Vijf Nederlandse olympiërs aan de start van Zevenheuvelenloop

door 3 nov, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Mike Foppen in het centrum van Nijmegen
Mike Foppen in het centrum van Nijmegen. Foto: Tijs van Leur.

Liefst vijf Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Tokio staan aan de start van de NN Zevenheuvelenloop: Bart van Nunen, Khalid Choukoud en Mike Foppen bij de mannen en Andrea Deelstra en Jill Holterman bij de vrouwen. Mohamed Ali en Richard Douma zijn ook kanshebbers voor de titel van snelste Nederlander. Deelstra en Holterman krijgen concurrentie van onder andere Maureen Koster en Ruth van der Meijden.

Aanval Nederlands record bij de mannen

Het ongekend sterke Nederlandse topveld aast niet alleen op de titel van snelste Nederlander, maar ook op het Nederlands record over vijftien kilometer. Khalid Choukoud liep in 2019 in Tilburg de snelste tijd ooit door een Nederlandse atleet: 43:13. Na zijn olympische marathon, waar de Hagenaar opgaf vanwege de lastige omstandigheden, liet hij zien in vorm te zijn. Hij won in Amsterdam de Nederlandse titel op de marathon. Bart van Nunen haasde in Amsterdam en loopt in Nijmegen zijn eerste echte wedstrijd na de Olympische Spelen. Richard Douma heeft aangegeven zich te mengen in de strijd om het Nederlands record. De snelle baanatleet is al in het bezit van de Nederlandse records op de 5 kilometer (13:24) en 10 kilometer (28:08). Nijmegenaar Mike Foppen is de plaatselijke favoriet.

Keizer van de Zevenheuvelennacht Mike Foppen

Ambassadeur van de Stichting Zevenheuvelenloop Mike Foppen maakt zijn debuut op de vijftien kilometer bij de NN Zevenheuvelenloop. Eerder kroonde hij zich met vier overwinningen bij de NN Zevenheuvelennacht al wel tot Keizer van de Zevenheuvelennacht. De Nijmeegse atleet is met zijn tijd van 21:01 parcoursrecordhouder op de zeven kilometer. Tot nu toe deed Foppen acht keer mee in het Zevenheuvelenweekend, maar nog nooit aan de vijftien kilometer. Alleen bij zijn eerste deelname aan de Mini Zevenheuvelenloop in 2005 won hij niet. De overige races (Mini Zevenheuvelenloop in 2006, 2007 en 2008 en NN Zevenheuvelennacht in 2013, 2014, 2016 en 2017) wist hij naar zijn hand te zetten.

Foppen nam in Tokio deel aan de 5.000 meter. Op deze afstand is hij samen met Kamiel Maase houder van het Nederlands record (13:13.06). Vanwege een kuitblessure moest de 24-jarige atleet uitstappen bij de Olympische Spelen. Op dit moment bereidt Foppen zich op hoogte in Font-Romeu voor op de NN Zevenheuvelenloop.

Naast Foppen starten nog verschillende andere snelle Nijmegenaren die in de (sub)top van de wedstrijd verwacht worden: Kalid Amin, Luc Schout en Niels Theloosen. Mohamed Ali uit Cuijk en Frank Futselaar uit Arnhem mengen zich ook in de strijd.

Olympische marathonloopsters

Bij de vrouwen doen beide olympische marathonloopsters uit Nederland mee. Andrea Deelstra liep nog nooit eerder een wegwedstrijd in Nijmegen. Ze komt voor het eerst in actie na haar 44e plaats in Tokio. Het persoonlijk record van de 36-jarige loopster op de marathon is 2:26:46. Jill Holterman werd 63e op de olympische marathon. In het voorjaar liet zij met een tijd van 32:15 op de 10 kilometer zien snelheid in de benen te hebben.

De twee marathonloopsters nemen het onder andere op tegen Maureen Koster. Koster deed in 2016 mee aan de olympische 1.500 meter. Hierna focuste zij zich vooral op de 5.000 meter en deed in 2018 mee aan de NN Zevenheuvelenloop (49:04). Ruth van der Meijden uit Groesbeek doet ook weer mee aan haar thuiswedstrijd. Onlangs won zij het Nederlands kampioenschap marathon. In april liep ze exact de internationale olympische limiet op de marathon, maar de Nederlandse limiet stond een minuut scherper. In 2017 kroonde de marathonloopster zich tot snelste Nederlandse bij de NN Zevenheuvelenloop in een persoonlijk record van 51:06.

Andere kanshebsters op een plaats bij de eerste drie Nederlandse vrouwen zijn Ineke van Koldam, Irene van Lieshout, Jacelyn Gruppen, Marcella Herzog en Saskia Weinans.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!