Richard Douma en Jasmijn Lau winnen NK 10 kilometer op de weg

door 29 aug, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Richard Douma en Jasmijn Lau winnen NK 10 kilometer op de weg

Richard Douma heeft zichzelf vandaag bekroond tot Nederlands kampioen 10 km op de weg. In Venhuizen was hij de sterkste in een zinderende eindsprint. De Nederlands recordhouder op de 10 km klopte in een rechtstreeks duel Benjamin de Haan en Filmon Tesfu. De klokt stopte op 29.22 minuten. Bij de vrouwen schreef Jasmijn Lau de titel op haar naam. Na een knappe solo passeerde ze na 33.26 met de handen in de lucht het finishlint.

De speaker galmt over de finishstraat in Venhuizen, waar de Nederlandse vlaggen wapperen. Eindelijk is er sinds 2019 weer een NK 10 km op de weg, na de laatste editie tijdens de Groet uit Schoorl Run in 2019.  “Wie wordt hier nationaal kampioen?” In de verte komt een grote kopgroep van acht atleten op de finish afgesprint. “Is het de Haan, is het Bouma of Choukoud.” Als ze dichterbij komen, ziet het publiek dat Douma deze sprint met gemak domineert. De Zaandammer raakt het lint met daarop Nederlands kampioen als eerste. De viervoudig nationaal kampioen op de 1.500 meter sleept zijn eerste titel op de weg binnen.

Richard Douma en Jasmijn Lau winnen NK 10 kilometer op de weg

Douma oogt tevreden na de finish. “Ik wilde erg graag nationaal kampioen worden als recordhouder op de 10 km”, gaf hij aan. “Prachtig, dit is het bewijs. “Door de harde wind had ik vrij snel door dat het geen snelle race zou worden. Dus ik heb de tactiek aangepast en ik heb gewacht. Het ging vandaag om de titel, niet om de tijd. De wind stond tussen kilometer 8 en 9 erg hard tegen, en ik zei tegen mezelf: wachten, wachten, wachten. Toen kregen we het laatste stuk de wind weer in de rug en kon ik vertrouwen op mijn eindsprint”, aldus de kersverse kampioen.

De finishvolgorde tijdens het Nederlands kampioenschap, georganiseerd door Le Champion: Richard Douma (29.22), Benjamin de Haan (29.23), Filmon Tesfu (29.25), Khalid Choukoud (29.26), Bas van Hooren (29.27), Tom Hendrikse (29.31) en Ronald Schröer (29.35).

Lau wint soeverein

Bij de vrouwen had Jasmijn Lau de finishstraat driekwartier eerder op de ochtend voor haarzelf. Lau was heer en meester door het Westfriese landschap. “De eerste 5 kilometer gingen maar in 17.00 minuten”, gaf de 22-jarige atlete aan. “Ik dacht, nu ga ik er vandoor, ik nam een behoorlijke sprint en niemand uit de grote kopgroep kon volgen.” Zo liep ze soeverein en makkelijk ogend naar haar eerste nationale titel op de 10 km op de weg. Ze noteerde 33.26 minuten en kon eerst flink uithijgen toen ze de nummer twee, Julia van Velthoven, kon feliciteren. Van Velthoven noteerde 33.58. De sprint om plaats drie werd gewonnen door Tirza van der Wolf in 34.08, nipt voor Lotte Krause (34.09).

Richard Douma en Jasmijn Lau winnen NK 10 kilometer op de weg

Ook bij de junioren en masters werd het NK 10 km gehouden, voorafgaand aan de Hemmeromloop in Hem en Venhuizen. De volledige uitslag is te vinden op www.lechampion.nl/nk10km.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!