Tola en Tanui winnen Amsterdam Marathon in recordtijden

door 17 okt, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl
Start Amsterdam Marathon

De Amsterdam Marathon is vandaag gewonnen door Tamirat Tola en Angela Tanui in twee nieuwe parcoursrecords. Bejubeld door het publiek finishte Tola in een supertijd van 2.03.39. De 30-jarige Ethiopiër kwam solo het Olympisch Stadion binnen en haalde 27 seconden van het parcoursrecord af. Angela Tanui maakte het feest in Amsterdam compleet door anderhalve minuut sneller te lopen dan het oude parcoursrecord. Met haar tijd van 2.17.57 voert de Keniaanse de wereldranglijst van 2021 aan. De Nederlandse titels gingen naar Khalid Choukoud (2.10.25) en Ruth van der Meijden (2.29.55).

Tamirat Tola was oppermachtig in de laatste drie kilometers. “Ik wist dat een persoonlijk record mogelijk was met deze goede weersomstandigheden. Ik voelde me sterk en mijn tactiek vandaag was om te wachten, ik controleerde de race en pushte daarna naar de finish. Ik ben heel erg blij met deze grote overwinning.” Met zijn tijd van 2.03.39 liep hij het parcoursrecord van 2.04.06 van Lawrence Cherono uit 2018 uit de boeken en liep de beste tijd van zijn leven. Tola staat daarmee tweede op de wereldranglijst van 2021 en loopt de snelste marathontijd op Nederlandse bodem. De TCS Amsterdam Marathon, in het bezit van het Platinum Label van World Atheltics, benadrukt hiermee opnieuw één van de snelste marathons van de wereld te zijn.

De Keniaan Bernhard Koech legde de tweede plaats in beslag in eveneens een persoonlijk record. De 2.04.09 was een knappe prestatie, nadat hij onderweg bij een verzorgingspost viel. Leul Gebresilase, vooraf op papier de snelste met een pr van 2.04.02, snelde naar 2.04.12. Ook Jonathan Korir (2.04.32) en Hiskel Tewelde (2.04.35) stegen boven zichzelf uit met persoonlijke records.

Het succes van deze sterke race is mede te danken aan drie sterke tempomakers, waaronder Edwin Kiptoo. Er heerste rust in het grote Afrikaanse eliteveld, die op 21,1 km iets sneller dan gepland werden afgezet in 62.12 minuten. Op de terugweg gaf de wind in de rug langs de Amstel de lopers vleugels. Toen de tempomakers na 30 km het veld verlieten, ging het tempo flink omhoog, mede doordat Tola het voortouw nam. Tola voelde na 35 km dat hij de beste benen had en met zijn versnelling verzekerde hij zichzelf van de winst en een spannend einde.

Na 2.27.57 liep Angela Tanui door het finishlint, vastgehouden door Olympisch kampioene Sifan Hassan. Ze was duidelijk geëmotioneerd. “Ik heb gepusht tot het einde om mijn vriendin te herdenken, het was een speciale race”, waarmee ze doelt op de trieste gebeurtenis in het Keniaanse kamp, nadat haar Keniaanse vriendin Agnes Torop om het leven is gekomen. Ook Tola gaf later aan dat hij geëmotioneerd was door de gebeurtenis binnen zijn management.

Tijdens de persconferentie gaf Tanui aan dat ze zo dankbaar is dat ze in Amsterdam mocht lopen, nadat het haar niet lukte om mee te doen in Boston vanwege haar visum. ”Ik ben zo blij. Ik wist dat dit mijn race zou worden.” Ze kwam halverwege door in 1.10.07. “Ik zei telkens tegen mijn haas: het kan sneller.” Ze liep een fenomenale tweede deel van de race en liet de klok stoppen op een absolute wereldtijd van 2.17.57. Het oude record stond op 2.19.06, gelopen in 2019 door Degitu Azimeraw. Met 2.17.57 voert ze niet alleen de wereldranglijst van 2021 aan, maar is ook de negende tijd allertijden en de snelste tijd gelopen in Nederland.

Nederlandse titels

Khalid Choukoud maakte zijn favorietenrol voor de nationale titel volledig waar. De 35-jarige loper zegevierde in 2.10.25. “Ik ben er echt heel erg blij mee en alles liep volgens plan: de titel was vandaag mijn doel, want ik had al de WK en EK limiet gelopen. De laatste 10 km heb ik snel kunnen lopen. Als er geen titel was, had er zeker meer ingezeten.” Het podium werd verrassend aangevuld met Benjamin de Haan (2.13.03) en Ronald Schröer (2.13.52). Michel Butter, Frank Futselaar en Björn Koreman haalden om uiteenlopende redenen de finish niet.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Ruth van der Meijden in 2.29.55. “Ik voelde me vandaag sterk en heb mij in de eerste 25 km gedeisd gehouden. Ik voelde dat ik energie over had, zodoende kon ik het tweede deel doorzetten.” Ze nam de titel over van de nummer twee, Bo Ummels. Ummels scherpte haar persoonlijk record aan naar 2.31.51. Eva van Zoonen nam beslag op de bronzen medaille (2.41.25).

Overhandiging cheque tijdens de Amsterdam Marathon

Recordopbrengst voor onderzoek naar kanker

De TCS Amsterdam Marathon heeft dit jaar de handen ineengeslagen met KWF Kankerbestrijding om zoveel mogelijk geld op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek in het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Deelnemers konden niet alleen een vrijwillige bijdrage doen tijdens hun inschrijving, maar via het Ren tegen kanker-platform was het ook mogelijk om een eigen actiepagina aan te maken. Via dit initiatief kwamen vandaag maar liefst 600 lopers in actie. Met dank aan alle donaties en titelsponsor TCS werd er vandaag een recordopbrengst voor onderzoek in het Cancer Center Amsterdam bekend gemaakt. Annemarieke Gottmer en Peter Neuhuis van KWF en Geert Kazemier van het Cancer Center Amsterdam namen tijdens de Internationale Prijsuitreiking een cheque van maar liefst € 662.000,- in ontvangst. De cheque werd overhandigd door René Wit, race director van de TCS Amsterdam Marathon en Ashish Babu, CMO van TCS Europe and UK.

KWF-directeur Carla van Gils: “Wat fantastisch dat er weer gerend kan worden tegen kanker, en wat een geweldige prestatie van de 600 Ren tegen kanker-deelnemers. Met hun sportieve inzet maken zij echt het verschil voor kankeronderzoek in het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. We zijn alle deelnemers en de organisatie erg dankbaar.”

Kijk voor alle uitslagen op www.tcsamsterdammarathon.nl. De 46e TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Le Champion, vindt plaats op zondag 16 oktober 2022. De inschrijving opent op maandag 1 november.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Foto: Atletiekunie Het jaar 2023 was een mooi atletiek jaar, het einde daarvan is bijna in zicht en dat betekent dat we de komende tijd kunnen gaan terugblikken. We gaan de individuele prestaties van onze Nederlandse atleten nog eens goed bekijken....

Pin It on Pinterest