Vijf regerend Olympisch kampioenen van start bij FBK Games

door 24 mei, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

De 41e editie van de FBK Games in Hengelo op Pinkstermaandag 6 juni 2022 zit dit jaar boordevol spannende duels. In deze battles strijden op zestien onderdelen internationale en Nederlandse wereldtoppers om de overwinning. Onder hen vijf regerend olympisch kampioenen, vier wereldkampioenen en twee wereldrecordhouders.

100 meter met Dafne Schippers

Veel ogen zullen Pinkstermaandag op de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter Dafne Schippers zijn gericht wanneer ze uit de startblokken knalt op de 100 meter. Zou de Utrechtse weer net zo kunnen schitteren als eerder in Hengelo, waar ze in 2015 voor het eerst in haar carrière onder de elf seconden liep? De Britse Daryll Neita deed dat vorig jaar nog en is op papier haar sterkste tegenstander.

Bij de mannen staan de supersnelle André de Grasse, Olympisch kampioen op de 200m, en Yohan Blake, voormalig wereldkampioen, in the picture bij de 100 meter sprint. Fans zullen ook nieuwsgierig zijn naar de verrichtingen van Churandy Martina, die ook aanwezig zal zijn bij dit sprintgeweld.

400 meter met Lieke Klaver en Liemarvin Bonevacia

Liemarvin Bonevacia is de smaakmaker van de Nederlandse 400 meterlopers. Hij heeft na zijn olympische finale en Nederlands record van 44.48 het vizier nu gericht op de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene komende zomer. De Amerikaan Vernon Norwood is ooit een paar honderdsten sneller geweest en daardoor een perfecte gangmaker. Terrence Agard, Jochem Dobber en Isayah Boers maken de 400 meter compleet. 

Op dezelfde afstand bij de vrouwen strijdt Lieke Klaver tegen de Amerikaanse Wadeline Jonathas en de Cubaanse Roxana Gomez die beiden al eens onder de vijftig seconden liepen. Eveline Saalberg staat ook aan de start.

800 meter met Faith Kipyegon en wereldkampioene Halima Nakaayi

Op de 1500 meter is de Keniaanse Faith Kipyegon meestal onverslaanbaar getuige haar olympische titels van 2016 en 2021. Kipyegon werkt in Hengelo aan haar snelheid door bij de FBK Games de 800 meter te lopen, waarbij ze de strijd aangaat met wereldkampioene Halima Nakaayi uit Oeganda. Een zinderende strijd lijkt verzekerd.

1500 meter mannen met Mike Foppen

De Nederlandse Mike Foppen heeft maar liefst veertien gangmakers op de 1500 meter die hem aan een nieuw persoonlijk record moeten gaan helpen. De Oegandees Ronald Musagala is de allersnelste op de startlijst met een PR van t 3.30.58. Foppen zal in zijn kielzog proberen zijn eigen record van 3.36.01 te verbreken.

10.000 meter met wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey

Vorig jaar verbrak de Ethiopische Letesenbet Gidey het wereldrecord op de 10.000 meter in Hengelo. Dit gebeurde twee dagen nadat Sifan Hassan het record al had verbeterd tijdens de FBK Games. Gidey neemt het op tegen veel supersnelle landgenoten, strijdend om een startbewijs voor de WK Atletiek komende zomer. De 10,000m vrouwen is namelijk onderdeel van de Ethiopian Trials voorafgaand aan het WK atletiek deze zomer in Eugene. Hier start onder andere ook Yalemzerf Yehualaw, wereldrecordhoudster 10 kilometer op de weg en de wereld indoorkampioene 1500 meter Gudaf Tsegay. Fenomeen Gidey heeft ook de wereldrecords op de 5000 meter op de baan en de halve marathon op de weg in bezit.

100 en 110 meter horden met Nadine Visser versus wereldkampioene Nia Ali en Orlando Ortega 

Nadine Visser, de Nederlands recordhoudster op de 100 meter horden komt uit tegen de Amerikaanse Nia Ali, die in 2019 in Doha in een persoonlijke besttijd van 12.34 wereldkampioene werd. De 20-jarige Nederlandse Zoë Sedney is ook van de partij. Bij de mannen liep favoriet Orlando Ortega uit Spanje ooit al eens een absolute wereldtijd van 12.94. Koen Smet en Liam van der Schaaf zorgen voor de Nederlandse inbreng bij dit sterke deelnemersveld.

