Jubileumeditie Enschede Marathon: snelle tijden maken feest compleet; Tuwei en Chepkemoi winnen Marathon

door 25 apr, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Wat een feest was het dit weekend tijdens Enschede Marathon! Onder vrijwel perfecte weersomstandigheden werd de 75e verjaardag van de oudste marathon van Nederland én West-Europa opgeluisterd met geweldig snelle tijden. Bij de dames werd het parcoursrecord verbroken, bij de heren nét niet. Bovendien liep winnares Maurine Chepkemoi een nieuw racerecord, wat een extra bonus opleverde van maar liefst 10.000 euro. “Deze geweldige prestaties maakten het loopfeest dit weekend in Enschede compleet”, aldus Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Een beter scenario hadden we ons niet kunnen wensen.”

Geweldige sfeer

Het was zondag duidelijk te merken dat de ruim 13.500 deelnemers en het massaal aanwezige publiek ontzettend blij waren dat er na twee jaar gedwongen pauze eindelijk weer een ‘echte’ Enschede Marathon kon worden gehouden. “Bij de start was de sfeer al meteen geweldig, en dat gold ook langs het parcours en bij de finish”, zegt Melief. “De deelnemers werden enthousiast aangemoedigd door de mensen langs de kant, en je zag dat veel lopers, hoe moe ze ook waren, dolgelukkig over de streep kwamen. Het is voor ons als organisatie natuurlijk superfijn om te zien dat iedereen, of je nu meedoet of langs de kant staat, het evenement zo’n warm hart toedraagt. Enschede Marathon is echt een evenement dat wordt gedragen door de stad, en dit jaar misschien nog wel meer dan anders.

Winnaars hele en halve marathon

De toplopers op de Demcon Marathon maakten er, zoals de organisatie had gehoopt, onderling een spannende wedstrijd van. De strijd ging dit jaar vooral tussen de Keniaanse atleten Julius Tuwei en Enock Onchari, van wie de eerste aan het langste eind trok en in 2:07:43 na een prachtige eindsprint de overwinning op zijn naam schreef. De nummer twee noteerde 2:07:52 en als derde kwam Tadu Abate uit Ethiopië in 2:07:59 over de finish. Bij de dames liet Maurine Chepkemoi met 2:21:10 de snelste tijd noteren, waarmee ze zowel een parcoursrecord als een racerecord liep. Op gepaste afstand finishte Flomena Daniel in 2:23:53 als tweede dame en Alemtsehay Asefa in 2:24:42 als nummer drie. Snelste Nederlander op de marathon was Geart Jorritsma in 2:23:32 en bij de dames Bertine de Vries in 2:49:18.

Op de Movella Halve Marathon was Rik Thijs de grote winnaar. Hij liep de 21,1 kilometer in een tijd van 1:08:31. Snelste vrouw op deze afstand was Ruth van der Meijden (Nederlands Kampioen marathon 2021) in 1:17:07.

Internationale uitstraling

Aan het totale aantal deelnemers op de langste afstand was te zien dat de hele marathon steeds populairder wordt in Enschede. “Dit jaar stonden er in totaal 1.800 deelnemers aan de start van de langste afstand, meer dan een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.” De deelnemers komen daarbij al lang niet meer uitsluitend uit de regio, stelt Melief. “Enschede Marathon heeft inmiddels een internationale uitstraling, merken we. Dat geldt overigens voor alle afstanden. Er waren dit jaar maar liefst 36 verschillende nationaliteiten aanwezig. Daarbij viel het op dat ruim 1.600 deelnemers afkomstig waren uit Duitsland.”

Menzis Twee van Enschede

Een speciale vermelding verdient het ‘beweegevenement’ de Menzis Twee van Enschede, dat een dag eerder, op zaterdagavond werd georganiseerd. Want al is Enschede Marathon op sportief gebied een topevenement, toch wil de organisatie ook mensen met afstand tot bewegen stimuleren om actief te worden. “Daarom organiseerden we voor de tweede keer samen met Menzis, Sportaal en de gemeente Enschede de Menzis Twee van Enschede”, vertelt Melief. “Er is geen tijdwaarneming en dus is er geen tijdsdruk of competitie. Iedereen kon zaterdag meedoen in zijn of haar eigen tempo, het plezier om te bewegen staat centraal.” De route van twee Engelse Mijl (3,2km) voerde dwars door de binnenstad van Enschede met start en finish op de Oude Markt. “Het was nog leuker dan we van te voren hadden kunnen bedenken”, zegt Melief. “Het was een vrolijk feest met alleen maar blije en enthousiaste deelnemers. Ook daar zijn we trots op, want ook dat is Enschede Marathon!

Kijk voor meer informatie over de Enschede Marathon op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!