Olympisch droomduo ‘Abdi & Abdi’ van start in Marathon Rotterdam

door 24 dec, 2021Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl

Abdi Nageeye en Bashir Abdi trokken bij de Olympische Spelen van Tokio wereldwijd de aandacht met een van de ontroerendste sportmomenten van het jaar. In een adembenemende apotheose van de marathon verdeelden de boezemvrienden uit Nederland en België het zilver en brons. Op zondag 10 april 2022 treffen ze elkaar weer, tijdens de 41ste NN Marathon Rotterdam.

Wie de vaak herhaalde tv-beelden heeft gezien, zal ze nooit vergeten. Op 8 augustus loodste Nageeye zijn trainingsmaat tijdens een bloedstollende eindsprint letterlijk en figuurlijk op meeslepende wijze naar het brons. Zelf veroverde hij zilver achter de Keniaanse winnaar Eliud Kipchoge. Voor het eerst komen ‘Abdi & Abdi’ als gelauwerde olympiërs samen aan de start tijdens de NN Marathon Rotterdam. Ze hebben apart van elkaar al goede herinneringen aan #demooiste.

Abdi Nageeye (32) debuteerde in 2015 in Rotterdam op de marathon met de nationale titel (9de overall, 2.12.33). Twee jaar later dook hij als eerste Nederlandse atleet ooit op de Coolsingel onder de ‘magische’ grens van 2.10.00 (2.09.36). En in 2019 verpulverde hij zijn eigen Nederlandse record op spectaculaire wijze met bijna twee minuten van 2.08.16 naar 2.06.17 (4de).
Bashir Abdi (32) maakte eveneens zijn marathondebuut in Rotterdam. In 2018 verliep dat na een snelle val wat onwennig (8ste in 2.10.46). Op 24 oktober van dit jaar kroonde hij zich echter overtuigend tot luid bejubelde Held van de Coolsingel. De ‘Bronzen Belg’, zijn koosnaam na de Spelen, gaf het 40-jarig jubileum van de NN Marathon Rotterdam extra glans met een parcours-, Belgisch en Europees record van 2.03.36. Dat is bovendien de snelste tijd ooit in Nederland gelopen.

Na die triomf-met-kippenvel en een ‘ererondje’ kuste Bashir Abdi dankbaar het wegdek van de Coolsingel en sprak direct de wens uit om samen met Nageeye terug te keren naar de Maasstad. ,,Als wij op dit snelle parcours sámen kunnen lopen, kan het nog sneller gaan,’’ voorspelde hij na zijn overwinning in de NN Marathon Rotterdam. ,,Dit is voor mij dé marathon en dat geldt ook voor mijn vriend Nageeye.’’

Remco Barbier, die als directeur van de NN Marathon Rotterdam Mario Kadiks is opgevolgd: ,,Wij zijn blij en trots dat deze twee toppers én smaakmakers op 10 april in Rotterdam aan de start staan. De marathon is pas over vier maanden, maar is zeker iets om nu al naar uit te kijken. Dat geldt voor Abdi Nageeye en Bashir Abdi, maar ook voor de tienduizenden lopers die zich in het nieuwe jaar gaan voorbereiden op #demooiste. Inschrijven voor de verschillende afstanden is nog steeds mogelijk.’’

Programma

zaterdag 9 april

  • 11:30 Your Marathon Challenge     
  • 13:15 NN Kids Runs 1 km – 6-7 jaar 
  • 13:30 NN Kids Runs 1 km – 8 jaar   
  • 13:45 NN Kids Runs 1 km – 9 jaar
  • 14:00 NN Kids Runs 1 km – 10 jaar
  • 14:15 NN Kids Runs 2,5 km – 7-11 jaar
  • 14:45 NN Kids Runs 2,5 km – 12-15 jaar
  • 15:30 City Run Rotterdam (4,2 km)

zondag 10 april

  • 09:15 1/4 Marathon Rotterdam
  • 10:00 NN Marathon Rotterdam

Meer info & inschrijven

Inschrijven kan via nnmarathonrotterdam.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino

Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino

Winnaar Dam tot Damloop 2023 De 37e editie van de Dam tot Damloop is vandaag gewonnen door de Kenianen Methew Kimeli en Agnes Keino. De 25-jarige Kimeli plaatste in de laatste kilometer de beslissende versnelling. Hij triomfeerde tijdens zijn...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Pin It on Pinterest