400 meter horden met Femke Bol

Femke Bol komt aan het eind van de middag met ‘haar’ 400 meter horden aan de start op het twaalfde en laatste looponderdeel van de FBK Games 2022. De 22-jarige Amersfoortse is de Nederlandse loopsensatie van de laatste anderhalf jaar en behaalt sindsdien de ene na de andere medaille, met als hoogtepunt de bronzen plek tijdens de Olympische Spelen in Tokio. In de Amerikaanse Shamier Little heeft Bol een perfecte tegenstander. Het is haar eerste wedstrijd van dit seizoen over 400 meter horden. Bij de mannen komen onder andere de Nederlandse Ramsey Angela, ook bekend van de fameuze zilveren eindsprint op de 4×400 meter in Tokio, en Nick Smidt in actie.

3000 meter steeplechase met Olympisch kampioene Peruth Chemutai

Op de 3000 meter steeple ontmoet Olympisch kampioene Peruth Chemutai uit Oeganda de Keniaanse Celliphine Chespol. Zij heeft al vijf jaar het wereldrecord bij de junioren op haar naam staan met een tijd onder de negen minuten.

Verspringen met alleswinnaar Malaika Mihambo

De Duitse Malaika Mihambo is regerend Olympisch, Europees en Wereldkampioene verspringen en met 7,30 meter haast onverslaanbaar.  Dit seizoen kwam ze alweer tot 7,09 meter. De kans is dus groot dat het stokoude meeting record van 6,88 meter uit 1989 van de Oekraïense Larissa Berezhnaya wordt verbroken.

Polsstokhoogspringen met wereldrecordhouder Mondo Duplantis

Stuntman Armand – Mondo – Duplantis uit Zweden is een klasse apart in zijn discipline. Het ene wereldrecord na het andere rijgt hij aan zijn polsstok. De 22-jarige Olympisch Kampioen verbeterde in maart het wereldindoorrecord nog naar 6,19 meter en keert in Hengelo terug naar de plek waar hij vorig jaar met 6,10 meter zijn beste wereldjaarprestatie in de buitenlucht realiseerde. Menno Vloon en Rutger Koppelaar zijn de Nederlandse troeven.

Kogelstoten met Chase Ealey in topvorm en Jessica Schilder

De Amerikaanse Chase Ealey is in topvorm en daarmee de perfecte tegenstandster voor de Nederlandse Jessica Schilder, die afgelopen indoorseizoen stuntte met een bronzen WK-medaille en een afstand van 19,72.

Speerwerpen met drie werpers over de 90 meter

Ook bij het speerwerpen is er een ongekend sterk deelnemersveld.  De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de strijd tussen de Duitser Johannes Vetter en Anderson Peters uit Grenada. Vetter wierp zijn speer in 2020 naar een fabuleuze 97,76 meter, Peters kwam eerder dit seizoen al tot 93,07 meter. Of wordt Vetters landgenoot Andreas Hofmann de lachende derde met zijn persoonlijk record van 92,06 meter?

Tags: FBK Games

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

TintelTuin hoofdsponsor Mini Dam tot Damloop

TintelTuin hoofdsponsor Mini Dam tot Damloop

Op zondag 22 september vindt, als onderdeel van de NN Dam tot Damloop, voor de jongste atleten de Mini Dam tot Damloop in Amsterdam-Noord en Zaandam plaats. TintelTuin kinderopvang heeft zich voor drie jaar als hoofdsponsor aan dit specifieke...

Body&Fit voor drie jaar sponsor van Dam tot Damloop

Body&Fit voor drie jaar sponsor van Dam tot Damloop

Body&Fit, een vooraanstaande leverancier van sportvoeding, voedingssupplementen en gezondheidsproducten, heeft zich voor drie jaar als co-sponsor verbonden aan de NN Dam tot Damloop. Op zaterdag 21 en zondag 22 september nemen meer dan 65.000...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!