Maureen Koster en Luuk Maas Nederlands kampioen halve marathon bij 6e Stevensloop

door 20 mrt, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Maureen Koster en Luuk Maas hebben zich bij de 6e Alfa Laval Stevensloop gekroond tot Nederlands kampioen op de halve marathon. Duizenden lopers genoten van het eerste hardloopevenement van de Stichting Zevenheuvelenloop sinds 2019. De deelnemers werden getrakteerd op een prachtige start in het Kronenburgerpark en prima hardloopomstandigheden. Op de 10 kilometer bleef Abdi Mohamed onder de 30 minuten, Olympisch triatlete Maya Kingma won deze afstand bij de vrouwen. Milan van der Meer en Famke Heinst waren de snelsten op de 5 kilometer. Alle winnaars liepen een wedstrijdrecord.

Luuk Maas Nederlands kampioen halve marathon 2022
Fotot: Niels Jacobs

Spannende strijd bij NK halve marathon

De mannen maakten er een spannende wedstrijd van. Luuk Maas was continu in de kop van de race te vinden, samen met Frank Futselaar, Mohamed Ali, Lucas Nieuweboer, Ronald Schröer en de Zuid-Afrikaan Adam Lipschitz. Tilburger Luuk Maas bepaalde grote delen van de race het tempo en bleef samen met Mohamed Ali over aan kop van de wedstrijd. Maas en Ali gingen zij aan zij de laatste kilometers door het centrum in. In de laatste kilometer wist Maas zijn belager af te schudden en liep zo naar zijn eerste Nederlandse titel op de halve marathon in 1:03:54. Mohamed Ali werd tweede in de wedstrijd (1:04:01) en het brons ging naar Lukas Nieuweboer (1:04:17).

Maureen Koster Nederlands kampioen halve marathon 2022
Foto: Niels Jacobs

Maureen Koster Nederlandse kampioene bij debuut

Bij de vrouwen liep Maureen Koster al snel alleen voorop. Koster liep een constante race en ontdeed zich al na enkele kilometers van haar concurrenten. In een wedstrijdrecord van 1.11.22 was zij terug aan de finish op de Grote Markt. De 29-jarige atlete debuteerde op de halve marathon. Jacelyn Gruppen en Ineke van Koldam liepen ruim 15 kilometer gelijk op. Uiteindelijk wist Gruppen de zilveren medaille te pakken in 1:12:30. Het brons ging naar Ineke van Koldam (1:12:51).

Snelle winnaars op de 5 en 10 kilometer

Abdirahman Mohamed slaagde in zijn opzet om onder de 30 minuten te finishen. Met hulp van twee hazen kwam hij tot 29:43. De Team Zevenheuvelen atleet kreeg op het podium gezelschap van de Belg Laurens Vanderlinden (30:25) en zijn teamgenoot en haas Teun ter Haar (30:36). Bij de vrouwen won Olympisch triatlete Maya Kingma in een razendsnelle 32:39 voor Irene van Lieshout (33:17) en Marieke Brouwers (35:58). De vijf kilometer kende een bijzondere ontknoping. Tom de Gelder werd vlak voor de finish onverwachts gepasseerd door Milan van der Meer. Beiden finishten in 14:25, met een voordeel van 7 honderdsten voor Team Zevenheuvelen atleet Van der Meer. Famke Heinst was de snelste vrouw op de 5 kilometer in 16:20.

6e Alfa Laval Stevensloop

De 6e Alfa Laval Stevensloop was een bijzondere editie. Na twee jaar geen evenementen, pakte de organiserende Stichting Zevenheuvelenloop uit met een nieuw parcours op de halve marathon, een bekervrije editie met Ooho’s op alle drankposten en een spectaculaire Stevens Stadscross op zaterdagavond. Bij deze cross door de Nijmeegse binnenstad liepen 1500 deelnemers dwars door een heavy metal concert van de X Raiders en door markante Nijmeegse gebouwen zoals de Stevenskerk. Ook de passage door de verlichte carrousel in het Hunnerpark kon op veel bewondering rekenen.

Op zondag vond de 6e editie van de Nijmeegse stadsloop plaats in prima hardloopomstandigheden. Lopers genoten zichtbaar van het eerste hardloopevenement in lange tijd. De 6e editie van de Alfa Laval Stevensloop had de primeur van bekerloos hardloopevenement. Bij de drankposten werden alleen Ooho’s uitgedeeld, drankzakjes gevuld met water en AA Drink omhuld met zeewier die vanzelf oplossen na gebruik.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest