Topveld tijdens 10 km Venloop

door 12 mei, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024
NK 10 km Venloop

Tijdens de 15 e editie van de Weir Venloop zullen ook de Nederlandse Kampioenschappen 10 km op de weg georganiseerd worden. Op de startlijst staan maar liefst dertien atleten die een 10 km al eens onder de 30 minuten liepen. Fav.orieten voor de overwinning zijn bij de mannen Luuk Maas, Frank Futselaar en Filmon Tesfu. Bij de dames zullen Irene van Lieshout, Ruth van der Meijden en Marcella Herzog om de titel gaan strijden.

NK 10 km mannen

In maart werd Luuk Maas verrassend Nederlands Kampioen op de halve marathon in Nijmegen. Hij koos er pas op het allerlaatste moment voor om in Venlo een gooi te doen naar de Nederlandse titel op de tien kilometer. Zijn persoonlijk record van 28.53 minuten liep hij vorig jaar in Berlijn.

Frank Futselaar liep de limiet voor de Olympische marathon in Tokyo (Sapporo), maar kon uiteindelijk niet deelnemen omdat vijf andere Nederlandse marathonlopers sneller waren. In 2017 werd Frank Nederlands Kampioen op de 10.000 meter en stond sindsdien bij dit kampioenschap ieder jaar op het podium. Zijn persoonlijk record van 28.45.30 minuten liep hij afgelopen jaar in Leiden. Filmon Tesfu was dit jaar iets sneller dan Frank. Hij liep in Valencia een snelle tijd van 28.35 minuten en werd vorig jaar bij de Nederlandse Kampioenschappen 5000 meter knap tweede.

NK 10 km vrouwen

Bij de vrouwen is het deelnemersveld aan elkaar gewaagd. Favoriet is Irene van Lieshout die eerder dit jaar in Nijmegen een tijd liep van 33.17 minuten. Ruth van der Meijden werd vorig jaar in Amsterdam Nederlands Kampioen op de marathon (2.29.55 uur) en heeft net als Irene een persoonlijk record van 33.17 minuten. In 2013 werd Ruth in Venlo al eens Nederlands Kampioen op de halve marathon.

Marcella Herzog doet met een persoonlijk record van 33.25 minuten niet veel onder voor deze twee dames. Anne Luijten (33.44 minuten), Jacelyn Gruppen (34.08 minuten), de Limburgse Jenifer Gullikers (34.25 minuten) en Silke Jonkman gaan zeker meestrijden voor een podiumplaats. In 2018 en 2022 werd Jacelyn tweede bij het NK halve marathon in respectievelijk Venlo en Nijmegen. Silke Jonkman debuteert op een officiële 10 km, maar werd afgelopen winter al knap tweede bij de Nederlandse cross Kampioenschappen in Tilburg.

Sterke Keniaanse lopers aan het topveld halve marathon toegevoegd

Helaas kwamen er afgelopen week voor de halve marathon enkele afmeldingen van snelle Keniaanse en Ethiopische loopsters (Gete Alemayehu, Gloria Kite en Nelly Jepchumba) en een Ethiopische loper (Abdisa Tola). De organisatie wist echter nog waardige vervangers te vinden. Sterke Keniaanse lopers als Wilfred Kimeli Kimitei en Moses Koech werden aan het topveld toegevoegd.

Wilfred liep in 2018 in Ras Al-Khaimah een persoonlijk record van 59.40 minuten en liep recentelijk nog een tijd van 59.56 minuten in Málaga. Moses liep dit jaar in Roma-Ostia zelfs een razendsnelle officieuze tijd van 59.31 minuten, officieel heeft hij 60.00 minuten staan.

Bij de vrouwen is de Ethiopische Dibabe Kuma nu de favoriet. Zij liep in 2019 in Barcelona een tijd van 66.45 minuten. Concurrentie zal ze vooral krijgen van de Keniaanse Winfridah Moraa Moseti die in het voorjaar de halve marathon van Madrid won in 67.22 minuten.

Tags: Venloop

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

De inschrijvingen voor de 35e editie van de CZ Tilburg Ten Miles, het gezelligste loopfeest van Midden-Brabant, zijn officieel geopend! Dit sportieve evenement vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september. Het belooft weer een weekend vol...

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Op zondag 9 juni keert het gezelligste hardloopevenement van Maastricht weer terug naar de Van Hasseltkade en de Markt. Dit jaar met een vernieuwd parcours op de 10 Engelse Mijl waarbij deelnemers écht het mooiste van Maastricht ontdekken. Parcours...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!