Er doen zich talloze mythes de ronde over de oudste sport van het universum: hardlopen. De één misschien nog wel gekker dan de ander. Maar welke is waar en welke (absoluut) niet? Jussi Peltonen, Senior Researcher bij Polar Research Center deelt vandaag, speciaal voor Global Running Day, alle in’s en out’s over 5 hardloopmythes.
Feit of fabel: iedereen kan hardlopen
Feit – Of je nu lang, kort, breed, dun, jong of oud bent: iedereen kan hardlopen. Het mensenlichaam is volledig aangepast aan deze eeuwenoude sport. “Vergeleken met andere dieren zijn we niet al te snel. We zijn geen sprinters, maar blinken uit in het lopen van lange afstanden”, aldus Peltonen. En oké, je loopt als beginner niet gelijk een marathon, maar hoe meer je traint, hoe dichterbij je bij die befaamde 42,2 kilometer komt. Let’s run!
Feit of fabel: hardlopers wandelen nooit
Fabel – Sterker nog: wandelen tijdens je hardloopprogramma kent juist grote voordelen. Zo is het maken van een flinke wandeling voor de gevorderde loper een perfecte training tijdens een hersteldag. Het helpt namelijk bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en geeft spieren en gewrichten de nodige adempauze. Voor beginnende lopers is wandelen juist ideaal om met hardlopen te beginnen en tijdens een training rennen met wandelen te combineren.
Feit of fabel: Hartslagtraining is alleen voor de échte pro’s
Fabel – Ook voor beginners is hartslagtraining juist fijn om zo te checken of je op de goede weg bent. Het enige wat je nodig hebt: een sporthorloge, zoals de gloednieuwe Polar Pacer, die je hartslag tijdens de training meet en inzicht geeft in de persoonlijke hartzones, fitnesstracker of borstband. “Hartslagtraining kan helpen bij het voorkomen dat nieuwe hardlopers zichzelf te snel uitputten om nog van hardlopen te genieten,” licht Peltonen toe.
Feit of fabel: Na een paar dagen vrij moet je weer opnieuw beginnen
Fabel – Zelfs als je drie weken in bed blijft liggen, zorgt dit er slechts voor dat je maximaal 25% van je VO2max (zuurstofopnamecapaciteit) verliest. Valt best mee, toch? Zeker als je bedenkt dat zo’n situatie zelden voorkomt. Al met al is rust nemen en hersteldagen inlassen ontzettend belangrijk en helpt het zelfs bij het verbeteren van je conditie. Plof dus gerust lekker op die bank vanavond!
Feit of fabel: Een marathon lopen is gezond
Feit – Oké, de wedstrijd zelf is misschien schadelijk, maar de levensstijl die je er door het trainen voor zo’n marathon op nahoudt, is daarentegen juist onwijs gezond. Je krijgt er sterkere spieren en botten van, blijft op een gezond gewicht en het vergroot je zelfvertrouwen. O. en no worries: ook met meer ‘simpele’ hardlooptraininingen waarbij je niet direct een marathon nastreeft, profiteer je van deze voordelen.
Verliefd worden op hardlopen? Dat doe je zo.
Hoewel hardlopen o-zo eenvoudig lijkt, liggen blessures bij deze sport altijd op de loer. Vooral wanneer je te snel progressie wilt maken. Wanneer je beschikking hebt tot de beste tools die je inzicht geven in jouw lichaam, kan er gelukkig weinig misgaan. Met de nieuwste sporthorloge, de Polar Pacer, leer je als beginnende hardloper je lichaam begrijpen, je tempo vinden en met de juiste intensiteit hard te lopen, zodat blessures geen kans krijgen.
Dit nieuwe oogappeltje van Polar beschikt over diverse functies om hardlooptrainingen te begeleiden, ondersteunen en personaliseren. Zo zorgen ze ervoor dat je van elke run een goede loop kunt maken en tegenslagen kunt voorkomen die kunnen leiden tot blessures en demotivatie om te blijven hardlopen.
Polar Pacer is een lichtgewicht horloge met ingebouwde krachtige technologie, waaronder een levendig display, batterij met lange levensduur, nauwkeurige GPS en hartslagregistratie, plus gespecialiseerde trainings-, slaap- en hersteltools en is verkrijgbaar in de winkel voor € 195,95 en via Polar.com in de kleuren Night Black, Deep Teal en Purple Dusk.
0 reacties