Olympisch kampioen Joshua Cheptegei terug bij Zevenheuvelenloop

door 29 okt, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Joshua Cheptegei loopt een wereldrecord bij de NN Zevenheuvelenloop in 2018
Joshua Cheptegei loopt een wereldrecord bij de NN Zevenheuvelenloop in 2018. Foto: Sonja Jaarsveld

Olympisch kampioen 5.000 meter en viervoudig winnaar van de NN Zevenheuvelenloop Joshua Cheptegei staat op zondag 21 november aan de start van de Nijmeegse herfstklassieker. Cheptegei won de NN Zevenheuvelenloop vier keer, voor het laatst in 2018. Afgelopen zomer veroverde de Oegandese atleet de Olympische titel op de 5.000 meter. Bij de vrouwen staat met Hellen Obiri ook een absolute wereldtopper aan de start. Obiri haalde in Tokio zilver op de 5.000 meter.

Olympisch kampioen in Tokio

Joshua Cheptegei loopt bij de NN Zevenheuvelenloop zijn eerste wegwedstrijd na de Olympische Spelen. De 25-jarige loper haalde in Tokio een zilveren medaille op de 10.000 meter. Enkele dagen later pakte Cheptegei de Olympische titel op de 5.000 meter. Met een vlammende eindsprint van ruim 400 meter liep de Oegandees soeverein naar de titel. Vanwege zijn prestaties in 2021 is Cheptegei door de wereldatletiekbond genomineerd voor World Athlete of the Year. In 2020 was hij ook op dreef met wereldrecords op de 5.000 meter op de atletiekbaan (12:35.36), 5 kilometer op de weg (12:51) en 10.000 meter op de baan (26:11.00). Cheptegei behaalde in zijn carrière tot nu toe twee wereldtitels: in 2019 op de cross en in hetzelfde jaar op de 10.000 meter.

Mister Zevenheuvelen

Cheptegei won de NN Zevenheuvelenloop in 2015, 2016, 2017 en 2018. Hiermee is hij Mister Zevenheuvelen en de enige atleet die vier keer won in Nijmegen. In 2015 was Cheptegei nog een relatief onbekende atleet toen hij de zeer stormachtige editie van de NN Zevenheuvelenloop won. In 2016 kwam hij terug en verdedigde met succes zijn titel. Nadat hij in de zomer van 2017 zijn eerste mondiale medaille had gepakt, zilver op de 10.000 meter, kwam hij met de ambitie om het wereldrecord op de 15 kilometer te verbeteren voor de derde keer naar Nijmegen. Deze wereldrecordpoging strandde op drie seconden. Een jaar later kwam Cheptegei voor de vierde keer terug en pakte glansrijk het wereldrecord met 41:05.

Joshua Cheptegei: “Ik kijk ernaar uit om in Nijmegen op mijn favoriete parcours te lopen. De NN Zevenheuvelenloop is belangrijk voor me, omdat deze race mij bekendheid in de wereld heeft gebracht. Ik hoop alle hardlopers terug te zien op het parcours op 21 november!”

Hellen Obiri voert vrouwenveld aan

Viervoudig wereldkampioene Hellen Obiri komt voor de eerste keer aan de start van de NN Zevenheuvelenloop. Obiri behaalde in Tokio de zilveren medaille op de 5.000 meter achter Sifan Hassan. Op de 10.000 meter werd ze vierde in een nieuw persoonlijk record van 30:24.27. In 2016 werd de 31-jarige Keniaanse ook al tweede op de Olympische 5.000 meter. Op de weg heeft Obiri nog niet zoveel ervaring als op de atletiekbaan. Wel liep ze in het voorjaar een halve marathon in 1:04:51. Wereldtitels behaalde ze twee keer op de 5.000 meter (2017 en 2019), op de 3000 meter indoor (2012) en op de cross (2019).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!