Drie Nederlandse toplopers aan de start van de 15e Venloop

door 15 apr, 2022Evenementen0 Reacties

Venloop

Op zondag 15 mei zal eindelijk de 15e editie van de Weir Venloop georganiseerd worden. De organisatie is er wederom in geslaagd om bij deze internationale halve marathon een zeer sterk topveld aan de start te krijgen. Bij de Nederlandse mannen staan drie sterke marathonlopers aan de start. De atleten van het internationale topveld, aangevoerd door de Keniaan Isaac Kipsang Temoi, zullen proberen het Venlose parcoursrecord van 59.44 minuten te verbeteren.

Het Nederlandse topveld met drie sterke marathonlopers

De Weir Venloop heeft dit jaar met Olympische atleet Khalid Choukoud, de Nederlandse recordhouder op de 10 km, Richard Douma en Björn Koreman drie zeer sterke Nederlandse atleten aangetrokken.

Khalid nam vorig jaar bij de Olympische Spelen deel aan de marathon en liep de halve marathon al eens in 61.53 minuten. Op het Venlose parcours is hij met 62.31 minuten uit2015 nog altijd de snelste Nederlandse deelnemer. Bij de marathon van Rotterdamkwalificeerden Richard en Björn zich voor de Europese Kampioenschappen, later dit jaar in München. Richard liep recentelijk in Gent op de halve marathon een tijd van 62.23 minuten,terwijl Björn een persoonlijk record heeft van 62.45 minuten. Ook Ronald Schröer (64.23 minuten), Manuel de Backer (65.20 minuten) en de Limburger Roel Wijmenga (66.02 minuten) zullen in Venlo in actie komen.

Het internationale topveld met twee atleten die sneller dan een uur liepen

Het internationale topveld heeft twee atleten op de startlijst staan die de halve marathon al eens onder het uur liepen. De Keniaan Isaac Kipsang Temoi heeft een persoonlijk record die gelijk is aan het Venlose parcoursrecord, namelijk 59.44 minuten. De Ethiopiër Abdisa Tolawon vorig jaar de halve marathon van Rome naar Ostia in een tijd van 59.54 minuten. Zeker ook een kandidaat voor de overwinning is de Ethiopische debutant Adeladlew Mamo. Hij werd in februari tweede bij de marathon van Sevilla, 2.05.12 uur, en liep vorig jaar in Lille een 10 kilometer in 27.25 minuten. Outsiders zijn Shadrack Koech (60.12 minuten), EnosKakopil (60.17 minuten) en debutant Getachew Masresha (vijfde bij de Great Ethiopian Run).

Sterkste topveld vrouwen ooit

Bij de vrouwen staat het sterkste topveld ooit aan de start. Favoriet is de nummer twee van de laatste editie, de Ethiopische Gete Alemayehu. Zij werd dit jaar in 66.37 minuten tweede bij de halve marathon van Barcelona. Deze tijd is ruim een minuut sneller dan het Venlose parcoursrecord van 67.49 minuten. De twee sterkste concurrentes komen uit Kenia. Nelly Jepchumba won vorig jaar de halve marathon van Madrid in 67.46 minuten, terwijl Gloria Kite in Rome een tijd liep van 67.54 minuten. De Ethiopische Beyenu Degefa doet met 68.15 minuten niet veel onder voor deze dames.

De Nederlandse favoriet is Jill Holterman. Zij liep vorig jaar bij de Olympische Spelen de marathon en hoopt in Venlo haar persoonlijk record van 71.41 minuten te verbeteren. Concurrentie krijgt ze van Kim Dillen die een persoonlijk record heeft van 72.50 minuten en Anne Luijten die recentelijk bij de Nederlandse kampioenschappen halve marathon in Nijmegen in 74.11 minuten vierde werd.

Tags: Venloop

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops
Yoga voor hardlopers

Lees ook

Pin It on Pinterest