Jubileumeditie Enschede Marathon: alle reden voor een feestje!

door 20 apr, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024
Enschede Marathon

Enschede Marathon heeft alle reden om op zondag 24 april a.s. een nog groter loopfeest te vieren dan anders. Het is dit jaar namelijk niet alleen 75 jaar geleden dat de eerste editie plaatsvond – waarmee het evenement de oudste marathon van Nederland én West-Europa is – maar ook kunnen de deelnemers na twee jaar gedwongen looppauze eindelijk weer genieten van een ‘echte’ loopwedstrijd. “Daar verheugen de deelnemers zich enorm op, en wij als organisatie natuurlijk ook”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Bovendien hebben we dit jaar een absoluut topveld aan de start staan!”

Top- en breedtesport

Sinds die allereerste editie, op zaterdag 12 juli 1947, heeft Enschede Marathon zich ontwikkeld tot een meerdaags top- en breedtesport evenement. Gingen er 75 jaar geleden nog 51 deelnemers van start (van wie er 33 de finish in het G.J. van Heekpark haalden), komende zondag zullen er naar verwachting ruim 12.000 lopers uit binnen- en buitenland meedoen aan afstanden van 5 tot 42,195 kilometer. ““Opvallend is dat er onder de 33 verschillende nationaliteiten bijna 1.400 deelnemers uit Duitsland afkomstig zijn”, zegt Melief. “En om het verhaal compleet te maken: op zondag vinden er op tien verschillende locaties in de stad voor kinderen van 3 tot 12 jaar de Humankind Kidsruns plaats met afstanden van 1 tot 4 kilometer.”

Internationaal topveld

Niet alleen qua aantallen heeft Enschede Marathon zich enorm ontwikkeld. Zo beschikt Enschede Marathon tegenwoordig over het Elite Label van de World Athletics, wat geldt als een van de hoogste kwaliteitslabels in de wegatletiek. “Een van de voorwaarden is dat er een internationaal topveld aan de start moet staan”, vertelt Melief. “En dat staat er zeker, want er zijn dit jaar maar liefst veertig topatleten gecontracteerd. Niet alleen uit de bekende hardlooplanden Kenia en Ethiopië, maar ook uit Uganda, Zimbabwe, Marokko en Brazilië.”

Supersnelle tijden

Bij de mannen belooft de strijd om de overwinning niet alleen spannend maar ook spectaculair te worden, aangezien er een aantal supersnelle atleten aan de start staat. Zo finishten de twee grootste kanshebbers van komende zondag, de uit Ethiopië afkomstige Fentahun Hunegnaw en Tadu Abate, in 2019 bij de Amsterdam Marathon respectievelijk in 2:06:04 en 2:06:13. Ook hun landgenoot Abe Gashahun, in september vorig jaar in Kopenhagen nog goed voor 59 minuten 46 seconden op de halve marathon, zou maar zo kunnen verrassen met een tijd van 2 uur en 5 minuten. En wat te denken van Tesfaye Abera (Ethiopië) en Julius Tuwei (Kenia), die hun de beste tijden (2:04:24 en 2:05:06) weliswaar liepen in 2016 en 2017,  maar nog steeds in staat moeten worden geacht mee te doen voor de overwinning. Melief: “Met al deze snelle lopers is de kans dat het parcoursrecord (2:07:20, dat dateert uit 2011) uit de boeken wordt gelopen vrijwel honderd procent.”

Snelle dames

Datzelfde geldt voor het parcoursrecord bij de vrouwen, dat sinds 2019 staat op 2:27:00. De topfavoriete bij de vrouwen, Maurine Chepkemoi uit Kenia, liet vorig jaar in de Amsterdam Marathon namelijk een supersnelle tijd noteren van 2:20:18. Een andere kanshebster voor de overwinning bij de dames is Rodah Jepkorir Tanui uit Kenia. Zij was in 2019 de nummer twee in Enschede. Een interessante outsider is de Ethiopische Zenebu Fikadi, die een maand geleden in Lille de halve marathon won in een snelle 1:06:56. Kortom: ook bij de dames mag vuurwerk worden verwacht!

Bonus van 10.000 euro

En er valt komende zondag nog meer te verdienen, aldus Melief. “Er ligt een bonus van maar liefst 10.000 euro klaar voor de man en vrouw die onder het racerecord duikt dat vorig jaar tijdens de NN Mission Marathon op Vliegbasis Twenthe werd gelopen. Voor de mannen is dat 2:04:30 uur van Eliud Kipchoge en voor de vrouwen 2:25:59 van Katharina Steinruck. Zeker bij de vrouwen moet dat haalbaar zijn, maar we laten ons ook graag verrassen door een van de snelle mannen.”

