Topatleten Amsterdam Marathon azen op parcoursrecord en Nederlandse titels

door 14 okt, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Persconferentie Amsterdam Marathon

Vandaag is in de TCS Pace Port Amsterdam het deelnemersveld van de TCS Amsterdam Marathon gepresenteerd tijdens de persconferentie. Bij de marathon die zondag gelopen wordt gaat Tamirat Tola een aanval doen op het parcoursrecord van 2.04.06 (Lawrence Cherono, 2018). Hij werd op de bank vergezeld door een Nederlands marathongezelschap met Khalid Choukoud, Michel Butter, Frank Futselaar, Björn Koreman en Bo Ummels. Zij gaan met elkaar uitmaken wie de Nederlandse titel pakt. 

In een ontspannen setting gaf Valentijn Trouw van Global Sports Communication het woord aan Tamirat Tola. De Ethiopische atleet heeft een persoonlijk record van 2.04.06 en een indrukwekkende erelijst: derde Olympische Spelen 10.000 meter (Rio de Janeiro 2016), tweede wereldkampioenschap marathon (Londen 2017) en eerste bij de Dubai Marathon in 2017. Tola is optimistisch: “Het weer ziet er goed uit voor zondag, dus ik denk dat het mogelijk is om rond mijn persoonlijk record te lopen. We gaan het zondag zien.”

Er zal een grote groep vertrekken voor een aanval op het parcoursrecord van 2.04.06 (Lawrence Cherono 2018). Naast Tola, die een persoonlijk record heeft staan zo snel als de snelste tijd in Amsterdam, hebben landgenoten Leul Gebresilase (2.04.02), Ayele Abshero (2.04.23) en Chalu Deso (2.04.53) snelle persoonlijke records. In die groep zullen ook de Kenianen Laban Korir en Jonathan Korir zich gaan mengen om de strijd voor de winst.

Nederlands onderonsje

De bank was daarnaast goed gevuld met een selectie van Nederlands beste marathonlopers: Michel Butter, Khalid Choukoud, Frank Futselaar, Björn Koreman en Bo Ummels. Het Nederlands kampioenschap zal de TCS Amsterdam Marathon extra cachet geven. “Gelukkig is het eindelijk zover dat we weer mogen lopen, ik ben erg blij dat het nu kan in Amsterdam”, begint Michel Butter, die zijn marathoncarrière een doorstart heeft gegeven door fietstrainingen aan zijn programma toe te voegen. “Ik heb nog veel meer gefietst en ben enorm fitter geworden.”

Alle vier de mannen kijken uit naar het onderlinge gevecht. Als Michel Butter wordt gevraagd of hij het Nederlands podium kan inschatten, is hij resoluut: “Khalid is huizenhoog favoriet. Maar een marathon blijft een marathon en is meedogenloos. Na een snelle tien kilometer in Manchester staat Khalid er beter voor. Daarachter wordt het erg spannend. Voor die tweede plek achter Khalid, daar ga ik wel voor.”

Khalid Choukoud staat zondag ook topfit aan de start. “Dit is een top jaar met deelname aan de Spelen en de komst van een hele mooie dochter vorige maand”, vertelt de Hagenaar. “En of ik de favorietenrol kan waarmaken, kun je pas zien na de finish. Er kan nog van alles gebeuren tijdens een marathon. Als je het verschil per kilometer ziet op de persoonlijke records, is dat heel erg weinig. Dus volgens mij zijn we allemaal favoriet.” Choukoud zal weggaan op een tijd van 2.09 hoog of 2.10 laag.

Butter en Futselaar hebben de hazen als opdracht gegeven om door te komen op 65.45 minuten. Futselaar: “Ik zou heel erg graag de limiet van de EK van 2.12.30 willen lopen. Het zou fantastisch zijn om daar met een sterk team aan de start te zijn. De TCS Amsterdam Marathon kan een mooie opstap daarvoor zijn. Twee jaar geleden was ik tweede en hoop zeker weer op het podium te staan.”

Ook Koreman kijkt enorm uit naar zondag. “Ik ben super gretig om te knallen met deze jongens. Ik zal iets harder met mijn haas vertrekken dan Michel en Frank, dat zal op 65 minuten zijn. Ik heb er veel vertrouwen uit geput dat ik ook solo naar de finish kan lopen en ik trek mijn eigen plan.”

Vrouwen

Bo Ummels gaat zondag haar Nederlandse titel verdedigen. “Ik wil heel graag een persoonlijk record lopen. Daarmee kijk ik ook naar de EK limiet en de Nederlandse titel. Ik ben tevreden over mijn voorbereiding en ik sta er goed voor”, aldus Ummels. Toen ze twee jaar geleden de titel pakte tijdens haar debuut klokte ze 2.32.34. De limiet van het EK in München staat op 2.31.30. Haar voornaamste concurrent zal Ruth van der Meijden zijn.

Boven de Nederlandse vrouwen staan een aantal sterke Afrikaanse vrouwen op de startlijst, zoals de Ethiopische Haven Hailu. Ze gaf tijdens de persconferentie aan dat ze klaar is voor zondag en wil lopen voor een persoonlijk record harder dan 2.23.52. Aan de start in het Olympisch Stadion staan verder op de eerste rij: Angela Tanui (2.20.08), Besu Sado (2.21.03), Gebiyanesh Ayele (2.23.23) en Shaso Insermu (2.23.28). Het zal een mooie strijd worden. Het parcoursrecord staat vlijmscherp bij de vrouwen: 2.19.26 in 2019 gelopen door Degitu Azimeraw.

De actuele startlijst staat op www.tcsamsterdammarathon.nl.

De start van de TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Le Champion, is zondag om 9.00 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is live te volgen op NOS.nl, via de NOS-app en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl. De World Atlethics Platinum Label wedstrijd is niet alleen in Nederland te volgen, maar ook live in maar liefst 190 landen. Naast de marathon vinden ook de Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en diverse kinderlopen plaats.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!