Hitteberoerte: wees voorbereid en herken de signalen

door 21 mrt, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport

Hoofdpijn, misselijk, duizeligheid, moeite met lopen, het heel erg warm hebben tijdens een hardloopwedstrijd. Deze klachten kunnen leiden tot een hitteberoerte, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg. Sportorganisaties en wetenschappers roepen op goed voorbereid aan de start te staan en de signalen tijdig te herkennen, mocht het fout gaan.

Tijdens het hardlopen stijgt de lichaamstemperatuur door de inspanning. Waar de gemiddelde lichaamstemperatuur in rust ongeveer 37°C is, kan deze tijdens inspanning stijgen tot 38 of 39°C. En soms zelfs nog hoger: als de temperatuur boven de 40°C komt, kunnen vitale functies uitvallen. In het ergste geval kan dit leiden tot een hitteberoerte, die mogelijk levensbedreigend is.

Onderzoekers van het Radboudumc hebben de handen ineengeslagen met de Atletiekunie, Le Champion, Stichting Zevenheuvelenloop en het Rode Kruis. Het doel is om zowel atleten als toeschouwers bewuster te maken van de risico’s van een hitteberoerte tijdens grote inspanning, zoals hardloopevenementen als de Dam tot Damloop of de Zevenheuvelenloop.

Wees voorbereid

Een hitteberoerte komt vaker voor tijdens warm weer, maar het kan ook voorkomen tijdens koelere omstandigheden. En: iedereen kan ermee te maken krijgen, dus ook jonge en goed getrainde atleten. Om een hitteberoerte te voorkomen, kun je je optimaal voorbereiden:

– Train in de aanloop naar je wedstrijd in de warmte, zodat je lichaam eraan went.
– Drink genoeg voorafgaand aan én tijdens de race. Maak gebruik van drankposten langs het parcours.
– Pas je gewenste tempo en eindtijd aan als het heel warm wordt, of als je niet fit bent of net ziek bent geweest.
– Het is tijdens de wedstrijd vaak warmer dan je denkt. Draag daarom ademende kleding in lichte kleuren.
– Zoek de schaduw op waar het kan, bijvoorbeeld tijdens de warming-up en doe het rustig aan met de warming-up.

Herken de signalen

Toch kan het gebeuren dat je lichaamstemperatuur te hoog wordt. Let op de volgende signalen:

– Het heel erg warm hebben tijdens de inspanning
– Hoofdpijn
– Duizeligheid, minder scherp zien
– Coördinatieverlies, waardoor je moeite krijgt met lopen of gaat zwalken
– Misselijkheid

Heb je hier last van? Ga langzamer lopen. Als het niet beter gaat, zoek dan een koele plek op en laat iemand EHBO waarschuwen. Let ook op elkaar. Zie je dat iemand moeite heeft, waarschuw de EHBO en zorg dat er iemand bij de loper blijft.

Animatie

Het Radboudumc, de Atletiekunie, het Rode Kruis, Le Champion en Stichting Zevenheuvelenloop hebben een animatie ontwikkeld waarin wordt uitgelegd wat een hitteberoerte is en hoe de kans hierop verkleind kan worden. Coen Bongers, inspanningsfysioloog van het Radboudumc: “We weten dat er tijdens hardloopevenementen met enige regelmaat mensen uitvallen met hitteproblematiek, soms met zeer ernstige gevolgen. Ons doel is om iedereen bewust te maken van de signalen en voorbereiding om ernstige gezondheidsschade te voorkomen.”

Tags: Blessures

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Practice Happy Yoga

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.
Happy yoga maand abonnement

Lees ook

De Zugspitz Arena is een paradijs voor trailrunners

De Zugspitz Arena is een paradijs voor trailrunners

Fanatieke trailrunners kunnen hun hart ophalen in de Tiroler Zugspitz Arena. De populariteit van de sport zorgt ervoor dat er steeds meer trails uitgepijld worden in het gebied. Ze zijn erg afwisselend en lopen over steile rotspaden, Alpenweides en...

Wat voor weer wordt het tijdens de Dam tot Damloop?

Wat voor weer wordt het tijdens de Dam tot Damloop?

Het weekend verloopt in Amsterdam en Zaandam ronduit wisselvallig. Zowel bij de activiteiten op zaterdag als bij de hoofdwedstrijd op zondag moet rekening worden gehouden met natte omstandigheden. Daarbij wordt het maximaal 16 graden en waait er...

Pin It on Pinterest