‘Run to the Source’, nieuwe documentaire van Patagonia Films over trail-running 

door 24 feb, 2022Video's0 Reacties

Select 2024Select 2024
‘Run to the Source’

‘Run to the Source’ gaat over de reis van Martin Johnson (MJ), Trail Running ambassadeur van Patagonia. Hij probeerde op 25 mei 2021, een jaar nadat George Floyd vermoord werd, een nieuw record neer te zetten op het lange-afstand-wandelpad van 294 km langs de rivier de Theems. Deze route loopt van de Thames Barrier in Zuidoost-Londen tot de bron van de rivier in de Cotswolds. 

De documentaire toont atleet MJ die tijdens zijn run de Britse geschiedenis van mensen van kleur overdenkt. Tegelijkertijd worstelt hij met de slopende fysieke uitdaging van de route. Matt Kay, regisseur van ‘Run to the Source’: “De reis van Martin symboliseert een strijd, een beweging en vooruitgang. De film gaat niet alleen over de vraag of hij een nieuw record gaat neerzetten. Het documenteert zijn ontdekkingsreis naar de Britse geschiedenis van mensen van kleur en hoe die zich verhoudt tot het buitenleven. Door zijn band met de rivier, zijn liefde voor hardlopen en zijn honger naar kennis, leren we waarom hij zich zo verbonden voelt met het buitenleven, maar ook waarom veel mensen van kleur zich er juist zo vervreemd van voelen.”

De run staat symbool voor de empowerment en de mogelijkheid voor mensen met verschillende achtergronden om het buitenleven te verkennen. De inspanningen van MJ worden afgewisseld met poëzie, originele muziek en archiefbeelden die de ervaring van het zwart-zijn in Groot-Brittannië in de afgelopen eeuw in context laten zien.

Martin Johnson: “Het verkennen van de natuur verrijkt je op fysiek, emotioneel en sociaal niveau. Maar de geschiedenis heeft ongelijkheid en barrières gecreëerd die ervoor zorgen dat veel mensen van kleur het buitenleven niet opzoeken en ervaren. Ik hoop dat ‘Run to the Source’ kijkers ertoe aanzet om op zoek te gaan naar de minder bekende verhalen uit de geschiedenis, die onze huidige samenleving en de bijbehorende privileges hebben gevormd. Mijn wens is dat het gemarginaliseerde groepen inspireert, die misschien eerder het gevoel hadden dat ze niet in de natuur thuishoorden, om dit wel op te zoeken en ervan te genieten.”

Deze film van Walks of Life Films is in première gegaan in Londen en is nu te zien via YouTube hieronder:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!