Nederlandse deelnemers

Op de marathon staan uiteraard ook diverse Nederlandse toplopers aan de start. De belangrijkste hiervan zijn Roel Wijmenga, met een pr van 2:17:21 op papier de snelste loper. Maar ook van lopers zoals Wesley Gouw, Fabian ten Kate en Geart Jorritsma mag het nodige worden verwacht. Opmerkelijk detail: Jorritsma was in 2019 nog overall winnaar van Enschede Marathon in 2:26:34.

‘Get Ready’

Naast al dit geweld van de toplopers valt er natuurlijk nog meer te beleven tijdens het marathonweekend, dat al begint al op vrijdagavond 22 april. Dan vindt namelijk de tweede editie plaatsvindt van ‘Get Ready’, een laagdrempelig college dat Enschede Marathon samen met Universiteit Twente organiseert over nieuwste inzichten in de hardloopsport. “Dat was in 2019 een groot succes, dus doen we dat dit jaar natuurlijk weer”, aldus Melief. “Wij vinden het belangrijk dat hardlopers van alle niveaus kennis kunnen maken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van hardlopen en er hun voordeel mee kunnen doen.”

Menzis Twee van Enschede

En al is de Enschede Marathon op sportief gebied een topevenement, toch wil de organisatie ook mensen met afstand tot bewegen erbij betrekken, vertelt Melief. “Daarom organiseren we samen met Menzis, Sportaal en de gemeente Enschede op zaterdagavond 23 april de Menzis Twee van Enschede. Dat is een vrolijk en ongedwongen beweegevenement waar iedereen aan mee kan doen in zijn of haar eigen tempo. Er is dan ook geen tijdwaarneming.” De route van twee Engelse Mijl (3,2km) voert dwars door de binnenstad van Enschede en begint en eindigt op de sfeervolle Oude Markt. “Ook onderweg is er van alles te zien en te horen, dus belooft het een echt beweegfeest te worden.”

Veel deelnemers op marathon

Op zondag staan er op de hele marathon naast veel toplopers opvallend veel ‘gewone’ lopers aan de start. Melief: “Er hebben zich op de langste afstand inmiddels ruim 1.600 marathonlopers ingeschreven, het dubbele aantal van voorgaande jaren.” Hoe dat komt? Natuurlijk is iedereen blij dat er na twee jaar eindelijk weer een ‘echte’ marathon is, maar volgens Melief speelt er meer. “Als Enschede Marathon zijn we de afgelopen twee jaar, terwijl er eigenlijk niets kon en niets mocht, heel zichtbaar geweest. Zo organiseerden we in april vorig jaar op Vliegveld Twenthe met maar tien dagen voorbereiding de NN Mission Marathon. Daar stond de absolute wereldtop aan de start met als doel een startbewijs veilig te stellen voor de olympische marathon in Tokyo. Een maand later organiseerden we het testevent ‘Ready for Takeoff’, met een 5 en 10 kilometerwedstrijd. Beide keren bleek de veerkracht en flexibiliteit van onze organisatie, en dat wordt blijkbaar gewaardeerd.” Overigens geldt die veerkracht ook voor de sponsoren, stelt Melief. “Al moesten we twee edities overslaan, toch zijn onze sponsoren ons trouw gebleven en konden we zelfs nieuwe sponsoren verwelkomen. Dat zorgt voor continuïteit in de organisatie en dat straal je uit naar de deelnemers.”

Onderscheiding

Ook was het een enorme opsteker dat Enschede Marathon eind vorig jaar door de internationale atletiekbond World Athletics (voorheen IAAF) werd onderscheiden met de prestigieuze World Athletics Heritage Plaque. “Daar zijn we als organisatie ontzettend trots op” zegt Melief. “Want die onderscheiding kregen we niet alleen vanwege ons unieke jubileum, maar ook dankzij onze verdiensten voor de atletiek van de afgelopen twee jaar.”

Extra feestelijk

Sinds 2019 zijn start en finish gesitueerd op het H.J. van Heekplein in het stadscentrum. “Twee jaar geleden merkten we dat er zo veel meer contact is tussen lopers, sponsoren en publiek, en dus nog meer gezelligheid en sfeer. Overigens is er op zondag ook volop entertainment langs de route, zodat het voor iedereen, hardlopers, vrijwilligers en toeschouwers, een extra feestelijke editie wordt. En terecht, want we zijn niet alleen jarig, maar ook superblij dat we zondag na twee gemiste edities eindelijk weer echt van start kunnen gaan!”

Kijk voor meer informatie over de Enschede Marathon op http://www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

De inschrijvingen voor de 35e editie van de CZ Tilburg Ten Miles, het gezelligste loopfeest van Midden-Brabant, zijn officieel geopend! Dit sportieve evenement vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september. Het belooft weer een weekend vol...

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Op zondag 9 juni keert het gezelligste hardloopevenement van Maastricht weer terug naar de Van Hasseltkade en de Markt. Dit jaar met een vernieuwd parcours op de 10 Engelse Mijl waarbij deelnemers écht het mooiste van Maastricht ontdekken. Parcours...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!