden op www.lechampion.nl/nk10km

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!